Elokuun alun kotimaan tuloskatsaus

Etusuora: 18.08.2017 20:26Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Kilpailukausi on jatkunut Suomessa vilkkaana Lontoon MM-huumasta huolimatta. Seuraavassa katsaus elokuun alkupuolen kotimaan tuloksiin.

Nuorten SM-kisat Kauhavalla

19- ja 22-vuotiaat mittelivät SM-mitaleista Kauhavalla pari viikkoa sitten 4.-6. elokuuta. Keihään Suomen tilaston kakkosnimi Oliver Helander heitti 22-vuotiaiden kisassa uuden ennätyksensä 80,25. Sarjaan kuului myös kaksi muuta yli 78 metrin heittoa.

Juoksumatkoilla nähtiin hyviä tuloksia etenkin 400 metrillä. Markus Teijula pinkoi 19-vuotiaiden mestariksi ajalla 47,72 ja Tuomas Lehtonen paranteli ennätyksensä aikaan 48,35. Teijula on 400 metrin Suomen tilastossa toisena Oskari Mörön (47,63) takana. Lehtonen juoksi ratakierroksen aitojen mestariksi ajalla 52,08. Nuorukaisen aitaennätys on ikäluokan EM-alkuerissä syntynyt 51,81.

19-vuotiaiden naisten 400 mestaruuden vei Viivi Lehikoinen ennätyksellään 54,67, joka on kesän Suomen tilaston kakkosaika (Katri Mustolan kärkitulos 54,40). Nea Mattila juoksi hopealle ajalla 54,91. Mattila siirsi 400 metrin aitojen ennätyksensä alle minuutin voittaessaan ajalla 59,99. Lehikoinen ei juossut aitoja Kauhavalla.

N19 400 m Kauhavalla (kanavallamme myös muutama muu juoksu Kauhavan kisoista):

Pikamatkat juostiin pääasiassa vastatuuleen, jossa 22-vuotiaiden tuplamestari Samuli Samuelsson teki kelpo ajat 10,48 ja 21,34. Ikäluokan pika-aitamestaruuksiin juoksivat Reetta Hurske (13,31) ja ennätyksensä tehnyt Viktor Kantele (14,16).

19-vuotiaiden pika-aidoissa Santeri Kuusiniemi teki ikäluokan kaikkien aikojen viidenneksi parhaan suomalaistuloksen 13,79. Kuusiniemi voitti Kauhavalla mestaruudet myös 100 ja 200 metrillä.

19-vuotiaiden naisten korkeuskisassa Saara Sinervo paransi ennätystään sentillä lukemiin 181. 22-vuotiaiden miesten korkeuskisassa Samuli Eriksson ylitti Kalevan kisojen voittotulosta paremman 210.

22-vuotiaiden pituushypyssä Kristian Bäck ponnisti 769 ja Topias Koukkula venytti ennätyksensä 761. Kalevan kisojen kolmiloikan pronssimies Koukkula voitti loikkakisan tuloksella 15,49 ennen Arttu Tyystjärveä (15,31).

Samuelsson 10,34, Kuivisto 3000 metrin ennätykseen

Samuelssonin hyvä vire jatkui SM-kisojen jälkeisellä viikolla Turussa, kun mies paineli kesän kolmanneksi nopeimman 100 metrin aikansa 10,34. Myötätuulta oli 1,3 metriä sekunnissa.

Samassa Tilastopajacupin kisassa ratakierroksen aitojen Suomen mestari Jonna Berghem paransi sileän 400 metrin ennätyksensä aikaan 54,72. Aino Paunonen jäi ennätyksestään vain yhdeksän sadasosaa juostuaan 54,93.

Ruotsinkielisen yleisurheiluliiton SFI:n mestaruuskisat käytiin 12.-13. elokuuta Porvoossa. Willem Kajander paineli 100 metrin mestaruuteen myötätuuliajalla 10,51. Sallituissa oloissa Kajanderin ennätys on 10,66. 200 metrillä Eljas Aalto ja Kajander kohensivat ennätyksensä tuloksiin 21,45 ja 21,54.

Naisten 100 metrin alkuerissä Hanna Wiss juoksi ennätyksensä 11,78. Finaalissa IF Ålandin juoksijan aika oli 11,86. Viime vuonna 17-vuotiaiden EM-kultaa seiväshypyssä voittanut Alina Strömberg juoksi finaalissa toiseksi seiväshyppääjälle erinomaisella ajalla 11,93.

800 ja 1500 metrin Suomen mestari Sara Kuivisto vei SFI:n mestaruudet 800 ja 3000 metrillä. 3000 metrin voittoaika 9.20,84 on porvoolaisen uusi ennätys ja kesän Suomen tilaston kolmosaika.

Porvoon keihäskisassa Oliver Helander kiskaisi jälleen lähelle 80 metriä - tulos 79,70.

Kangas lähes 20 metriä, Back ja Aalto alle 48 sekunnin

Karhula Gamesissa Kotkassa viime sunnuntaina Arttu Kangas työnsi toistaiseksi kesän parhaan kuulatuloksensa 19,95. Sarjaan kuuluivat myös työnnöt 19,73 ja 19,84.

Vilppulan kentän vihkiäiskisoissa kaksi päivää myöhemmin kuula lensi Kankaan kädestä vain 19,22, mutta 18-vuotias Eero Ahola työnsi ennätyksensä 17,52 ja vasta 17-vuotias Arttu Korkeasalo 16,81. Korkeasalon tulos on ikäluokan paras suomalaistulos ulkoradoilla - SE on Korkeasalon hallikaudella pökkäämä 17,68.

Naisten kuulakisassa Kaisa Kymäläinen siirsi ennätyksensä lähemmäs 16 metriä työnnettyään 15,89. Edellinen ennätys oli Kalevan kisoissa mestaruuden tuonut 15,80. Syksyllä 23 vuotta täyttävä Kymäläinen on tänä kesänä ylittänyt 15 metriä seitsemässä kisassa.

Keskiviikkona HIFK:n 120-vuotisjuhlakilpailuissa Eljas Aalto ja Erik Back painelivat 400 metriä alle 48 sekunnin. Aallon uusi ennätys kirjataan 47,76 ja Backin 47,86. Tulokset oikeuttavat kesän Suomen tilastossa sijoille kolme ja neljä.

Lempäälässä samana päivänä Jarkko Järvenpää juoksi 5000 metrillä kauden parhaansa 14.23,02. Tuloksella ollaan kauden kotimaan tilastossa kolmossijalla.