Tässäkö seuraava yleisurheilun supertähti? 22-vuotias jenkki palasi kolmen vuoden tauolta ja pamautti hirmuajan


Yleisurheilumaailma kohisee tällä hetkellä 22-vuotiaasta yhdysvaltalaisesta Cordell Tinchistä.
Etusuora: 12.05.2023 20:38Yleisurheilu
Tässäkö seuraava yleisurheilun supertähti? 22-vuotias jenkki palasi kolmen vuoden tauolta ja pamautti hirmuajan
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Cordell Tinch kellotti viime viikonloppuna Jefferson Cityssä Missourissa 110 metrin aidoissa kovan ajan 12,97. Tulos on tilastokelvoton, sillä myötätuuli puhalsi juoksun aikana 3 metriä sekunnissa.

Tinchistä tuli tilastokelvottomat noteeraukset mukaan lukien historian 24:s mies, joka alittanut 13 sekunnin rajan pika-aidoissa. Lajin asiantuntijoiden mukaan navakka myötätuuli saattaa jopa vaikeuttaa pika-aiturin suoritusta, sillä juoksunopeuden kasvaessa luonnollinen aitomisrytmi häiriintyy.

Poikkeuksellisen kiinnostavan Cordell Tinchin suorituksesta tekee hänen harjoitustaustansa.

Tinchin edelliset tulokset ennen tätä vuotta - 60 metrin aidat 7,84 ja pituushyppy 767 - olivat peräisin hallikaudelta 2020. Tämän jälkeen hän lopetti kolmen vuoden ajaksi sekä opintonsa Kansasissa että yleisurheiluharjoittelun ja palasi kotiosavaltioonsa Wisconsisiin työskentelemään matkapuhelinten myyjänä. Tuona ei aikana Tinch ei ollut urheilun kanssa missään tekemisissä.

Tämän vuoden tammikuussa Tinch palasi ystävänsä ja äitinsä houkuttelemana opiskelemaan Kansasiin, missä käynnistyi uudelleen myös yleisurheilu-ura.

Jälki on ollut taustat huomioon ottaen hämmästyttävää, sillä pika-aitojen 13 sekunnin alituksen ohella Tinch on hypännyt pituutta 824 (+3,2) ja korkeutta 222. Sallituissa tuulioloissa hän juoksi 110 metrin aidat huhtikuussa 13,32 ja 60 metrin aidat helmikuussa hallissa 7,50 - vain vajaan parin kuukauden harjoittelun jälkeen.

Yhdysvaltojen menestyneistä pika-aitureista varsinkin Devon Allen on keskittynyt viime aikoina amerikkalaiseen jalkapalloon, joten uusi superlahjakkuus Tinch saatetaan hyvinkin nähdä jo Budapestin MM-kisoissa elokuussa.

Lähde: Friidrottaren
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta