EM-rajan tehnyt Tommi Holttinen on parhaimmillaan kovissa paikoissa, Sieltä tulee itseluottamus


Joel Sippola: 18.03.2018 18:24Yleisurheilu
EM-rajan tehnyt Tommi Holttinen on parhaimmillaan kovissa paikoissa, Sieltä tulee itseluottamus
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Nuorten arvokisoissa hyviä otteita ollut seiväshyppääjä Tommi Holttinen näkee, että EM-paikan saaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa palvelee kesää varten. Somerolla hän on päässyt nauttimaan hyvistä esimerkeistä seiväshypyn saralla.

EM-rajan (555) talvella Uppsalassa hypännyt Tommi Holttinen on pistänyt silmään siinä, että hän on ollut nuorten arvokisoissa kauden parhaimmassa lyönnissään. Jo kolme vuotta sitten alle 19-vuotiaiden EM-kisojen finaalissa hän teki silloisen ennätyksensä. Näin kävi myös kahden vuoden takaisissa nuorten MM-kisoissa (530).

Puolestaan viime kesänä alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa syntyi ulkorataennätys 540, jolla hän sijoittui parhaana suomalaishyppääjänä kisan seitsemänneksi. Voisi todeta, että varsin mallikelpoisia esityksiä.

Holttinen kuitenkin muistuttaa, että hän päässyt näihin kisoihin ilman suurempia odotuksia.

– En ole ollut ikinä arvokisoissa sellaisessa painetilassa. Tavallaan on ollut vain voitettavaa.

Mies kuitenkin lisää, että nuorten arvokisojen karsinnat ovat olleet hänelle vaikeita paikkoja sen takia, että on ollut pakko päästä finaaliin.

– Ne ovat olleet itselle huomattavasti paljon vaikeampia mitä finaalit. Karsinnat ovat kuitenkin menneet tähän asti hyvin, joten sieltä tulee itseluottamus. Kun on mennyt aina putkeen, ei ole sellaista epävarmuutta. Toivottavasti se kantaa aikuisin asti.

EM-lipussa kiinni                                                            

Ensimmäiset aikuisten arvokisat tulivat Holttiselle konkreettisemmaksi sen jälkeen, kun hän taivutti helmikuussa ennätykseensä 14 senttiä lisää ja rima meni sama yli Berliinin EM-kisojen vaadittavasta korkeudesta 555.

Hyppääjän itsensä mukaan avainasemassa on ollut ominaisuuksien parantuminen. Etenkin vauhtijuoksu toimii.

– Juoksu, tekniikka ja nopeus ovat kehittyneet. Juoksu on niin vakio ja on helppo tehdä hyppyjä siitä. Siitä se oikeastaan tulee, Holttinen tuumii talven vireensä taustoja.

Holttinen lisäksi EM-rajan on ylittänyt tänä vuonna myös Tomas Wecksten. Samoille mitoille on rahkeita viime vuonna 555 hypänneellä Urho Kujanpäällä tai vaikkapa parhaimmillaan 535 taivuttaneella Eetu Turakaisella.

Entinen jääkiekkoilija myöntää, että EM-kisapaikan saaminen hyvissä ajoin helpottaisi oloa. Mikäli kisapassi pistetään Holttisen kouraan, se olisi hänelle ensimmäinen aikuisten arvokisaedustus.

– Voisi tavallaan suoraan tähdätä sinne, eikä tarvitsi tehdä kahta piikkiä kesään. Se on aina haastavaa, jos joutuu ensin yrittämään sitä rajaa. Jos nyt valittaisiin, voisi aloittaa heti suoraan tähtäimen sinne elokuun alkuun.

Salomäki esikuvana

Holttisen seiväsinto on lähtöisin hänen isältään Jarilta, joka sijoittui aikoinaan neljästi mitaleille Kalevan kisoissa. Hänen ennätyksensä oli täsmälleen se sama, jonka Tommi teki Uppsalassa. Vuonna 1997 syntyneen urheilijan lajivalinta kohdistui seipään ja jääkiekon välille, eikä se päätös ollut hänen mukaansa kinkkinen.

– En itse hyppäisi, ellei isä olisi hypännyt. Joka poika ei hyppää seivästä, vaan moni pelaa joko jääkiekkoa tai jalkapalloa, joten on se isän hyppytausta totta kai tärkeä juttu.

Holttinen tulee Somerolta, joka tiedetään Minna Nikkasen ja Eemeli Salomäen kaltaisista seiväshyppääjistä. Salomäkeä valmensi Jari Holttinen, joten poika pääsi nauttimaan pienenä hienosta urheilijaesimerkistä.

– Niihin aikoihin kun Eemeli hyppäsi 560, pelasin itse jääkiekkoa. Kävin kuitenkin hallilla silloin tällöin hyppäämässä, ja Eemeli oli siellä. Pääsin olemaan samoissa treeneissä, mikä oli tietenkin iso juttu pienelle pojalle. Hän oli silloin esikuvani.

Päivitetty 21.57: Otsikon tyyliä muutettu

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta