Lauantain mielenkiintoisin suomalaisnimi EM-näyttämöllä on 20 kilometrin kävelyssä mitalia tavoitteleva Aku Partanen.
Yleisurheilun EM-kisojen toinen kisapäivä Roomassa on suomalaisittain vähintään yhtä vilkas kuin avauspäivä perjantai. Saga Vannisen valitettavan keskeyttämisen jälkeen lauantain suurin suomalaisnimi on ennakkoon
Veli-Matti “Aku” Partanen miesten 20 kilometrin kävelyssä.
Kävelyt ovat perinteisesti olleet suomalaisille todella kova menestyslaji. Erityisesti 90-luvulla
Valentin Kononen ja
Sari Essayah toivat MM- ja EM-kisoista yhteensä kolme kultaa, kaksi hopeaa ja yhden pronssin. Tämän hurjan mitaliputken jälkeen suomalainen kävelymenestys kuitenkin tyrehtyi ja kovista etukäteisodotuksista huolimatta tulokset olivat arvokisoista varsin laihoja.
Viime vuoden MM-kisoissa Budapestissa Aku Partanen kuitenkin nosti suomalaisen kävelyn jälleen kansainväliselle huipputasolle, kun hän murskasi 20 kilometrin kävelyn SE-tuloksen ja ylitti maaliviivan kuudentena. Tämän hienon suorituksen myötä hän teki itsestään myös mitalikandidaatin Rooman EM-kisoihin.
Partasen kauden ensimmäinen kahdenkympin kisa joukkueiden MM-kisoissa Turkin Antalyassa toisaalta hillitsi hieman ennakko-odotuksia. Helteisissä oloissa hieman repaleisen harjoituskauden jälkeen Partanen oli lopputuloksissa 17:s yhdeksänneksi parhaana eurooppalaisena. Tuon kilpailun noteerauksella suomalainen löytyy tämän kauden tilastoista vasta sijalta 20 ja useita minuutteja tilastomitalisteja perässä.
Espoossa toukokuun puolivälissä kävelty 10 kilometrin kävelyn Suomen ennätys antoi kuitenkin toivoa siitä, että vaisusta kauden avauksesta huolimatta Partanen saattaa sittenkin olla valmis taistelemaan Roomassa kärkisijoista. Omien sanojensa mukaan 32-vuotias kokenut suomalainen arvokisakävijä on vähintään samassa kunnossa kuin Budapestissa, mikä tarkoittaa sitä, ettei viivalla välttämättä kovin montaa Partasta kovempaa menijää ole.
Tosin lähtökohtaisesti ainakin kauden tilastoykkönen ja Antalyan kilpailun voittanut Espanjan
Paul McGrath sekä jo useampien arvokisojen mitalikorokkeelta tuttu Ruotsin
Perseus Karlström saattavat olla vauhtireserviltään liian kovia haasteita suomalaiselle. Myös toinen espanjalainen ja tämän kauden tilastojen kakkoskävelijä
Diego Garcia Carrera on paha vastustuja.
Toisaalta ennätysvertailussa edellä mainitun kolmikon lisäksi ainoastaan kokenut saksalainen
Christopher Linke on kävellyt uransa aikana Partasta nopeamman ajan. Toisin sanoen jos Partanen on todella Roomassa ennätyskunnossa, joutuu suurin osa viivalla olevista miehistä kävelemään uransa parhaan suorituksen pystyäkseen päihittämään Suomen ykköskävelijän.
Roomassa ennätyksiä kuitenkaan tuskin hätyytellään. Sääennuste näyttää huomiselle kilpailun ajaksi yli 30 asteen hellettä sekä auringon porotusta pilvettömältä taivaalta. Tarjolla on siis käytännössä kamalin mahdollinen olosuhde kävelijöille. Ajat painunevat siis varsin kauas ennätyksistä ja maalissa tullaan näkemään tavallistakin uupuneempia urheilijoita.
Armoton helle ei välttämättä ole Partasen etu. Suomalaisilla on aiempien arvokisojen helleolosuhteista varsin ikäviä kokemuksia ja yleensä urakasta on tullut nesteytysongelmien jälkeen todellinen tuskien taival kaukana kärjen takana. Toisaalta Partanen onnistui kolme vuotta sitten varsin mainiosti Tokion olympialaisten 50 kilometrin kävelyssä Sapporon pätsissä.
20 kilometrin matkalla nesteytys ei myöskään ole aivan yhtä kriittistä kuin nyt jo monien mielestä valitettavasti historian hämyisiin arkistoihin siirretyllä 50 kilometrin matkalla. Suoritus on tällä kertaa yli kaksi tuntia lyhyempi, joten aivan vastaavanlaisia dramaattisia hyytymisiä ja imeytymisvaikeuksia tällä kertaa nähdään.
Tästä huolimatta hurjalla lämmöllä on varmasti vaikutusta kilpailun lopputuloksiin. Jotkut kävelijät kestävät ääriolosuhteita paremmin kuin toiset, ja suomalaisnäkökulmasta toivottavaa olisi, että Partanen kuuluu niihin urheilijoihin, joita paahde hyydyttää vähiten.
Toinen sudenkuoppa kävelyssä on olosuhteiden lisäksi tekniikka sekä sen hajotessa mahdolliset varoitukset. Partasenkin kohdalla on nähty aiemmin varsin usein tekniikkamurheita, jotka ovat vieneet hänet rangaistusaitioon. Jos varoitustili täyttyy matkalla, ei sen jälkeen ole enää mahdollista palata kärkitaistoon, vaikka nykyisin siitä ei enää seuraakaa suoraa hylkäämistä.
Aku Partasella saattaa siis lauantaina olla aito mahdollisuus palauttaa suomalainen kävely jälleen 1990-luvun loiston aikojen tasolle. Partasen valmentaja Valentin Kononen on toistaiseksi edellinen arvokisoissa mitalia juhlinut kävelijä. Hänen viidenkympin MM-hopeamitalistaan Budapestin EM-kisoissa vuonna 1998 tulee tänä vuonna kuluneeksi 26 vuotta.
Mitalin saavuttaminen vaatii kuitenkin Partaselta täydellistä onnistumista sekä fysiikan, tekniikan että taktiikan osalta. Kilpailun taso on lisäksi erittäin kova, eli välttämättä edes huippuonnistuminen ei vie Partasta aivan mitaleille asti.
Tärkeintä kuitenkin olisi, ettei suomalaiselle jäisi maalissa jossiteltavaa, vaan hän tietäisi tehneensä oman kuntonsa mukaisen maksimisuorituksen. Se riittäisi lopputuloksissa erittäin korkealle. On lopulta muista kävelijöistä kiinni, tarkoittaako se mitalia vaiko pistesijaa.