Ampumahiihtokausi käynnistyy – Löytyykö norjalaismiehille pysäyttäjää?


Ampumahiihtokausi käynnistyy maailmancupin osalta lauantaina Östersundista. Ohessa ennakointia miesten ampumahiihtokaudesta.
Etusuora: 23.11.2023 09:08Ampumahiihto
Ampumahiihtokausi käynnistyy – Löytyykö norjalaismiehille pysäyttäjää?
Kuva: Julia Niiranen.
Johannes Bö.

Eri kausi, sama virsi?


Jos jollekin on jäänyt epäselväksi, niin norjalaiset ovat laajalla rintamalla dominoineet miesten ampumahiihdon maailmancupia. Erityisesti viime kausi oli poikkeuksellisen tylyä jälkeä, kun kokonaiscupissa norjalaismiehet ottivat kolmoisvoiton.

Ruotsissa ja Norjassa on kilpailtu parit kovatasoiset ampumahiihtokilpailut ennen maailmancupin käynnistymistä. Tuloslistat näyttivät melko tutuilta, kun Sebastian Samuelsson esiintyi vahvasti Ruotsin kisoissa ja Norjassa Johannes Thingnes Bö voitti molemmat starttinsa ja matkaa selkeänä ennakkosuosikkina kauteen.Ennen kautta Bön iskukykyä on hieman epäilty, sillä kesään on mahtunut lapsen syntymä, kyyn puraisu, pieni loukkaantuminen juoksumatolla ja epämääräiset huhut, että harjoittelu ei olisi ollut aivan edellisvuosien tasolla. Toistaiseksi nämä seikat eivät näy tulostaululla negatiivisesti.

Norjalla on liuta miehiä, jotka voivat yltää podiumille kokonaiscupissa. Osa potentiaalisista nimistä ei yllä edes Norjan joukkueeseen, vaan joutuvat ottamaan vauhtia IBU Cupista. Perinteisten kärkinimien (Sturla Holm Laegreid, Vetlje Sjåstad Christansen, Tarjei Bö, Johannes Dale-Skjevdal…) lisäksi yksi mielenkiintoinen nimi on Vebjörn Sörum. Sörum kärsi viime kaudella loukkaantumisista, mutta teki tästä huolimatta erinomaista jälkeä IBU Cupissa. Kesän kilpailut ja Sjusjöenin avausviikonloppu osoittivat miehen olevan kovassa kunnossa.

Ketkä haastaisivat norjalaiset?


Quentin Fillon-Mailletín viime kausi oli heikko. Kunnon odotettiin lähtevän nousuun kauden kuluessa, mutta näin ei kuitenkaan tapahtunut. Fillon Maillet aloittaa tämän kauden onnistuneen harjoituskauden pohjalta, mikä tarkoittaa, että toissakauden voittaja tulee varmasti olevan hankala vastus muille.

Ranskalaisista nostetaan esiin vielä kaksi nimeä. Emilien Jacquelin ampuu nopeasti ja myös suksi luistaa mukavasti, mutta ammunnan epätarkkuus on vienyt ranskalaiselta mahdollisuuden suurempaan menestykseen. Vasta 22-vuotias Eric Perrot on mies, johon ladattiin jo viime kaudella kovia odotuksia ja keväällä hän tekikin hyviä suorituksia nousemalla podiumille. Tämä kausi saattaa olla nuorelta mieheltä todellinen läpimurto.Ruotsalaisista Sebastian Samuelsson lienee se kauden kovin nimi. Samuelsson on yrittänyt parantaa ammuntatyöskentelyään, sillä hiihtovauhti kyllä riittää vaikka mihin. Viime kausi oli MM-kisoja lukuun ottamatta Samuelssonilta heikko. Kauden avauskisa Ruotsin maalla osoitti hiihtokunnon olevan vähintään hyvällä tasolla, mutta paikoitellen vaikeissa olosuhteissa ammunta ei kulkenut.

Martin Ponsiluoma on sairastellut kauden alla ja hän avaa kautensa Östersundissa, missä meno tuskin tulee olemaan vielä hurjaa. Nuori ruotsalainen Anton Ivarsson teki viime kaudella hyvää tulosta IBU Cupissa, mutta loukkaantui keväällä. Ivarsson ampuu todella hyvin, mutta loukkaantumisen jäljiltä hiihtovauhti ei ole ainakaan alkukauden kisoissa säkenöivää. Hän voi olla kuitenkin uusi mielenkiintoinen ruotsalaisnimi kauden kisoihin.

Giacomel Tommaso nousi viime kaudella raketin lailla ampumahiihtoeliittiin. Tommason ammuntatyöskentely vaatii kuitenkin tasaisuutta kokonaiscupin kärkisisoja ajatellen. Niklas Hartweg on vahva tekijä neljän ammuntapaikan kilpailuissa, mutta hiihtovauhtiin pitäisi saada lisää vauhtia viime kaudesta.

Saksan Benedikt Doll on tehnyt kesän aikana muutoksia harjoitteluunsa sekä vaihtanut aseensa, jonka hän uskoo edesauttavan ammuntatarkkuuttaan. Doll on ollut vuosikaudet tuttu näky kärkisijojen tuntumassa, mutta ottaakseen seuraavan stepin sijoituksissa, on hänen 83 % ammuntatarkkuuteensa saatava parannusta.Suomalaisilla on mielenkiintoiset asetelmat kauteen, kun edelliskaudella useat suomalaismiehet napsivat maailmancupin pisteitä.

Tero Seppälä haki vauhtia alkavaan kauteen muun muassa harjoittelemalla lyhyen pätkän Ranskan maajoukkueen mukana. Viime kaudella Seppälä sairasteli kauden mittaan, eikä kausi ollu varmasti lähimainkaan sitä mitä mies – ja Suomen kansa – odotti, vaikka loppukautta siivitti muutamat hyvät suoritukset. Seppälällä on kaikki resurssit nousta vakituiseksi kasvoksi kymppisijoista taistelijaksi ja ajatus noususta palkintokorokkeelle ei ole lainkaan tuulesta temmattua.

Otto Invenius säväytti viime keväänä nousemalla neljästi maailmancupin pisteille ja sijoittumalla parhaimmillaan sijalle 12 Holmenkollenin pikakisassa. Invenius on kärsinyt harjoituskaudella peukalovammasta, joka on vaikuttanut harjoitteluun. Soisalon Ampumahiihtäjien uutisen mukaan Invenius ei odota itseltään vielä Östersundissa urotekoja, vaan kunto nousee kauden mittaan.

Olli Hiidensalo on joukkueen konkariosastoa. Mies osoitti viime kaudella, että parhaat vuodet eivät ole takanapäin, vaan hänellä on edellytykset nostaa edelleen tasoaan. Kausi 2022-2023 oli Hiidensalon uran paras maailmancupissa. Merkittävä tekijä tasonnostoon oli selkeä kehittyminen ammuntatarkkuudessa ja ammuntanopeudessa.

Lue myös: Ampumahiihdon maailmancup Östersundissa


Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta