Kutkuttavat EM-hallien aitajuoksut alkavat lauantaina – tilastokärki jää pois


Lauantaina kisataan Glasgow'n EM-hallien aitajuoksujen alkuerät. Suomalaisia on mukana yhteensä neljä.
Etusuora: 01.03.2019 14:38Yleisurheilu
Kutkuttavat EM-hallien aitajuoksut alkavat lauantaina – tilastokärki jää pois
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Reetta Hurske (vasemmalla) ja Nooralotta Neziri (oikealla)
Naisten aitakisan osallistujista seitsemän on alittanut tällä kaudella kahdeksan sekuntia ja upeasti heistä kaksi on suomalaisia. Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske sivusivat SE-aikaa 7,97 SM-halleissa Kuopiossa, jossa pitkällisen pohdiskelun jälkeen Neziri julistettiin voittajaksi. Hurske on ollut tasainen suorittaja, sillä 8 sekuntia on alittunut neljässä juoksussa ja heikoinkin tulos on naisen aiempien vuosien ennätystä parempi 8,08.

Välierissä saatetaan hyvin nähdä kolme suomalaista, sillä myös Matilda Bogdanoff on juossut hienosti 8,04 - saataisiinko hänestä jopa kolmas kahdeksan sekunnin alittaja? Itse asiassa myös Bogdanoffilla on nappijuoksulla saumat EM-finaaliin. EM-hallihistoriassa suomalaisnaisista vain Neziri on selvinnyt loppukilpailuun: 2013 sijoitus oli kahdeksas ja 2015 kuudes SE-ajalla 7,97.

Tilastokärki 7,89 juossut Pamela Dutkiewicz (GER) on jäänyt kisasta pois. Viime kesän EM-nelonen ja MM-hallien pronssimitalisti Nadine Visser (NED) on juossut 7,96, mutta ennätys on kova 7,83. Hallitseva mestari ja MM-hallien vitonen Cindy Roleder on aitonut 7,91, joka jää 0,07 sekuntia saksalaisen ennätyksestä. Mestaruuden 2013 ja 2015 vienyt Alina Talay (BLR) on juossut yhden kisan ajalla 7,96. EM-kultaa viime kesänä aitonut toinen valkovenäläinen Elvira Herman on juossut suomalaisten tapaan ennätyksekseen 7,97. Kahdeksan sekuntia on alittanut myös ennätyksensä aikaan 7,95 pudotellut puolalainen Klaudia Siciarz.

Alkueriä juostaan neljä, joista jokaisen erän kolme parasta pääsee suoraan välieriin. Lisäksi mukaan pääsee neljä parasta aikaa. Suomalaisista Bogdanoff on ensimmäisessä erässä, Neziri kolmannessa ja Hurske neljännessä erässä.

Aitojen välierät juostaan sunnuntaina 13.25 ja loppukilpailu 20.25. Jos suomalaiset yltyvät mitalivauhtiin, on se lähes historiallinen temppu, sillä suomalaisnaisten ainoa juoksumitali EM-halleista on Sisko Hanhijoen 60 metrin pronssi vuodelta 1989.

Elmo Lakka
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Elmo Lakka


Puoli tuntia ennen naisia alkueriin kyyristyvät miesaiturit. Elmo Lakka on kohentanut ennätyksensä jo aikaan 7,67, jolla hän on EM-hallitilaston jaetulla 10:nnellä sijalla. Edellisissä EM-halleissa Lakka jäi alkueriin, mutta nyt paikka sunnuntain välierissä pitäisi irrota rutiinijuoksulla. Jyväskyläläinen on ollut tasaisessa vireessä ja heikoinkin talven seitsemästä startista on tuonut ajan 7,80. Jos Lakka pääsee sunnuntain välierissä ennätystasolleen, myös finaalipaikka on mahdollinen.

Lajin tilastokärki on Kuubasta Espanjaan siirtynyt Orlando Ortega ajalla 7,49. Kyproksen Milan Trajkovic ja Ranskan Pascal Martinot-Lagarde ovat juosseet 7.52. Hallitseva EM- ja MM-hallimestari Andy Pozzi (GBR) on kisannut vain kerran tuloksenaan 7,67.

Alkueriä juostaan neljä ja välieriin selviytyy naisten kisan tapaan 16 juoksijaa. Elmo Lakka juoksee viimeisessä erässä, jonka ykköstykki on Martinot-Lagarde. Suomalaisella on erän kolmanneksi paras tilastotulos.

Suomella on miesten aidoissa hyvät perinteet: Arto Bryggare voitti kaksi EM-kultaa ja lisäksi kolme himmeämpää mitalia, Lakan valmentaja Antti Haapakoski oli parhaimmillaan EM-halleissa viides 1992 ja MM-halleissa kuudes 1995. Edellinen alkueristä jatkoon päässyt suomalainen on Matti Niemi 2005. Olli Talsi puolestaan juoksi MM-hallien välierässä 2006.

Miesten 60 metrin aitojen alkuerät lauantaina 14.02.
Naisten 60 metrin aitojen alkuerät lauantaina 14.35.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta