Näkökulma: Ella Junnilalla on potentiaalia komeaan sijoitukseen Dohan MM-kisoissa


Naisten korkeushypyn finaalipaikka on Ella Junnilalle realistinen tavoite. Viimeisen kymmenen vuoden aikana käydyissä MM-kisoissa suomalaishyppääjän ennätystuloksella olisi sijoituttu korkealle.
Joel Sippola: 25.09.2019 18:38Yleisurheilu
Näkökulma: Ella Junnilalla on potentiaalia komeaan sijoitukseen Dohan MM-kisoissa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Ella Junnila
Toki elokuussa ilmennyt nilkan nivelsidevamma aiheuttaa pienen kysymysmerkin Ella Junnilan MM-debyytin ympärille. Kalevan kisojen jälkeen kesän valopilkku kilpaili kertaalleen vain nuorten SM-kisoissa, jossa hän hyppäsi vain mestaruudesta. Joka tapauksessa Dohassa naisen pitäisi olla täydessä kisakunnossa.

Parikymppisen korkeushyppääjän kesän edesottamukset antavat viitteitä siitä, että Dohan MM-kisoista voi hakea muutakin kuin sitä kuuluisaa kokemusta. Ulkoratakaudella hän on ylittänyt neljässä kisassa 190 tai enemmän: 190,194, 195, 192. Perustaso onkin noussut mukavasti, sillä edelliskesänä hän onnistui yltämään vain yhdessä kisassa 190:n yläpuolelle (192).

Jotta Junnilan kesän suoritusten arvo avautuisi, tarkasteluun pitää ottaa viimeiset viisi ulkoratojen MM-kisaa. Kyseessä ovat Berliini 2009, Daegu 2011, Moskova 2013, Peking 2015 sekä Lontoo 2017.

Arvokisojen karsinta on usein melkoinen koetinkivi kenelle tahansa yleisurheilijalle. Berliinissä, Moskovassa, Pekingissä sekä Lontoossa naisten korkeusfinaaliin mentiin tuloksella 192. Ainoastaan Daegussa finaalipaikkaan vaadittiin 195. Vaikka tänä vuonna on useita kahden metrin hyppääjiä, karsinnassa tuskin tarvitsee hypätä 192:ta enemmän. Tämän kesän tuloksien valossa finaalipaikka on suomalaiselle realismia.

Pistesijoja saavat urheilijat, joiden sijoitus on 4-8. Kaikissa viisissä edellisissä MM-kisoissa Junnilan ennätystulos 195 olisi riittänyt pistesijalle. Suomalaisen ennätyksellä olisi oltu huonoimmillaan kahdeksas vuoden 2009 MM-kisoissa. Puolestaan Lontoon kisoissa SE-pompulla olisi irronnut nelossija.

Vielä tänä vuonna Junnilan nykyinen ennätys sekä taso tuskin riittävät mitalipallille. Viimeisen kymmenen vuoden aikana MM-pronssiin on riittänyt huonoimmillaan tulos 197 ja parhaimmillaan 201. Lisäksi tänä vuonna Dohaan kelpuutettavista urheilijoista peräti kuusi naista on onnistunut kesän aikana kahden metrin ylityksessä. Voi hyvinkin olla, että koko mitalikolmikko ylittää nyt kaksi metriä.

Lopputiivistyksenä voidaan todeta, että kaikesta huolimatta finaalipaikka on Junnilalle realistinen tavoite. Joissakin kisoissa hänellä on ollut avauskorkeuksien kohdalla hieman vaikeuksia, mutta taas ennätyskorkeutta edelsi täysin puhdas sarja. Mikäli finaalipaikka on tullakseen, kaikki muu olisi plussaa. Toisaalta naisella on näyttöä MM-pistesijan arvoisesta pompusta.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta