Etusuoran ennakossa SM-maastot


Etusuora: 06.05.2017 11:51Yleisurheilu
Etusuoran ennakossa SM-maastot
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Niin on kevät edennyt jälleen siihen pisteeseen, että kestävyysjuoksijat pääsevät esittämään syksyn ja talven aikana rakentamaansa kuntoa ja mittaamaan omia kykyjään kanssajuoksijoihin nähden. On SM-maastojen aika. Tänä keväänä kisat käydään Vierumäen urheiluopistolla pääosin nurmipohjaisella reitillä. Ratamestarina häärinyt takavuosien maajoukkueravuri Ville Hautala on suunnitellut maastoreitin, joka on profiililtaan ja alustaltaan hyvin samankaltainen kuin monissa Euroopan huippuluokan maastojuoksukilpailuissa. Tämä onkin varsin poikkeuksellista Suomen oloissa, sillä yleensä reitit tuppaavat olla enemmän tai vähemmän hiekkatiepohjaisia. Yhtä kaikki, huomenna kisataan siis maastojuoksun Suomen mestaruuksista ja seuraavaksi luomme lyhyehkön katsauksen yleisen sarjan oletettuihin kärkikahinoihin.

Peiponen vastaan Mäki

Naisten kuudella kilometrillä vaikuttaisi siltä, että viime vuonna SM-maastoissa suorastaan hirvittävässä lyönnissä ollut Johanna Peiponen on vammojensa jäljiltä kuntoutunut siihen iskuun, että rovaniemeläinen on huomisen kilvan suosikki numero yksi. Kovan haasteen varmasti heittää kuitenkin Lahden Ahkeran Kristiina Mäki. Peiposen ja Mäen ohella on lupa odottaa kärkitason vauhtia myös juuri Arizonan vuoristoleiriltä palanneilta Camilla Richardssonilta sekä Oona Kettuselta. Maastojuoksusta kun on puhe, niin ei voida myöskään tyystin jättää huomioimatta uransa ehtoopuolella olevaa Annemari Kiekaraa, joka saattaa edelleen olla yllättävän kova tekijä Vierumäen nurmella.

[caption id="attachment_7225" align="alignnone" width="560"] Johanna Peiponen (Kuvakaappaus Yle Areenasta)[/caption]

 Miesten pitkällä matkalla tasokas startti

Mikäli ennakkospekulaatiot ja kuulopuheet pitävät kutinsa, niin tämän vuoden miesten 12 kilometrin kisasta on luvassa varsin mehukas otatus. Tapiolassa kaksi viikkoa sitten suvereeniin tapaan puolimaratonin mestaruuteen juossut Jarkko Järvenpää kohtaa ennätyskuntoisen Arttu Vattulaisen. Kaksikon tulee haastamaan erittäin tiukasti ranskalainen suunnistusässä Frederic Tranchand, joka yleisurheilun puolella edustaa Turun Tovereita. Tranchandilla on kevät ollut kiireinen suunnistuskisojen merkeissä, mutta mikäli ranskalainen on riittävän tuorein jaloin viivalla on luvassa varmasti kunnon vauhtia. Helmikuussa Tranchand sijoittui Euroopan seurajoukkueiden cupin maastokisassa peräti kuudenneksi voittaen aivan maanosamme kärkijuoksijoita.

[caption id="attachment_7222" align="alignnone" width="576"] Jarkko Järvenpää (Kuvakaappaus Yle Areenasta)[/caption]

Ennalta kovimman kolmikon taustalla on myös vauhtiveikkoja ja tekijämiehiä, jotka mielivät mitaleille. Tähän ryhmään kuuluvat ainakin Tuomas Jokinen, Jaakko Piesanen, Antti-Pekka Niinistö, Jere Pajunen, Jaakko Nieminen sekä Markku Nikkanen. Myöskin Turun Urheiluliiton Niklas Wihlman lienee viimeisimpien juoksujensa perusteella syytä nostaa mukaan tähän listaan. 

Raitanen puolustaa mestaruuttaan

Viime vuonna miesten lyhyemmän maastomatkan yllätysmestari Topi Raitanen puolustaa sunnuntain viimeisessä stratissa mestaruuttaan. Helpolla HKV:n nuorukainen ei tule kuitenkaan tittelijahdissa pääsemään, sillä hallikauden menestyjä Samu Mikkonen on ilmoittautunut mukaan tähän starttiin SM-kulta mielessään.

Vaikka hienoisina suosikkeina Mikkonen ja Raitanen kisaan lähtevätkin, saa nuori parivaljakko kyllä varmuudella tehdä täyden päivätyön mitaleille yltääkseen. Estemiehistä Hannu Granberg, Jimmy Finnholm ja Aki Nummela ovat varmasti ahnain mielin mukana kisassa, siinä missä maileriosaston Panu Jantunen ja Ilari Piipponenkin. Muista nimistä nostetaan kärkimittelöihin ilman muuta vielä Martti Siikaluoma esiin, samaten kuin myös Eero Saleva.

Tuplaajia tuskin juuri kärkikahinoihin mahtuu. Jarkko Järvenpää mahdollisesti saattaa osallistua myös neljälle kilometrille, mutta mikäli 12 kilometrin kisasta kehkeytyy ennakoidun ankara otatus, niin voi olla, ettei Järvenpäällä ole aivan hirveästi annettavaa enää lyhyemmällä matkalla.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta