Etusuora Ruotsissa: kansainvälisissä seiväskarkeloissa laaja suomalaisedustus – Nikkaselle, Holttiselle ja Turakaiselle kauden parhaat


Suomalaiset olivat hyvässä vireessä Tukholman Just pole vault -tapahtumassa. Vaikka rajat ovat toistaiseksi vielä rikkomatta, Glasgow’n kisakoneen paikat ovat haluttua tavaraa.
Julian Rauhaniemi: 26.01.2019 23:35Yleisurheilu
Etusuora Ruotsissa: kansainvälisissä seiväskarkeloissa laaja suomalaisedustus – Nikkaselle, Holttiselle ja Turakaiselle kauden parhaat
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Tukholmassa Sätran urheiluhallissa järjestettiin lauantaina kolmannet Just pole vault -seiväskarkelot. Kansallisena kilpailuna kaksi vuonna sitten käynnistynyt tapahtuma on nostanut tasoaan tasaisella syötöllä, mikä ilmenee muun muassa voittotuloksien vertailemisena: niin naisissa kuin miehissäkin korkein ylitetty korkeus oli tänä vuonna puoli metriä ylempänä kahden vuoden takaisiin verrattuna. Pohjoismaiden lisäksi osanottajia oli tällä kertaa muun muassa Kiinasta ja Isosta-Britanniasta.

Suomalaisia oli mukana laajalla rintamalla A-, B- ja C-kilpailuissa. Palkintopallisijoille sijoittui kaksi suomalaista, kummatkin miesten puolella.

Kujanpää väsyneenäkin kovaan tulokseen, Holttinen nousukunnossa


Nuo kaksi mitalistia olivat Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpää ja Someron Esan Tommi Holttinen. Kummatkin ylittivät 542, paremmalla pöytäkirjalla toiseksi sijoittui Kujanpää. Kilpailun voiton vei vasta 17-vuotias Norjan Pål Haugen Lillefosse omalla ennätyksellään 550. Hän uusi viime vuoden voittonsa neljä senttiä paremmalla tuloksella.

Kujanpää aloitti kisansa vasta korkeudesta 522, mutta riskiveto se ei ollut. Tamperelaisen ylitykset, ja myös yritykset, olivat erittäin ilmavia. Epäonnistuneiden yritysten kohdalla rima putosi useimmiten vasta suorituksen alastulovaiheessa. Korkeuden 542 Kujanpää ylitti toisellaan, ja hän teki myös hyviä yrityksiä korkeudesta 550.

– Tänään suorittaminen oli hiukan väsynyttä ja juoksu tahmeaa. Tasaisuus puuttui ja hypyn hallinta ei ollut parhaalla mahdollisena tasolla.

Kujanpää pitää positiivisena asiana sitä, että huononakin päivänä tulos oli ylempää keskitasoa.

– Tämän päivän kisa lupaa hyvää jatkoon, sillä olihan 550 lähellä mennä. Odotan tulevilta kisoilta kuitenkin enemmän, enkä pidä EM-hallirajaa (565) epärealistisena.

Seuraavaksi tähtäimekseen Kujanpää asettaa ”kotikisansa” Ideaparkissa, jotka järjestetään kauppakeskusmiljöössä ensi viikon lauantaina.

Tommi Holttinen paransi kauden parastaan Ruotsissa kertaheitolla 17 senttiä. Myöskään Holttisen kisatuntuma ei ollut paras mahdollinen.

– Juoksu oli tönkköä ja tekeminen muutenkin tahmeaa. Olen kuitenkin erityisen tyytyväinen siihen, että tällaisellakin olotilalla meni noinkin hyvä tulos. Fiiliksen ja kondiksen sattuessa kohdilleen ainekset ovat paljon parempaan.

Holttisen ja Kujanpään uusintaottelu nähdään Ideaparkissa. Parit kansainvälisetkin kisat ovat vielä Holttisen hallikaudella ohjelmassa.

Holttisen kanssa Turussa treenaava Eetu Turakainen oli miesten A-kilpailun kolmas suomalainen. Hän esitti harjoituskaverinsa tapaan kauden tasokkainta tekemistä parantamalla omaa talven parastaan 27 senttiä. Edellisten tapaan Turakainen on optimistinen jatkon suhteen.

– Yhdessäkään hypyssä ei tullut samanlaista juoksua, vaan merkit heittelivät sinne tänne. Ongelma on kuitenkin helposti korjattavissa, ja muutenkin kunto menee eteenpäin. Ennätykseni (535) voi parantua jo jopa hallikisoissa.

Nikkanen vertyy kohti huipputuloksia


Minna Nikkasen kauden kolmas kilpailu tuotti 37 senttiä paremman tuloksen kuin ensimmäinen noin kuukausi sitten. Tukholmassa Nikkanen otti nimiinsä kauden kotimaisen kärkituloksen ylitettyään 432, joka tiesi kisassa neljättä sijaa. Entinen kärkituloksen haltija Saga Andersson hyppäsi Ruotsissa tuloksekseen 422. Kolmas naisten A-kilpailun suomalainen Aino Siitonen ylitti aloituskorkeutensa 382, mutta tällä kertaa hänen rahkeensa eivät riittäneet enempään.

Nikkanen aloitti korkeudesta 412, jonka ylitti ensimmäisellään. 422:een hän tarvitsi kaikki kolme yritystään, mutta 432 meni taas ensimmäisellä. Nikkanen oli kisan jälkeen tyytyväinen tekniseen suorittamiseensa.

̶ Parempiin tuloksiin on kyllä mahdollisuudet, mutta teknisesti palaset alkavat loksahdella kohdalleen. Otekorkeutta koitan saada yhä ylemmäs. Kisavauhti alkaa kulkea, mikä lupaa hyvää.

Myös Nikkanen nähdään viikon kuluttua Ideaparkin seiväskisassa. Loppukauden suunnitelmat ovat sen jälkeen vielä avoinna. Hallimaaottelupaikoista käydään naisten puolella tiukkaa kilpailua, sillä Oseaniassa leireilevä Wilma Murto palaa pian takaisin koto-Suomeen.

Glasgow’n EM-kisatkin ovat Nikkasella mielessä.

̶ EM-raja (450) on mahdollista rikkoa, mutten ajattele sitä pakkomieleisesti.

Naisten A-kilpailun voitti Ruotsin Angelica Bengtsson ylitettyään 460. Toiseksi sijoittui saman maan Michaela Meijer (442) ja kolmanneksi Kiinan Xu Huiqin Meijerin kanssa samalla tuloksella.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta