Maanantai-iltana Dohassa on vuorossa Pohjoismaista mitalisadetta – suomalaisten katseet kohdistuvat Elmo Lakkaan


Ruotsalaisten ja norjalaisten mitalitoiveet ovat maanantaina korkealla. Suomalaisista Elmo Lakka tavoittelee pika-aidoissa ennätystään sekä paikkaa välierissä.
Veijo Vaakanainen: 30.09.2019 15:26Yleisurheilu
Maanantai-iltana Dohassa on vuorossa Pohjoismaista mitalisadetta – suomalaisten katseet kohdistuvat Elmo Lakkaan
Maanantai-iltana Dohan MM-kisoissa mitalitoiveet ovat korkealla ruotsalais- ja norjalaiskatsomoissa. Maiden suuret tähdet Daniel Ståhl, Karsten Warholm sekä Jakob Ingebrigtsen ovat kaikki suuria mitalisuosikkeja omissa lajeissaan ja tämän lisäksi myös moni muu pohjoismainen urheilija taistelee hyvästä loppusijoituksesta. Pohjoismaalaisten urheilijoiden lisäksi katseet Dohassa kohdistuvat tänään naisten korkeuden, 3000 metrin esteiden sekä 800 metrin loppukilpailuihin.

Päivän mielenkiintoisimmat finaalit


Miesten 400 m aidat


Miesten pitkien aitojen finaali on yksi koko kisojen odotetuimpia hetkiä ja etukäteen odotettavissa voi hyvinkin olla lajin historian kovatasoisin MM-finaali. Warholm sekä Rai Benjamin ovat molemmat elämänsä kunnossa ja tiukka kaksinkamppailu voi siivittää heidät uhkaamaan jopa Kevin Youngin maailmanennätyslukemia 46,78. Heidän takanaan myös läpi kauden vaivojen kanssa taistellut kotiyleisön suuri toivo Abderrahman Samba sekä protestin kautta finaaliin päässyt Brittiläisten Neitsytsaarten Kyron McMaster voivat juosta kirkkaasti alle 48 sekunnin.

Miesten kiekonheitto


Ruotsin Ståhl on kärsinyt kaksissa edellisissä arvokisoissa kirvelevän tappion Liettuan Andrius Gudziukselle, mutta tällä kertaa hän lähtee finaaliin ylivertaisena ennakkosuosikkina. Ruotsalaisjätin kiekkokaaret ovat kantaneet lähes poikkeuksetta läpi koko kauden 70 metrin tuntumaan ja jopa ylikin ja kauden alussa hän heitti juuri Dohassa yhden historian kovimmista sarjoista, jossa kaikki 6 heittoa kantoivat yli 69 metriä.

Tiukimmin Ståhlia haastaa Rabatin Timanttiliigassa ensimmäistä kertaa urallaan yli 70 metriä heittänyt Fedrick Dacres. Heidän takanaan pronssista taistelevat hallitseva mestari Gudzius, karsinnassa haparoinut Itävallan Lukas Weisshaidinger sekä Norjan Ola Stunes Isene.

Miesten 5000 m


Miesten 5000 metriä on etukäteen ajatellen ehkä illan finaaleista vaikeimmin veikattava. Kärkijuoksivat ovat juosseet kauden aikana aika paljon ristiin ja esimerkiksi tilastoykkönen Etiopian Telahun Haile Bekele ei viime aikoina ole juurikaan vakuuttanut. Epävarmuustekijöitä lisää myös se, että edessä on mitä ilmeisimmin taktiikkajuoksu, jossa muuttujien määrä lisääntyy.

Etukäteen ehkä suurin ennakkosuosikki on Selemon Barega, mutta hänen osaamisensa arvokisojen taktiikkajuoksuissa on hieman kyseenalaista. Etukäteen Baregan kovimmat haastajat ovat hänen maanmiehensä Bekele, Muktar Edris, Kenian Nicholas Kimeli sekä Bahrainin Birhanu Balew. Mitä rauhallisempana matkavauhti kuitenkin illalla säilyy, sitä suuremmiksi nousevat Jakob ja Filip Ingebrigtsenin yllätysmahdollisuudet, eikä edes norjalaisvoitto olisi mikään jättisensaatio.

Muut finaalit (naisten korkeus, 3000 m esteet, 800 m)


Naisten korkeudessa Maria Lasitskene on ylivertainen ennakkosuosikki, vaikka hän kärsikin tappion Ukraina Julia Levtshenkolle USA vs. Eurooppa –ottelussa. Edessä on todennäköisesti kovatasoinen finaali, jossa mitaleille vaaditaan yli 2 metrin tulosta. Levtshenkon lisäksi Lasitskenea haastavat USA:n Vashti Cunningham, Valko-Venäjän Karina Demidik (ent. Taranda) sekä vasta 18-vuotias ukrainalainen Jaroslava Mahutshkikh.

Naisten 3000 metrin esteissä on etukäteen odotettavissa ME-naisen Beatrice Chepkoechin näytös. Juoksuvoimaltaan hän on tällä hetkellä sen verran paljon haastajiaan edellä, että Lontoossa 2 vuotta sitten nähty USA:n kaksoisvoitto afrikkajuoksijoiden nenän edessä tuskin toistuu. Taistelussa himmeämmistä mitaleista USA:n Emma Coburn sekä Saksan Gesa Felicitas Krause kuitenkin haastavat tiukasti kenialaiskaksikon Hyvin Kiyeng, Celliphine Chespol.

Naisten 800 metrillä Caster Semenyan ja Francine Niyonsaban poissaollessa USA:n Ajee Wilson on suurin suosikki. Häntä kuitenkin haastavat tiukasti hänen maannaisensa Raevyn Rogers ja Ce’Aira Brown sekä välierässä tiensä finaaliin joukon läpi töninyt Ugandan Halimah Nakaayi.

Päivän suomalainen – Elmo Lakka (110 m aidat)


Valintaepäselvyyksien jälkeen Jyväskylän Kenttäurheilijoiden pika-aituri Elmo Lakka pääsee kuin pääseekin tekemään MM-kisadebyyttinsä Dohassa tänä iltana. Aiemmin arvokisoissa aina erinomaisesti ennätystasollaan urheillut Lakka lähtee 110 metrin aitojen alkueriin haastajana, mutta kuitenkin tiukasti tavoittelemaan ennätystään sekä paikkaa välierävaiheessa.

Omassa erässään Lakka on etukäteen tämän kauden tilastoissa seitsemäs ja matkaa viimeiseen suoraan jatkopaikkaan eli neljänteen sijaan on 18 sadasosaa. Lakan erä on myös varsin kova, sillä siinä ovat mukana mm. 13,12 juossut Sergei Shubenkov sekä 13,17 juossut Kiinan Wenjun Xie.

Suora jatkopaikka on siis ehkä liikaa vaadittu, mutta mahdollisimman hyvä sijoitus ja aika olisivat toivottavia, jotta Lakka pääsisi mukaan taisteluun neljästä välieriin oikeuttavasta aikavertailupaikasta. Kaksissa edellisissä MM-kisoissa viimeinen aikavertailuaika on ollut välillä 13,56–13,61, mikä on Lakalle aiempien tämän kauden kisojen perusteella parempaa perustasoa.

Aiempien kisojen tulosten sekä Lakan arvokisahistorian perusteella onkin jopa hyvin mahdollista, että tänään nähdään ensimmäinen suomalaisurheilijan saavuttama jatkopaikka, vaikkei pelkästään kauden parhaita tuloksia vertailemalla todennäköiseltä näytäkään.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta