Etusuora seurasi - näin keihäsfinaali eteni


Etusuora: 26.08.2015 14:48Yleisurheilu
Etusuora seurasi - näin keihäsfinaali eteni
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Etusuoran toimitus seurasi YLEltä miesten keihäsfinaalia. Muistiinmerkitsijä ei ehtinyt mukaan ennen kilpailijoiden esittelyä. Oli kuulemma tuhti ennakkopaketti TV-lähetyksessä. Presidentti Niinistö luotti Antti Ruuskaseen.

Esittely

Verryttelyheitot on tehty - Röhler kuulemma vakuutti. Heittäjät esitellään: Röhler nyökkäilee itsevarmana, Ruuskanen näyttää peukkua, Pitkämäki seisoo nöyränä kuin rippikoulupoika.

1. kierros

Hallitseva mestari Vesely astelee ensimmäisenä vauhtiradan päähän. Lyhyt keskittyminen, mies lentää rähmälleen - keihäs kaartaa 78,38. Hoffman hitaalla vauhdilla matala heitto - 79,38.

Sitten Julius Yego - hänkin lentää rähmälleen eikä keppi lennä edes 75 metriä. Ruotsin Amb syöksyy myöskin mondon pintaan ja korkea heitto kaartaa 77 metriä.

Ryohei Arai - häntä povataan yllättäjäksi. Pitkä keskittyminen - Lehtimäki innostuu keihään lähtiessä kädestä. Sentään yli 80 metriä muttei jättiheitto.

Röhler on ensimmäinen, joka räväyttää kunnolla. Yleisö kohahtaa, kun keihäs kaartaa 86,68.

Ruuskanen lyhyellä vauhdilla matala heitto - ei lähde, 76 metriä. Aijai, nivusesta kuulemma ottaa.

Risto Mätas syöksytyylillä 76 metriä - missä se kovatasoinen keihäsfinaali käydään? Ehkä toinen saksalainen näpäyttää. Näin on: Saksalle kaksoisjohto - Vetter 83,79.

Pitkämäen ensimmäinen heitto: tutusti mahalleen heiton jälkeen ja keihäs kaartaa yli 83 metriä.

Egyptin Ihab Abdelrahman - miksi ruudussa lukee El Sayed? Laiskan näköinen vauhti mutta keppi liitää miehen kauden parhaaseen 86,07. Braian Toledo päättää kierroksen 78 metrin heittoon.

2. Kierros

Veselyn toinen heitto - taas rähmälleen ja vain reilut 70 metriä. Hoffman - Haatainen sanoo Areenassa että on parempi, mutta eihän siitä mitään tule. Sitten Yego, nyt menee jo yli 80 metriä.

Kim Amb - keihäs kyntää ja putoaa 75 metriin. Arai huutaa ja tuulettaa rajusti - heitto kuitenkin vain 83,07.

Röhlerin toinen heitto - tukijalka varsin paljon sivuun, mutta jälleen päälle 85 metriä.

Ruuskanen, haittaako nivunen? Parempi lähtönopeus ja keppi kaartaa yli 80 metriä - seitsemänneksi.

Välillä Risto Mätas heittää kisan lyhimmän heiton. Sitten Vetter - onko tänään saksalaisten juhlat? Huuto on hirmuinen ja tulos yli 80 mutta ei paranna.

Pitkämäki liikkeelle - kova vauhti ja keihäs lentää 85 metriä. Kenties hieman matala heitto.

Abdelrahman: hirmuinen on veto ja keihäs lentää lähemmäs 90 metriä! Sentin vaille 89 metriä - tämä lienee mitaliheitto.

Toledo myöhästyy karjaisussakin - ei lennä.

3. kierros

Veselyllä totinen paikka - ei ole kahdeksan joukossa. Poikkeuksellisella tavalla menee tsekki rähmälleen - matala heitto liitää yli 80 metriä. Ruuskanen nyt kahdeksantena.

Hoffman lähes 85 - saksalaiset huippuiskussa. Nyt Ruuskasen pitää parantaa.

Julius Yego - läjäytäpä ysikymppinen. Kenialainen vauhtiin - mies rähmälleen ja keihäs liitää lähes MM-kisaennätykseen - 92,72! Huh heijaa, huh huh! Kaksi kaljupäätä ruudussa: Tapsa yrittää haastatella Petteri Piirosta katsomossa - ääni ei toimi.

Kim Amb päättää kisansa 78,5 metrin heittoon. Nyt toimii ääni - Piironen ei uskonut, että Yego heittää yli 90.

Ryohei Arai vauhtiin - mies steppailee yli viivan. Röhler - kolmaskin heitto yli 85 metriä, lähes 87 ja mies vahvistaa asemiaan kolmantena.

Nyt Ruuskasella totinen paikka - yli 83 metriä vaaditaan. Ohhoh, Ruuskanen vetäisee yli 87 metriä. Nyt on keihäsfinaalin taso kohdillaan! Arai putoaa yli 83-metrisellä jatkosta.

Mätas päättää kisansa alle 80 metrin heittoon. Vetter keskittyy - hitaan näköinen vauhti ja korkea heitto, ei paranna.

Pitkämäki kovemmalla vauhdilla hyvä heitto - parantaa viisi senttiä, 85,08. Ei riitä mitaliin.

Abdelrahman - lähtisikö ysikymppinen. Mitä tapahtuu? Mies ei heitä ollenkaan vaan juoksee keihäs kädessä viivan yli. Ilmeisesti selkään ottaa.

Toledo voi vielä pudottaa Veselyn finaalikierroksilta. Vesely hymyilee - ei riitä argentiinalaisen repäisy.

4. kierros

Vesely aloittaa finaalikierrokset. Ei lähde, vain 81 metriä. Vaikea uskoa tsekkimitaliin.

Vetter on hieman hermostuneen oloinen. Keihäs lähtee aivan pystyyn ja putoaa 75 metriin.

Seuraava saksalainen, Hoffman, köhii vauhtiradan päässä. Vauhti on hidas, karjaisu on kova, heitto on 82,43.

Pitkämäki - mitaliin vaaditaan huippuheittoa. Hannu Kangas taputtaa katsomossa - Tero! Hyvä heitto mutta riittääkö kolmanteen sijaan? Suomalaiset joka tapauksessa sijoilla kolme ja neljä. Kyllä riittää kolmanneksi - 87,64!

Röhler on pudonnut jo viidenneksi. Mies vauhtiin - tukijalka jälleen sivuun ja lähes 87 metriä, ei taida riittää Pitkämäelle. 87,18 ja mies neljänneksi.

Ruuskanen - matala ja epäonnistunut heitto, hiukan yli 80. Ruuskanen on yli 87-metrisellä viidentenä - tämä on kaikkien aikojen kovatasoisin keihäsfinaali.

Abdelrahman - kestääkö selkä? Ei ole tarpeeksi tehoja - astuu yli heiton, joka kaartaa 83 metriä.

Yegon vuoro - aikooko hän heittää? TV:ssä välillä Nikkanen yrittää SE-korkeutta 470. Yego jättää väliin.

5. kierros

Pystyisikö Veselykin yli 87 metriin? Mies vauhtiin - tukijalka ei pidä ollenkaan, 82,98.

Vetter puhaltelee - manaa jotain. Vauhti on hitaan oloinen - ei tule valmista, sanoo Juusela. Alle 80 metriä.

Hoffman lähtee vauhtiin suu auki. Karjaisu on raju - astuu kuitenkin yli. Nyt on välikierroksen makua.

Pitkämäki - hän on parantanut joka kierroksella. Miten ois 90 metriä? Hän joutuu odottamaan ennen heittoa. Hyvä kiskaisu on tämäkin, mutta ei paranna - 84,49.

Röhler lienee kovin uhka suomalaismitalille. Mies vauhtiin - matala heitto kantaa tasan 84 metriä. Eskolan mukaan keihäskisassa on nyt tyhjäkäyntiä.

Ruuskanen - ilmeisesti nivunen vaivaa todella. 84,30 kantaa viides heitto.

Kukaan ei ole parantanut viidennellä kierroksella. Egyptin ja Kenian pojilta temppuun vaaditaan hirmuheittoja. Abdelrahman pitelee selkäänsä 80 metrin heiton jälkeen - tuskin pystyy enää huipputulokseen. Yego jättää ymmärrettävästi viidennenkin kierroksen väliin.

6. kierros

Vesely päättää kisansa epäonnistuneeseen heittoon. Tsekille suuri pettymys.

Vetter saa yllättää todella, mikäli mielii mitalille. Hyvän näköinen heitto, mutta tehoja ei riitä - astuu yli.

Hoffman - hartiat ovat leveät kuin kirkon ovet, sanailee Juusela. Tämä mies ei lennä rähmälleen. Hän päättää kisansa yli 85 metrin heittoon. Kisassa jäädään kuudenneksi tuloksella 86,01!

Nyt on Pitkämäen vuoro. Kultaan vaaditaan ennätysheittoa. "Vasen puoli kiinni ja eteenpäin voimat", huutaa Kangas. Hyvä on tämäkin heitto, mutta ei paranna - mies meinaa jo tuulettaa. Nyt saadaan jännittää.

Välillä Nikkanen yrittää taas SE:tä - ei mene. Sitten Röhler - joutuu kuitenkin odottamaan todella pitkään. Lopulta saksalainen liikkeelle - heitto on pitkä, se taitaa olla liian pitkä. Ei mene! Keihäsmitali Suomeen! Röhler heittää kisassa kuusi tulosta, joista lyhin on 84,00 - ei mitalia.

Ruuskanen - melkein puolivoltti ja matala heitto, astuu yli. Abdelrahman ei pysty kunnolla heittämään. Keihään maailmanmestaruus Keniaan!

Yego heittää viimeisen heiton. Mitä voidaan odottaa? Menee yliastutuksi - keihäs kaartaa 91 metriä! Ja vielä laahasi. Yego voittaa, Abdelrahman hopeaa, Pitkämäki pronssia! Pitkämäelle seitsemäs arvokisamitali.

Yegon voittoheitto 92,72:
https://www.youtube.com/watch?v=sdfmagI8NK4
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta