Antidopingpomolta erikoista vihjailua - Jamaikalta luvassa pian dopingpaljastuksia?


Jamaikan antidopingkommission JADCO:n entinen johtaja Renee Ann Shirley on antanut mielenkiintoisen lausunnon kotimaansa dopingtilanteesta.
Etusuora: 22.12.2023 20:36Yleisurheilu
Antidopingpomolta erikoista vihjailua - Jamaikalta luvassa pian dopingpaljastuksia?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Renee Ann Shirleyn kommentti liittyy Yhdysvalloissa käynnissä olevaan FBI:n rikostutkintaan, jossa kahta jamaikalaista entistä pikajuoksijaa epäillään urheilussa kiellettyjen lääkeaineiden välittämisestä Tokiossa 2021 kilpailleille yleisurheilijoille.

Epäillyt jamaikalaiset ovat 4 x 400 metrin MM-hallihopean vuonna 2008 saavuttanut DeWayne Barrett sekä Liberian edustajana Helsingin MM-kisoissa 2005 pikamatkoilla esiintynyt O'Neil Wright.Barrettilla ja Wrightilla on ollut yhteyksiä yhdysvaltalaiseen Eric Liraan, joka avusti nigerialaista pikajuoksijaa Blessing Okagbarea ennen Tokion olympialaisia. Okagbare - pituushypyn olympiahopeamitalisti 2008 - kärysi testissä juuri ennen Tokioon matkustamista ja sai 11 vuoden kilpailukiellon kasvuhormonin ja EPO:n käytöstä. Liran asiakkaisiin ennen Tokiota lukeutuivat myös sveitsiläinen ja brittiläinen yleisurheilija.

Shirleyn mukaan käynnissä oleva FBI:n dopingtutkimus koskee laajempaa joukkoa urheilussa toimivia ihmisiä kuin mitä jamaikalaiset kuvittelevat tällä hetkellä.

Jamaika on hallinnut jo pitkään yleisurheilussa pikajuoksulajeja ja viimeisen vuosikymmenen aikana menestystä on alkanut tulla myös heittolajeista. Tokion olympialaisissa valtio saavutti yleisurheilussa neljä kultaa, yhden hopean ja neljä pronssia. Viime kesän Budapestin MM-kisoissa Jamaika kahmi kolme kultaa, viisi hopeaa ja neljä pronssia.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta