Näkökulma: Anni Siirtolan vauhti kiihtyy nyt lupaavaan tahtiin


Anni Siirtola juoksee nyt samoja aikoja kuin Reetta Hurske samanikäisenä.
Joona Klemi: 22.02.2021 20:00Yleisurheilu
Näkökulma: Anni Siirtolan vauhti kiihtyy nyt lupaavaan tahtiin
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Anni Siirtola.
60 metrin aitojen tuore Suomen mestari Anni Siirtola on ollut yksi yleisurheilun hallikauden kirkkaimmista valopilkuista Suomen ennätystehtailijoiden vanavedessä.

Syyskuussa 23 vuotta täyttävä Siirtola on noussut tänä talvena uudelle tasolle. Kolmen vuoden takainen ennätys on parantunut lähes kahdella kymmenyksellä, ja aituri on myös vakiinnuttanut tasonsa 8,1-alkuisiin aikoihin.

Kovin yllättävänä Siirtolan sähäköitä suorituksia ei voida pitää, sillä HKV:n juoksija paransi sadan metrin aitojen ennätystään edelliskesänä lähes kolmella kymmenyksellä aikaan 13,32. Tämän tason tulokset kuitenkin enteilevät entistä kovempia aikoja myös sadan metrin matkalle.

Jotain osviittaa Siirtolan nykytasosta saa vertailemalla helsinkiläisen tuloksia Reetta Hurskeen samanikäisenä juoksemiin aikoihin. Siirtolan 60 metrin aitojen ennätys 8,12 on nimittäin tismalleen sama kuin Hurskeen paras noteeraus kolmen vuoden takaa.

Kaikkien aikojen tilastoissa jaetulle viidennelle sijalle nousseen Siirtolan voidaan ikään kuin ajatella nousseen samalle kehityskäyrälle häntä kolme vuotta vanhemman Hurskeen kanssa.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että Siirtolan kehitys jatkuisi samaan tapaan kuin Hurskeella, mutta naisten historia huomioiden tällainen tilanne on Siirtolan kannalta herkullinen.

Toisin kuin Hurske, Siirtola ei ollut mikään junioritähti. Hän ei esimerkiksi koskaan juossut juniorien arvokisojen loppukilpailussa, kun taas tamperelainen oli nuorten finaaleissa peräti kolmesti.

Myös tulevaisuudessa menestys saattaa olla näiden aitureiden osalta hyvin erilaista, ja on vielä aikaista sanoa, kumpi lopulta pärjää paremmin. Lähitulevaisuudesta voi sen sijaan jo tehdä jonkinlaisia arvioita. Tulevana kesänä Hurskeen tapaan hyvänä lähtijänä tunnetulle Siirtolalle hyvä ja täysin realistinen tavoite on Hurskeen kesän 2018 ennätysaika 13,11.

Nuoren urheilijan kehityskohteet liittyvät toki juoksun loppuvaiheeseen ja vauhdin ylläpitämiseen. Nainen kertoi tammikuussa Urheiluliiton haastattelussa panostaneensa harjoituskaudella juurikin näiden asioiden kehittämiseen, joten myös 40 metriä pidemmän aitamatkan luulisi kesällä kulkevan paremmin loppuun asti.

Mutta vielä ennen kesää pika-aituri pääsee debytoimaan aikuisten arvokisoissa. Tason vakiintuminen 8,1-alkuisiin aikoihin enteilee myös sitä, ettei Siirtolan tarvitse tyytyä EM-halleissa yhteen juoksuun. Finaalipaikkakaan ei ole mahdottomuus, mutta jo välieriin eteneminen olisi mainio suoritus tässä kohtaa uraa.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta