Bäck metsästää ensimmäistä Suomen mestaruuttaan - Naisten pituudessa useita mestarisuosikkeja


Etusuora: 21.07.2016 17:20Yleisurheilu
Bäck metsästää ensimmäistä Suomen mestaruuttaan - Naisten pituudessa useita mestarisuosikkeja
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Kristian Bäckin EM-menestyksen myötä miesten pituus on noussut yhdeksi Kalevan kisojen seuratuimmista hyppylajeista. Valitettavasti kilpailun tasoa laskee Eero Haapalan sekä Henri Väyrysen loukkaantumiset.

Bäck matkaan ennakkosuosikkina

Bäck onnistui mainiosti Amsterdamissa, mutta miehen suoritusvarmuus nuoresta iästään johtuen on hieman kysymysmerkki: Bäck on urallaan onnistunut hyppäämään yli 770 vain kolmessa kilpailussa. Siihen nähden EM-vitossija on mainio saavutus.

Merkittäväksi tekijäksi voi nousta Bäckin palautuminen tiukasta kisarupeamasta. 20-vuotias Vasa IS:n mies metsästi olympiarajaa heti Amsterdamin kisojen jälkeisenä maanantaina Helsingissä ja kilpaili vielä torstaina Lahden Eliitissä, jossa nuorukainen valitteli hieman takareittään.

Väyrysen ja Haapalan loistaessa poissaolollaan, muita ennakkosuosikkeja kisaan ovat entiset Suomen mestarit Roni Ollikainen ja Kristian Pulli. Ollikainen on esiintynyt koko kesän tasaisen vahvasti päälle 770 tuloksilla. Viimeisessä kilpailussaan 9.7. mies pomppasi lievään vastaiseen kauden parhaansa 784. Tänä kautena vain pituushyppyyn keskittynyt Pulli on hypännyt parhaimmillaan 792 ja vielä heinäkuun alkupuolelta löytyy hyvä noteeraus 789.

Kainuun-Sanomat uutisoi (19.7), että Väyrynen kärsii kantapäävaivasta eikä kilpaile Oulussa.

Miesten pituus hypätään suoraan finaalina perjantaina klo 19.15.

Naisten kilpailussa monta suosikkia

Kauden tilastokärki Emmi Mäkinen (638) on hallinnut Suomen kilpakenttiä koko kesän. Jyväskyläläinen on voittanut kaikki kotimaan kilpailut Jämsän karnevaalikilpailua lukuun ottamatta, jossa hän sijoittui kolmanneksi. Vaikka jyväskyläläinen on lähtenyt kotimatkalle usein kultamitali kaulassa, on tilastojen valossa ollut kuitenkin havaittavissa pientä alavireisyyttä: Toukokuussa ja kesäkuun alussa tulokset pyörivät reilusti 620 paremmalla puolen, kun viimeisessä muutamassa kisassa kuuden metrin ylitys on ollut kovan työn takana. Viimeinen noteeraus heinäkuun alusta jäi siitäkin – 595. Mäkisellä on pituuden Suomen mestaruus kahden vuoden takaa.

Mäkisen ohella vahva mestarisuosikki on Hanna Wiss. Wiss on aloittanut kilpailemisen vasta heinäkuussa, mutta kunto näyttäisi olevan kohdillaan. Naisella on takana kolme kilpailua ja kaikissa hyppy on kantanut 615 tai paremmin. Wissillä on vyöllään pituuden SM-hopeaa (2014) sekä SM-pronssia 200 metriltä (2010).

Muita mielenkiintoisia nimiä ovat mm. Kristiina Vuorvirta (618), joka otti karnevaalivoiton Jämsässä sekä äskettäin 17 vuotta täyttänyt Saara Hakanen (609). On mielenkiintoista myös nähdä paremmin aiturina tunnetun Matilda Bogdanoffin edesottamukset. Bogdanoff on pituuden Suomen mestari kahden vuoden takaa, mutta tällä kaudella HIFK:n suojatilta ei löydy tulosnoteerausta.

Naisten pituuden karsinta käydään perjantaina klo 12.15 ja finaali hypätään lauantaina 18.45.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta