Etelä-Afrikka nousemassa yleisurheilun suurvallaksi?


Etusuora: 03.06.2016 12:34Yleisurheilu
Etelä-Afrikka nousemassa yleisurheilun suurvallaksi?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Etelä-Afrikka on noussut viimeisen parin vuoden aikana laajalla rintamalla kohti maailmankärkeä. Onkin hyvin mahdollista, että Etelä-Afrikka löytyy Riossa yleisurheilun top-3 maiden joukosta.

Yleisurheilun MM- ja olympiahistoriassa maa on mitalien valossa hämmästyttävän heikosti menestynyt. Olympiamitalitilastoissa Etelä-Afrikka on 26. sijalla mitalisaldollaan 6-11-6 ja Lontoostakin (2012) kotiin viemisenä oli vain yksi hopea. MM-kisoista maa on kerännyt mitalit 8-6-7, kun viime vuoden Pekingin MM-kisoista maa nappasi kolme mitalia.

Vaikka viimeaikainen arvokisamenestys on ollut maalta heikohkoa, on Riossa odotettavissa todellinen ryhtiliike. Muun muassa torstain Rooman Timanttiliiga tarjosi hieman esimakua siitä mitä tuleman pitää.

Roomassa peräti viisi eteläafrikkalaisurheilijaa sijoittui kahden parhaan joukkoon ja heistä kolme nappasi lajivoiton. Voittoihin ylsivät 400 metrin maailmanmestari Wayde van Niekerk, puolimaileri Caster Semenya ja keihäänheittäjä Sunette Viljoen. Hopeiset lusikat tarjottiin kiekkomies Victor Hoganille ja 400 metrin aituri Wenda Nelille.

Edellä mainittujen lisäksi myös Akani Aimbine (ennätys 9,96) ja Rushwai Samaai ylsivät koviin suorituksiin. Simbine juoksi satasella viidenneksi (10,16) ja maailman tilastokakkonen Samaai pomppasi pituudessa tuloksen 816, joka oikeutti neljänteen sijaan.

Kaikki edellä mainitut omaavat hyvät mitalisaumat Riossa. Heidän lisäkseen alla on listattuna vielä muut eteläafrikkalaiset maailmantilaston kymmenen parhaan joukosta:
- Pika-aituri Antonio Alkana 13,28, maailmantilasto 8.
- 400 metrin aituri LJ van Zyl, 48,67, maailmantilasto 3.
- Naispituushyppääjä Lynique Prinsloo, 678, maailmantilasto 7.
- Miespituushyppääjät Luvo Manyonga 830 (tilasto 6.) ja Stefan Brits 822 (tilasto 10.)
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta