Arvokisoissa hyvää jälkeä tehnyt Kristiina Mäkelä: Mitalia saa lähteä hakemaan


Joel Sippola: 02.03.2018 08:05Yleisurheilu
Arvokisoissa hyvää jälkeä tehnyt Kristiina Mäkelä: Mitalia saa lähteä hakemaan
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Kolmiloikan suvereeni ykkösnimi Kristiina Mäkelä toivoo, että hän saisi lajin nuorista lahjakkuuksista itselleen aitoja haastajia.

Kristiina Mäkelästä on kehkeytynyt viime vuosina hyvä kansainvälisen tason urheilija. Kaksi vuotta sitten hän selviytyi loppukilpailuun niin EM-kisoissa kuin olympialaisissakin. Vuoden 2016 MM-halleissa plakkariin tarttui kuudes sija.

Varmasta tekemisestä huolimatta se huippuonnistuminen on jäänyt vielä uupumaan. Hyvä suoritus on nähty karsinnassa, mutta finaalissa paras terä ei ole päässyt esiin. Viime kesä jäi tavallaan välivaiheeksi polvioperaation takia.

Kun kolmiloikan Euroopan taso on ihan sopiva, pitkänhuiskealla suomalaisella on iskun paikka. Kenties näin on jo Berliinin EM-kisoissa.

– Siellä on mahdollisuuksia ja minussa on vielä paljon potentiaalia. Kyllä mitalia saa lähteä hakemaan ihan tosissaan. Luulen, että neljätoista ja puoli on hyvin todennäköinen mitalimitta. Uskon, että minun jaloillani loikitaan se, mikäli loikka saadaan kuntoon, Mäkelä kommentoi SM-halleissa.

Viime vuosien aikana naisten kolmiloikan Euroopan kärki on pysynyt lähes muuttumattomana. Viime vuonna kuvaan tuli mukaan vuonna 1995 syntynyt romanialainen Eleena Andrea Panturou, mutta muuten kokemus on valuuttaa.

Kolmiloikkaajana Mäkelä on juuri lähestymässä parhaimpia vuosiaan.

– Toisaalta kokemusta kolmiloikassa tarvitaan. Veikkaan, että kolmiloikkaajan paras ikä on 27–28 vuotta. Onhan näitä valopilkkuja, jotka hyppäävät hyvin jo aikaisemmin, mutta sitten taantuvat vähäksi aikaa palatakseen taas takaisin, hän pohtii.

Terävänä finaalissa

Esimerkiksi Rion olympialaisten karsinnassa Mäkelä räväytti uransa pisimmän siivun 14,24, mutta finaalissa paukut oli syöty.

Viime vuoden EM-hallien karsinta onnistui, seuraavana päivänä hypätyssä loppukilpailussa toistui tuttu kaava. Viime vuoden kisa meni osaltaan pieleen huonon nukkumisen ja karsinnan jälkeisen sairastumisen takia.

Mäkelä toteaa, että vaikka kisoja on harvemmin kahden päivän välein, tähän voi valmistautua treeneissä.

– Treeneissä sitä pystyy tekemään niin, että treenaa harjoituksissa kaksi kovempaa päivää. Siihen on monta tietä, mutta kokonaisuus kyllä ratkaisee. Sekin helpottaa, kun perussuorituksella pääsee finaaliin, finaalissa voi sitten repiä.

Suren Ghazarayn ja Mäkelän yhteistyö päättyi tovi sitten. Jotta viime vuonna tullutta polvivaivaa ei tulisi uudelleen, loikkaaja on joutunut tänä vuonna muuttamaan asioita. Samalla kun vaihtotehtoja on löydetty, hallikausi ei ole ollut kovin loistokas.

Vaikka tällä hetkellä ilman valmentajaa olevan Mäkelän talvi on ollut vaikea, jotain hyvääkin. Etelä-Afrikan lämmössä tehty leiri on auttanut.

– Lämpö tekee minulle niin hyvää. Sen takia treenasin myös Teneriffalla.

Toiveissa kovat kansalliset kisat

Kotimaassa Kristiina Mäkelä on saanut kilpailla ilman kunnon haastajia. Viime vuoden Kalevan kisoissa Sanna Nygård tuli kuitenkin ennätyksellään aidosti hätyyttelemään moninkertaista Suomen mestaria.

Myös nuorista voi puskea esiin potentiaalisia hyppääjiä vuonna 2001 syntyneen Jessica Kähärän ja Saara Hakasen muodossa. Monipuolinen hyppääjälahjakkuus Kähärä tinttasi viime viikolla  13.26.

Mäkelä toivoo kilpailujen tasojen koventumista.

– Toivoisin, että he kilpailivat ensin toisia vastaan ja nostaisivat toisiaan ylöspäin, niin että voisimme kilpailla yhdessä tosi kovaa. Tiukka voitto on kivaa, kuten viime vuonna Kalevan kisoissa, hän vakuuttaa.

– Sinne nuorempaan porukkaan pitää vain saada varmuutta. Sieltä massasta pitäisi nousta 12,50:sta sinne 13-13.50 väliin.

Naisten kolmiloikan Euroopan top10 vuonna 2017, ikä suluissa:

Elena Andreea Panturou 14.43, (23) Romania
Patricia Mamona 14.42, (29) Portugali
Hanna Minenko 14.42, (28) Israel
Kristin Gierich 14.40, (27) Saksa
Jeanine Assani Issouf 14.39, (25) Ranska
Neele Eckhardt 14.35, (25) Saksa
Susana Costa 14.35, (33) Portugali
Anna Jagaciak Mikhalska 14.29, (28) Puola
Parashkevi Papahristou 14.24, (28) Kreikka
Ana Peleteiro 14.23, (22) Espanja

Lähde: European Athletics

Kristiina Mäkelä on mukana loppuviikosta käytävissä MM-halleissa.

Päivitetty 10.8.2018: Muokattu 14,50 muotoon neljätoista ja puoli.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta