Harvinaislaatuinen käry yleisurheilun suurvallasta - huippujuoksija kärysi EPO:sta


Etiopia on tunnettu jo 1960-luvulta lähtien kestävyysjuoksun globaalina suurvaltana. Siihen nähden tuntuu erikoiselta, että dopingkäryt ovat olleet erittäin harvinaisia maan juoksijoiden keskuudessa.
Etusuora: 18.10.2019 19:58Yleisurheilu
Harvinaislaatuinen käry yleisurheilun suurvallasta - huippujuoksija kärysi EPO:sta
Etiopian lippu. Kuva: Drawn by User:SKopp [Public domain], via Wikimedia Commons
Perjantaina saatiin kuitenkin viimein dopinguutisia myös Etiopiasta, kun Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) etiikkaa valvova elin AIU ilmoitti, että syyskuussa 20 vuotta täyttänyttä Berehanu Wendim Tsegua epäillään EPO-hormonin käytöstä.

Tsegun ennätys 10 000 metrin juoksussa on viime kesänä Hengelossa Etiopian MM-katsastuksissa juostu 27.00,73. Hän sijoittui kisassa seitsemänneksi. Tsegua ei nähty Dohan MM-kisoissa, mutta elokuun lopussa Rabatissa käydyissä Afrikan kisoissa hän saavutti mestaruuden 10 000 metrillä. Puolimaratonin ennätyksensä 59.22 Tsegu juoksi Kööpenhaminassa syyskuun puolivälissä.

Etiopiaa edustaneiden urheilijoiden dopingkäryt ovat olleet laskettavissa yhden käden sormilla. Maan miehistä Endeshaw Negesse Shumi (maratonennätys 2.04.52) kärysi meldoniumista vuonna 2016, ja Ambesse Tolosa (maratonennätys 2.08.56) morfiinista vuonna 2008. Naisista Eyerusalem Kuma (maratonennätys 2.24.55) kärysi vuonna 2013.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta