Etusuoran ennakossa Marskin kisat Lappeenrannassa

Etusuoran ennakossa Marskin kisat Lappeenrannassa


Etusuora: 02.06.2015 15:21Yleisurheilu
Suomen Urheiluliiton tähtikisasarja jatkuu keskiviikkona Lappeenrannassa, kun Kimpisen sinisellä mondolla käydään Marskin kisat. YLEn televisioimaan kisaan kokoontuu mittava joukko Suomen kärkiurheilijoita, kirkkaimpana tähtenä Euroopan mestari Antti Ruuskanen. Etusuora ennakoi kisojen mielenkiintoisimpia nimiä.

Miesten ratalajit

EM-finalisti Oskari Mörö juoksee Lappeenrannassa kauden ensimmäisen 400 metrin aitakisansa. Häntä kirittävät ennätysten perusteella Mörön kanssa hyvin samantasoiset kenialaismenijät Nicholas Bett ja Boniface Mucheru.

200 metrillä kohtaavat Espoon tähtikisoissa 100 metriä myötätuulessa alle 10,50 hurjastelleet Elmo Lakka ja Markus Skyttä. 800 metrillä talven SM-hallien kärkikaksikko Ville Lampinen - Jaakko Laakso ottaa mittaa toisistaan. Laaksolle kyseessä on ratakauden avauskisa. Juoksua vauhdittaa Riku Marttinen.

3000 metrillä on mukana matkan mitalikolmikko SM-halleista: Ilari Piipponen - Arttu Vattulainen - Kennedy Charicha. Tosin ennakkotietojen mukaan Vattulainen toimii kisassa jäniksenä. Mukana ovat myös PM-kympinkin kipaissut Anders Lindahl sekä SM-maastovoittaja Janne Ukonmaanaho. Ukonmaanaho ei vielä avaa estekauttaan, joten Lappeenrannan estekisan kärkinimet ovat Joonas Harjamäki ja Jimmy Finnholm.

Kävelijätkin esiintyvät Marskin kisoissa ja kilpailevat 5000 metrin matkalla. Mukana ovat Pekingin MM-viidellekympille valitut Jarkko Kinnunen ja Aku Partanen.

Miesten kenttälajit

Seiväskisan menestynein hyppääjä on ikinuori Vesa Rantanen (s. 1975), joka ei kuitenkaan taida enää kyetä nuorempiaan haastamaan. Ykkössuosikin viittaa kantaa Eemeli Salomäki, jota kenties tiukimmin haastavat Jarno Kivioja ja Tomas Wecksten.

Pituuskilpailusta on lupa odottaa todella tasaista. Päälle 770 hypänneistä mukana ovat Eero Haapala, Mikko Kivinen, Arttu Halmela, Kristian Pulli ja Henri Väyrynen. Vammoista kärsineen Haapalan edellisestä kilpailusta on lähes vuosi aikaa. Hallikaudella Pulli, Väyrynen ja Halmela kävivät tasaisia kamppailuja ja Kivinen ehti jo hypätä Toukokuun kisoissa 777 myötätuuleen.

Moukariringissä pyörähtelee viime kesänä EM-finaalissa esiintynyt Tuomas Seppänen ja kolmiloikkapaikalla ulkoratakautensa avaa Aleksi Tammentie. Toinen mielenkiintoinen kolmiloikkari on kotikentällään hyppäävä Simo Lipsanen, joka jahtaa uransa ensimmäistä 16 metrin ylitystä.

Keihäskisassa on mukana kuusi heittäjää, joiden kaikkien ennätys alkaa kahdeksikolla. Jo kahdessa kisassa 85 metriä puhkaissut Antti Ruuskanen on ykkössuosikki, mutta mielenkiinnolla odotetaan myös Ari Mannion kauden avausta. Toni Sirviö kiskaisi toukokuun alussa 81,62 ja Sami Peltomäki ylitti 80 metriä viime kaudella, mutta alkanut kausi on ollut vaikeampi. Ulkomaalaisvieraista Viron Risto Mätas on heittänyt parhaimmillaan yli 83 metriä ja Ukrainan Oleksandr Nychyporchuk repäisi ennätyksensä 81,80 viime viikolla.

Naisten lajit

Zürichin EM-kisoissa juossut Matilda Bogdanoff avaa Lappeenrannassa aitakautensa kuten myös Reetta Hurske. Bogdanoffin nimi löytyy myös sileän satasen listalta, jonka kärkinimi on Jasmin Showlah.

Ratakierroksella kohtaavat nelosen aiturit Eveliina Määttänen ja Venla Paunonen. Muista juoksijoista ainakin Aino Paunonen ja 1999 syntynyt lahjakkuus Aleksandra Niiranen kärkkyvät palkintosijoja.

Estejuoksussa Camilla Richardsson lienee ykkössuosikki, kun Oona Kettunen on kärsinyt sairasteluista. Suomen kärkinimistä mukana on myös Janica Mäkelä. Kiinnostavaa on myös nähdä Alisa Vainion (s. 1997) vauhti kotikentällään.

Seiväshypyssä koko kotimaan kärkikolmikko avaa kilpailukautensa. Minna Nikkasen pitänee hypätä hyvin pärjätäkseen 1998 syntyneille Wilma Murrolle ja Elina Lampelalle. Kisassa pitäisi syntyä ainakin 17-vuotiaiden maailman kärkitulos, joka on tällä hetkellä ilmeisesti tasan neljä metriä.

Naisten keihäskisasta odotetaan vähintään kauden kotimaista kärkitulosta, joka on Oona Sormusen 56,73. Osallistujista Sormusen lisäksi myös Heidi Nokelainen on jo heittänyt yli 56 metriä ja Jenni Kangas yli 54 metriä. Suomen kärkinaisista heittopaikalle asettuvat myös Sanni Utriainen sekä Jelena Jaakkola. Suomalaisia kirittää pari vuotta sitten lähes 62 metriä heittänyt Latvian Lina Muze.

(Etusuoran Facebook-sivuilla on Marskin Kisoihin liittyvä kilpailu, jossa on palkintona liput Paavo Nurmi Gamesiin.)