EM-hallit: Mäkelä ja Lipsanen loikkivat finaaliin


Etusuora: 03.03.2017 21:10Yleisurheilu
EM-hallit: Mäkelä ja Lipsanen loikkivat finaaliin
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Sisäratojen EM-kilpailut käynnistyivät perjantaina Serbian Belgradissa. Kisojen avauspäivänä kilpaili kuusi suomalaista, jotka saavuttivat hienosti kaksi finaalipaikkaa. Perjantaina jaettiin EM-mitalit yhteensä viidessä lajissa.

Mäkelä loikki 14,18, Haralalle välieräpaikka

Naisten kolmiloikan karsintaraja oli 14,05, jonka ylitti kuusi hyppääjää. Kristiina Mäkelän avaushyppy 14,01 olisi lopulta riittänyt finaalipaikkaan, mutta suomalainen loikki toisellaan kauden parhaansa 14,18 ja eteni neljänneksi parhaana lauantain loppukilpailuun. Mäkelä hyppäsi ennätyksikseen viime vuonna 14,20 hallissa ja 14,24 ulkona. Aamupäivän loikkakarsinnan paras oli halliennätyksensä 14,27 loikkinut Jenny Elbe (GER).

Aamupäivällä suomalaisista kilpailivat myös aitajuoksijat Reetta Hurske ja Lotta Harala. Hurskeen erässä hylättiin vilppilähdön vuoksi lopulta neljä juoksijaa - heidän joukossaan myös Hurske. Suomalaisen reaktioajaksi saatiin 0,096 sekuntia eli neljä tuhannesosaa alle sallitun.

Lotta Harala oli mukana viimeisessä alkuerässä ja sijoittui neljänneksi ajalla 8,20, joka riitti aikavertailusta jatkoon. Illan välierissä Harala juoksi 8,30, jolla hän jäi finaalipaikasta 18 sadasosan päähän. Haralan välierän viimeisen finaalipaikan nappasi Susanna Kallur.

Myös aitajuoksun finaali juostiin perjantaina. Mestaruuden vei viime kesänä Amsterdamin EM-kisoissa aitakultaa juhlinut Cindy Roleder (GER) ajalla 7,88. Toiseksi sijoittui Alina Talay (BLR) ja pronssimitalin vei Pamela Dutkiewicz (GER). Norjan Isabelle Pedersen (8,01) oli viides ja Ruotsin Susanna Kallur (8,14) kahdeksas.

Alkuerien tapaan myös naisten aitafinaalissa nähtiin epävarmuutta lähtöjärjestelmän kanssa. Isabelle Pedersen liputettiin ensin vilppilähdön takia radalta, mutta hetken päästä lähdölle nousikin vihreä kortti. Myös toisen vilppilähdön jälkeen näytettiin vihreää korttia ennen kuin kilpailussa päästiin matkaan. Toivoa sopii, että lähtöjärjestelmien - ja sääntöjen - luotettavuutta selvitetään korkealla tasolla.

Lipsanen 16,69, Lakka 7,78

Miesten aitajuoksussa ei juostu välieriä vaan finalistit karsittiin kolmesta alkuerästä. Elmo Lakka aitoi toisessa erässä kauden parhaansa 7,78, jota kovempaa hän on juossut vain vuosi sitten ennätysjuoksussaan (7,76). Finaalipaikka jäi 13 sadasosan päähän.

Illan päättäneessä miesten aitafinaalissa voittajaksi kurotti Andy Pozzi (GBR) ajalla 7,51. Pascal Martinot Lagarde (FRA) jäi voittajasta yhden ja Petr Svoboda (CZE) kaksi sadasosaa. Pozzi on aiemmin juossut hallikauden maailman kärkiajan 7,43. Myös miesten aitafinaalissa nähtiin pohjoismaalaista väriä, kun Andreas Martinsen (DEN) sijoittui kahdeksanneksi ajalla 7,68.

Miesten kolmiloikkakarsinta oli hyvätasoinen, kun karsintarajan 16,60 ylitti yhdeksän hyppääjää. Max Hess (GER) loikki peräti maailman kärkituloksen 17,52 ja myös Melvin Raffin (FRA) ylitti 17 metriä (17,20). Simo Lipsanen ylitti myös karsintarajan vakuuttavasti heti ensimmäisellä hypyllään, joka kantoi 16,69. Miesten loikkafinaali on ohjelmassa sunnuntaina.

Naisten korkeushypyn karsinnassa kahdeksan naista ylitti 190 ja eteni finaaliin, joten rima ei milloinkaan noussut karsintarajan 193 korkeuteen. Linda Sandblom ylitti korkeudet 176, 181 ja 186 hienosti ensimmäisellään, mutta 190 oli tänään liikaa. Suomalainen jäi siis karsinnassa jaetulle yhdeksännelle sijalle.

Aitajuoksujen lisäksi perjantaina jaettiin mestaruudet naisten kuulassa ja viisiottelussa sekä miesten seiväshypyssä. Kuulassa ja ottelussa nähtiin maailman kärkitulokset, kun Anita Marton (HUN) pukkasi 19,28 ja olympiavoittaja Nafissatou Thiam (BEL) otteli hienot pisteet 4870. Thiamin sarjaan kuului mm. korkeustulos 196. Kuulakilpailussa Ruotsin Fanny Roos sivusi ennätystään 18,13 ja sijoittui neljänneksi. Miesten seiväshypyssä kärkikolmikko Piotr Lisek (POL) - Konstadinos Filippidis (GRE) - Paweł Wojciechowski (POL) ylitti 585.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta