Ennakossa Kalevan kisojen heittolajit: tasaisia taistoja luvassa


Yleisurheilun SM-mitaleista kilpaillaan torstaista sunnuntaihin Jyväskylän Harjun kentällä. Seuraavassa ennakointia heittolajeista.
Etusuora: 19.07.2018 07:01Yleisurheilu
Ennakossa Kalevan kisojen heittolajit: tasaisia taistoja luvassa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Oliver Helander

Miehet


Kuula


Arttu Kangas pökkäsi hallikaudella EM-rajan 19,90 mutta ulkoradoilla kauden paras on toistaiseksi 19,57. Kuudes peräkkäinen mestaruus on kuitenkin todennäköinen. Timo Kööpikkä on parantanut ennätyksensä lukemiin 18,94 ja Samuli Kyrönviita lukemiin 18,02. Ennätyksensä 18,27 työntänyt Panu Tirkkonen ei ole mukana. Seitsemän vuoden mitaliputkessa oleva Tomas Söderlund on pukannut 17,35.

Kiekko


Pyry Niskala aloitti kauden yli 60 metrin vetäisyllä, mutta sen jälkeen paras tulos on ollut 58,07. Samassa avauskisassa hallitseva mestari Frantz Kruger heitti 59,74, mutta kauden toiseksi paras tulos on alle 58 metrin. Tilastokolmonen on Oskari Perälampi toukokuisella ennätyksellään 57,75. Krugerin tapaan yli 40-vuotias Juha Lahdenranta (tänä vuonna 55,17) saattaa yltää mitalisijalle.

Moukari


Sairasteluista kärsinyt David Söderberg ilmoitti, ettei kisaa vielä Kalevan kisoissakaan. EM-joukkueeseen valittu Henri Liipola on heitellyt tasaisesti yli 73 metrin ja karnevaaleilla syntyi ennätys 75,47. 70 metrin tuntumassa käydään tasainen kilpailu ainakin Aaron Kankaan, Tommi Remeksen ja Tuomas Seppäsen kesken.

Keihäs


Oliver Helander jysäytti yli 88 metriä SFI:n mestaruuskisoissa ja on mielenkiintoista nähdä millaiseen tulokseen mies yltää Kalevan kisoissa. Antti Ruuskanen on parantanut joka kisassa ja toivottavasti sama suunta jatkuu. Jami Kinnunen ja Lassi Etelätalo ovat heittäneet yli 78 metriä, eikä EM-raja 80,00 ole mahdoton. Ari Mannion toipuminen leikkauksesta ei ole vaikuttanut sujuneen yhtä hyvin kuin Ruuskasella: hän on toistaiseksi heittänyt 72,98.

Naiset


Kuula


Senja Mäkitörmä (16,05) ja Kaisa Kymäläinen (16,02) ovat siirtäneet ennätyksensä yli 16 metrin. Kesän keskinäiset kohtaamiset ovat Kymäläiselle 4-1. Eveliina Rouvali työnsi kesäkuussa ennätyksekseen 15,25 mutta sen jälkeen on ollut vaikeampaa. Myös 12 vuotta sitten Jyväskylässä mestaruuden voittanut Suvi Helin (15,04) on ylittänyt 15 metriä. Edellisen kerran Suomella on ollut neljä 15 metrin kuulanaista yli 10 vuotta sitten.

Kiekko


Suomella on upeasti täysi joukkue EM-kisojen kiekonheitossa, kun kisarajan ovat rikkoneet Salla Sipponen (57,89), 19-vuotiaiden SE-nainen Helena Leveelahti (56,80) ja Sanna Kämäräinen (56,25). Todennäköisesti voittotaistelu käydään Sipposen ja Kämäräisen välillä, jolle 19-vuotiaiden MM-hopeamitalisti Leveelahti intoudu MM-kisojen kaltaiseen ennätysvireeseen. Viime kesän hopeamitalisti Krista Uusi-Kinnala on heittänyt yli 53 metriä ja kärkkyy kolmikon takana.

Moukari


Krista Tervo heitti kesäkuun alussa 21 sentin päähän Suomen ennätyksestä, mutta ei ole sen jälkeen päässyt yli 67 metrin. Inga Linna heitti moukarikarnevaaleilla ennätyksensä 68,42, mutta se on ainoa kisa jossa Linna on voittanut Tervon. EM-raja olisi 69 metriä. Merja Korpela on vahvoilla ottamaan peräti 18:nnen peräkkäisen SM-mitalin, jollei 17-vuotiaiden SE-heittäjä (63,53) Sara Killinen pääse yllättämään.

Keihäs


Jenni Kangas (59,33) on valittu EM-kisoihin, mutta naisen heittäminen on ollut ailahtelevaa. Heidi Nokelainen heitti toukokuussa kahdesti päälle 56 metrin, mutta sen jälkeen on ollut vaikeampaa. EM-kisojen tulosraja on 59 metriä. Tilastokakkonen on 20-vuotias Suvi Kemppainen, joka on kiskaissut ennätyksekseen 57,75. Naisen toiseksi paras tulos on tosin lähes kolme metriä heikompi. Jelena Jaakkola (56,04) oli paras suomalainen keihäskarnevaaleilla. Ennätyksekseen samaisen 56,04 toukokuussa heittänyt Saara Lipsanen on myös mahdollinen mitalisti.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta