Kristiina Mäkelä metsästää uransa ensimmäistä MM-finaalipaikkaa – saa kunnian avata karsinnan


Kristiina Mäkelä on mukana naisten kolmiloikan ensimmäisessä karsintaryhmässä. Kello 16.30 alkavassa ryhmässä hän on hyppyvuorossa heti ensimmäisenä.
Joel Sippola: 03.10.2019 09:23Yleisurheilu
Kristiina Mäkelä metsästää uransa ensimmäistä MM-finaalipaikkaa – saa kunnian avata karsinnan
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Kristiina Mäkelä
Miesten kolmiloikan karsintaraja on 14,30. Finaaliin selviytyvät kaikki karsintarajan ylittäneet, kuitenkin vähintään karsinnan 12 parasta.

Moninkertainen arvokisafinalisti Kristiina Mäkelä jahtaa tänään uransa ensimmäistä MM-finaalipaikkaa Dohan MM-kisoissa. Vuonna 1992 syntynyt hyppääjä on ollut kerran mukana olympialaisten loppukilpailussa sekä kahdesti ulkoratojen EM-finaalissa.

Neljä vuotta sitten Pekingin MM-kisoissa orimattilalainen oli ikävästi ensimmäinen finaalin ulkopuolelle jäänyt kilpailija. Myös kaksi vuotta sitten Lontoossa urakka tyssäsi karsintaan.

Vaikka suomalaispomppija onkin hyvä arvokisakarsija, finaali puolestaan on ollut kiperä paikka. Tosin merkkejä paremmasta nähtiin talven MM-halleissa, jossa hän tinttasi finaalissa paremman tuloksen kuin karsinnassa. Mäkelän ennätys on peräsin juuri kyseiseltä hallikaudelta.

Mielipiteitä jakavan suomalaisässän nykykunto on arvoitus. Turun Paavo Nurmi Gamesin jälkeen hän piti lähes kahden kuukauden kilpailutauon. Sen jälkeen Mäkelä teki kauden parhaansa 14,15, mutta muuten naisen loppukauden kisat jättivät toivomisen varaa.

Toisaalta urheilija on voinut talvesta asti rakentaa kaikki suunnitelmat ainoastaan Dohaa silmällä pitäen. Nyt kaikki on Mäkelästä itsestä kiinni. Lontoon MM-kisoissa finaaliin mentiin tuloksella 14,07. Pari vuotta aiemmin Pekingissä finaalipaikaan riitti 13,84, josta Mäkelä jäi vaivaisen sentin.

Karsintarajaa 14,30 tuskin kaikkien tarvitsee läpäistä. Finaaliin riittänee 14,00–14,20 välimaastoon sijoittuva pomppu. Finaalipaikka on Mäkelälle realismia, mutta mitenkään varmaa se ei ole. Suomalaisen osakkeita nostaa hyvien arvokisaurheilijoiden Kristin Gierichin ja Paraskevi Pahristoun poisjäännit.

Karsinnassa on kaiken kaikkiaan 28 urheilijaa. Finaaliin otetaan vähintään 12 parasta urheilijaa. Mäkelän kauden tilastotulos on karsintakilpailuun osallistuvien joukossa 14:nneksi paras.

Naisten kolmiloikka karsinta-analyysi:


Varmasti finaaliin:

Yulimar Rojas, Shanieka Ricketts, Caterine Ibarguen, Liadagmis Povea, Keturah Orhi, Ana Peleteiro

Melko varmasti finaaliin:

Kimberly Williams, Olha Saladukha

Kiikun kaakun:

Kristiina Mäkelä
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta