Näkökulma: Eliza McCartney on matkalla uudeksi seiväskuningattareksi – Voi hätyytellä Jelena Isinbajevan huimaa saavutusta


Uuden-Seelannin lahjakkaasta seiväshyppääjästä saattaa tulla tänä vuonna nuorin seivästä viisi metriä hypännyt nainen.
Joel Sippola: 28.06.2019 20:39Yleisurheilu
Näkökulma: Eliza McCartney on matkalla uudeksi seiväskuningattareksi – Voi hätyytellä Jelena Isinbajevan huimaa saavutusta
Eliza McCartney (Kuva: Robin Ohia [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons)
Jelena Isinbajeva oli 2000-luvun alkupuolella kenties aikansa valovoimaisin naisurheilija. Voimistelutaustan omannut venäläinen oli parhaimmillaan täysin ylivertainen seiväshyppääjä, joka häikäisi koko globaalia urheilumaailmaa huimilla suorituksillaan kerta toisensa perään.

Arvokisaurheilijana hän oli viilipyttymäinen kone kolmella ulkoratojen MM-kullallaan sekä kahdella olympiavoitollaan. Ennen kaikkea riman vieminen entistä upeampiin ME-korkeuksiin sai yleisön haukkomaan henkeään. Tarinan mehukkain kliimaksi oli nykyisen ME-lukeman 506 ylittyminen.

Ulkoratojen maailmanennätys on pysynyt yhden naisen hallussa yhtäjaksoisesti 15 vuoden ajan. Kun Isinbajeva oli niin suvereeni yksilö kuin oli, ei välttämättä osata nähdä, että joku pystyisi samaan tai vielä parempaan.

Kuitenkin kolme vuotta sitten Brysselissä Yhdysvaltain Sandi Morris taivutti itsensä viiden metrin naiseksi. Hallissa vastaavaan on pystynyt Isinbajevan lisäksi Jennifer Suhr. Kreikan Ekateríni Stefanidísta on kuoriutunut piinkova arvokisaurheilija.

Uusi nainen viiden metrin korkeuksiin


Tänä vuonna naisten seiväshypyssä voidaan kokea ihan uudenlaista historian havinaa. Kun 1982 syntynyt Jelena Isinbajeva hyppäsi ensimmäisenä naisena viisi metriä Lontoossa vuonna 2005, mittarissa oli ikää 23 vuotta ja 19 päivää. Hän on edelleen nuorin seivästä viisi metriä hypännyt nainen.

Tässä kohtaa kuvaan astuu Eliza McCartney, nuori nainen Uudesta-Seelannista. Ruoditaanpa McCartneyta hetki.

Kolme vuotta sitten Riossa hänestä tuli 19-vuotiaana lajin kaikkien aikojen nuorin olympiamitalisti. Pronssille yltänyt McCartney tehtaili samana vuonna 480-hypyn, jonka jälkeen tuloskäyrä on ollut vain ylöspäin.

Vuonna 2017 ennätys koheni kahdella sentillä, mutta viime kesästä kehkeytyi McCartneyn tähänastisen uran kovin näytös. Kauden aikana hän löi tiskiin 492- ja 494-hypyt, ja väläytteli potentiaaliaan Timanttiliigan kisoissa. Kaikkien aikojen ulkotilaston kolmonen on lähestynyt määrätietoisesti viittä metriä.

Entä miten McCartney liittyy Isinbajevan ensimmäiseen viiden metrin ylitykseen?

Sen takia, että tänä vuonna hänestä voi tulla nuorin seivästä viisi metriä hypännyt nainen! 1996 syntynyt uusiseelantilainen täyttää 23 vuotta vasta joulukuussa, joten ainakin teoriassa hänellä on rutkasti aikaa tuon tempun tekemiseen. Mainittakoon yksityiskohtana, että McCartney hyppäsi 21-vuotiaana pari senttiä korkeammalta (494) kuin venäläistähti samanikäisenä.

Viime talvi antoi viitteitä siitä, että viisi metriä voi mennä McCartneyn toimesta hyvinkin rikki jo tämän vuoden aikana. Wilma Murto ja tämän silloinen valmentaja Steve Rippon olivat helmikuussa Uudessa-Seelannissa paikalla kilpailussa, jossa entinen ME-nainen hyppäsi 485. Samaisessa kisassa hän teki viidestä metristä kolme yritystä, joista Murron ja Ripponin mukaan kaksi olivat hyvin lähellä onnistua.

Urheilijatyypiltään McCartney on pitkä ja ulottuva hyppääjä. Atleettisen urheilijan suurimpia vahvuuksia ovat vauhtijuoksu sekä seipään hallinta. Silti ehkä isoin voimavara on hänen iloinen luonteensa. Ennen hyppysuoritustaan McCartney psyykkaa itseään positiiviseen ja iloiseen sävyyn.

Käsillä onkin todella kiehtova yksilö, josta iso yleisö pääsee nauttimaan kunnolla tulevina vuosina. Silti näkymään liittyy myös uhkakuvia. Muutaman viime vuoden sisään on mahtunut kantapää- ja akillesjännevammaa. Puolestaan tänä vuonna loukkaantuminen on pitänyt McCartneyn neljän kuukauden mittaisella kilpailutauolla.

Urheilija siirsi kilpailukauttaan viimeksi tällä viikolla. Aika on kuitenkin McCartneyn puolella, sillä MM-kisat kilpaillaan vasta syys- ja lokakuun vaihteessa. Mikäli hän saa ennen sitä muutaman kilpailun alle, McCartney voi tällätä viiden metrin hypyn Dohassa. Ja vaikka hänestä ei tulisikaan nuorinta viiden metrin ylittäjää, haamuraja tulee menemään rikki ennemmin tai myöhemmin.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta