Aku Partanen käveli huippuajan 50 kilometrillä


Etusuora: 24.03.2018 18:27Yleisurheilu
Aku Partanen käveli huippuajan 50 kilometrillä
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Slovakian Dudincessa käveltiin lauantaina perinteikäs 50 kilometrin kilpailu. Aku Partanen teki rajun ennätysparannuksen ja sijoittui kilvassa toiseksi ajalla 3.44.43. Aiempi oma ennätys kirjattiin 3.49.00. Suomalaismenestystä täydensi kolmanneksi sijoittunut Jarkko Kinnunen, joka käveli ajan 3.54.26. Voiton vei Slovakian olympia- ja MM-voittaja Matej Toth ajalla 3.42.46.

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Partanen nousee ajallaan Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi edellään vain arvokisavoittajat Valentin Kononen (3.39.34) ja Reima Salonen (3.42.36). Edellisen kerran suomalainen on kävellyt kovempaa lähes päivälleen 18 vuotta sitten, kun Kononen voitti Dudincen kilpailun SE-ajalla.

Kononen toimii nykyään Partasen valmentajana ja seurasi kilpailua juottopaikalta.

- Se oli sellainen suoritus, jota oikeasti odotin, ei mikään superyllätys. Sanoin Akulle eilen, että kolmen tunnin ja 45 minuutin loppuaikaan tähtäävä vauhti on sitä mitä voit kävellä. Aku toimi suunnitelman mukaan, Kononen sanoi SUL:n tiedotteessa.

Partasen lauantaisella ajalla olisi sijoituttu viime kauden maailmantilastossa 12:nneksi ja Euroopan tilastossa 9:nneksi. Tällä vuosikymmenellä Partasen ennätyksellä olisi oltu joka vuosi tukevasti Euroopan tilaston top-10-urheilija.

Suomalaiskävelijöistä Aku Partanen ja Aleksi Ojala on jo valittu elokuisiin Berliinin EM-kisoihin. EM-kisojen tulosraja on rikottuna myös Jarkko Kinnusella (50 km) ja Elisa Neuvosella (20 km).

Kinnusen tavoite Dudincessa oli kävellä alle 3.50, mutta tavoite hyytyi vatsaongelmiin.

- Kun tuli juotua vähän, jaloista loppui veto, eikä se ollut ensimmäinen kerta, kun näin kävi kilpailussa. Minulla on vähän vekkuli vatsa. Se toimii harjoituksissa, mutta ei oikein kilpailuissa, Kinnunen harmitteli.

Suomalaiskävelijöitä nähdään seuraavan kerran kilpailuissa Tšekin Podebradyssa kahden viikon kuluttua. Tuolloin mm. Aleksi Ojala kävelee 20 kilometriä ja monet kansallisen tason kävelijät antavat näyttöjä toukokuun alussa kilpailtavaan MM-joukkuekilpailuun. Kiinassa kilpailtavassa MM-joukkuekisassa Suomen huipuista Aleksi Ojalan ohjelmassa on 50 kilometriä ja Aku Partasen sekä Jarkko Kinnusen matkana on 20 kilometriä. EM-rajan rikkonut Elisa Neuvonen on kärsinyt jalkavaivasta, jonka vuoksi hänen kilpailemisensa keväällä on epävarmaa.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta