Brittiprojektilla tavoitteena kahden tunnin alitus maratonilla


Etusuora: 28.04.2015 19:26Yleisurheilu
Brittiprojektilla tavoitteena kahden tunnin alitus maratonilla
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Maratonin maailman ennätys on lähestynyt askel askeleelta kohti maagista 2 tunnin rajaa. Tämän hetkinen maratonin ME 2.02.57 kuuluu kenialaiselle Dennis Kimettolle, mutta brittiläisen Yannis Pitsiladisin johtamassa projektissa ”SUB2” uskotaan vakaasti, että jo viiden vuoden kuluttua maratonin ME alkaa ykkösellä. Projektin onnistuminen perustuu uskomukseen, että lahjakkaan urheilijan harjoitellessa 100-prosenttisen onnistuneesti rajapyykki saavutetaan.

Professori Pitsiladisin ryhmässä on mukana monien eri alojen spesialisteja ja mukaan havitellaan myös uransa vasta päättänyttä maratonin ME-naista Paula Radcliffea ja kaksinkertaisen olympiavoittajan Mo Farahin fysiologia Barry Fudgea. Kyse ei ole myöskään mistään pikkutestistä, vaan matkaan lähdetään noin 25 miljoonan euron budjetilla.

- Meillä on mukana alansa huippuja muun muassa ravitsemuksesta, henkisestä valmentautumisesta, fysioterapiasta, biomekaniikasta ja urheilulääketieteestä. Suurin osa rahoituksesta menee edellä mainittujen palkitsemiseen, Pitsalidis toteaa skottimedialle.

Projektiin tulevilta urheilijoilta vaaditaan luontaiset kyvyt juosta kovaa, kuten ruumiinrakenne ja vahva sydän. Toisena olennaisena tekijänä on juoksun taloudellisuus ja kyky käyttää energiaa tehokkaasti. Myöskään mentaalipuolen merkitystä ei voida unohtaa.

- Kahden tunnin alittaminen vaatii muutakin kuin fyysisiä ominaisuuksia. Toimiessani huippu-urheilijoiden, kuten Haile Gebrselassien ja Kenenisa Bekelen kanssa, huomasin että heillä oli poikkeuksellinen kyky pistää itsensä äärimmilleen, Pitsalidis kertoo.

Pitsiladis on vaikuttanut urallaan vahvasti dopingin vastaisessa työssä ja pitää tärkeänä, että projektiin mukaan tulevat urheilijat ovat puhtaita. Yhtenä projektin tarkoituksena onkin luoda uskoa puhtaaseen urheiluun ja näyttää, että huippuluokan tulosten saavuttaminen onnistuu puhtain menetelmin. Näin ollen osa rahoituksesta menee tiukempaan dopingseurantaan, jotta projektin urheilijoiden puhtaudesta voidaan olla varmoja.

- Projektin onnistuessa uskon, että tämä tulee muuttamaan koko ajatusmaailman urheilua kohtaan. Ihmiset tulevat näkemään, että puhtaalla urheilulla voi saavuttaa hurjia tuloksia.

Jo nykyinen maratonin ME on hurjaa kyytiä, mutta mikäli kahden tunnin raja tulee alittumaan tarkoittaa se seuraavia asioita.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/3"][vc_column_text css=".vc_custom_1430240988350{background-color: #d1d1d1 !important;}"]Maraton 1.59.59 vastaa:

420 x 100 m 17,06 sekuntia
42 x 1km 2.50,6 minuuttia
10 x Cooper-testi 4200m[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/3"][/vc_column][vc_column width="1/3"][/vc_column][/vc_row]
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta