Ennätysputken katkeaminen viime vuoteen ei ole hämmentänyt nuorta urheilijaa, vaan nyt tavoitteena on uran kääntäminen takaisin nousukiitoon.
Turun Urheiluliittoa edustava
Eetu Turakainen, 20, on moninkertainen seiväshypyn suomenmestari useasta eri ikäluokasta. SM-mitaleja hänellä on yhteensä kahdeksan vuodesta 2014 lähtien, minkä lisäksi hän oli viime vuonna
Kalevan kisoissa neljäs. Leipälajinsa pariin hän päätyi kuitenkin pakotettuna: 14-vuotiaana Turakainen velvoitettiin nimittäin ottelemaan, ja täten luonnollisesti seiväshyppy astui kuvioihin. Näin jälkikäteen ajateltuna tuo ”ottelupakotus” ei ollut lainkaan huono juttu.
̶ Oikeastaan olin kyllä kiinnostunut seiväshypystä jo ennen ottelukisoja, ja kun sitä pääsi kokeilemaan, oli se ”rakkautta ensisilmäyksellä.”
Ottelu-ura jäi Turakaisen kohdalla lyhyeksi, mutta seiväshypyn tuloskehitys on ollut tasaista aina vuoteen 2017 saakka. Ensimmäisenä seiväskesänään 2012 Turakainen ylitti parhaimmillaan 2.32, mutta vain viisi vuotta myöhemmin jo 5.35.
Holttiset sparraajina
Oma olennainen osansa Turakaisen kehityksessä on ollut valmentaja
Jari Holttisella, jonka alaisuuteen turkulaishyppääjä siirtyi syksyllä 2013. Myös hyppääjä itse antaa tunnustusta valmentajalleen.
̶ Kävihän minulla tosi hyvä tuuri, että heti löytyi niin hyvä valmentaja. Tosin Turun seudulla ei oikein ollut muita varteenotettavia vaihtoehtojakaan.
Turakainen treenaa yhdessä Holttisen pojan
Tommin kanssa. Aiemmin treeniporukkaan kuuluivat myös viiden metrin miehet
Teemu Hyytiä ja
Johannes Simola.
̶ Koen, että olemme yhdessä oppineet uusia asioita, minä hyppääjän ja Jari valmentajan näkökulmasta. Ja treenien ulkopuolellakin meillä synkkaa hyvin, se on positiivista.
Tavoitteena ennätys ja arvokisat
Viiden vuoden ajan Turakainen kykeni parantamaan ennätystään useita kymmeniä senttejä vuodessa. 2018 oli kuitenkin päätepiste nousukiidolle. Mitään varsinaista notkahdusta tulostasoon ei tullut, mutta kesän paras tulos jäi vuoden 2017 vastaavasta 14 senttiä.
̶ Viime talvena olin pitkään sairaana, mikä vaikeutti huomattavasti treenaamista. Kesällä oli sitten muunlaisia ongelmia.
Tämän vuoden tavoitteet ovat nuoren hyppääjän mielessä selvät: uudet ennätyslukemat ja paikka alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa. Vaikean viime vuoden jälkeen Turakainen on motivoitunut saamaan uransa uuteen nousukiitoon.
Gävlen EM-kisojen suhteen suomalaisvalitsijoilla on positiivinen ongelma, sillä potentiaalisia mieshyppääjiä Turakaisen ja Holttisen lisäksi ovat nuoresta iästään huolimatta jo rutinoituneet
Tomas Wecksten ja
Urho Kujanpää. Myös esimerkiksi
Santtu Koskiahoa ja paluuta tekevää, vuonna 2017 väläytellyttä
Mikko Paavolaa, ei pidä unohtaa.
Harjoitukset yksilöllisempään suuntaan
Pääsääntöisesti Turakainen tekee samat harjoitukset treenikaverinsa Tommin kanssa, mutta myös yksilöidympiä harjoituksia on lisätty ohjelmaan. Päivän ja viikon kuntoa tarkkaillaan ja niiden mukaan tehdään päätökset harjoituksista.
̶ Esimerkiksi hyppytreenien kohdalla tunnustellaan, onko järkevä hypätä. Jos kroppa ei ole valmiudessa, kannattaa tehdä jotain muuta. Etenkin huoltavissa harjoituksissa on paljon variaatiota.
Harjoittelussa pyritään myös ammattimaisempaan suuntaan. Esimerkiksi fysioterapeutti on nykyisin aktiivisesti mukana treeneissä. Tulevaisuudessa Turakainen toivoo kilpailevansa kansainvälisissä GP-mittelöissä.
̶ Pidemmän päälle saa nähdä, mihin taidot riittävät. Toivottavasti pystyn joskus elättämään itseni seiväshyppääjänä.