Haastattelussa Kristian Pulli - pituuden ja kolmiloikan taituri ei halua miettiä tulostavoitteita


Etusuora: 16.07.2015 19:00Yleisurheilu
Haastattelussa Kristian Pulli - pituuden ja kolmiloikan taituri ei halua miettiä tulostavoitteita
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Suomen miesten pituussuuntaisilla hyppypaikoilla virtaa tällä hetkellä nuori veri. Kolmiloikkatilaston kärkipää on valloitettu parikymppisillä miehen aluilla ja viimeiset SM-kullat ulkoa ja hallista ovat matkanneet nuorukaisen kaulaan. Etusuora tavoitti miehen, jolle nämä mitalit ojennettiin, Kristian Pullin.

Pituushypyn hallitseva Suomen mestari on juuri kotiutunut nuorten EM-kisoista Tallinnasta ja palautuminen on vielä käynnissä. Hyppypaikkojen moniosaaja esiintyi Tallinnassa kolmiloikassa ja pituushypyssä, joista saldona sijat 9. ja 13, mitkä eivät miestä kuitenkaan tyydyttäneet.

- Tallinna oli kesän päätavoite ja hain sieltä kahta finaalipaikkaa. Pituuden karsinta ei oikein lähtenyt osaltani käyntiin ja tipuin finaalista. Kolmiloikka meni kuitenkin kohtalaisesti, vaikka finaalissa jalat tuntuivat jo aika tyhjiltä. Ilmeisesti kolme kisaa neljään päivään oli liikaa, Pulli toteaa kesän kotipaikkakunnaltaan Jämsästä.

Poikkeuksellisen kylmä kesä on ollut hankala lähes kaikille suomalaisyleisurheilijoille, mikä näkyy myös tulostasossa. Myös Isä-Sepon valmennuksessa hyppäävä Pulli harmittelee kylmää kesää, mikä on sotkenut harjoittelua ja palautumista. Toistaiseksi ennätykset ovat pysyneet koskemattomina, mutta mies kuitenkin uskoo niiden kohenevan vielä kesän mittaan.

- Kylmät säät ovat vaikuttaneet tuloksentekoon. Kevään leiri Portugalin hyvissä olosuhteissa meni aivan nappiin, mutta Suomen kylmä kesä on sotkenut harjoittelua ja palautumista. Saksankin kisaan keväällä sattui sadesää ja Venäjällä Superliigassa lämpötila heilui +30 asteen kuumemmalla puolella, joka oli taas jo vähän liikaa.

- Mahdollisuudet pituuspaikalla ovat yli 8 metrin hyppyyn. Loikassa en pidä 16,50 metrin ylitystä mahdottomana.

Pituutta vai kolmiloikkaa?

Pulli hallitsee molemmat pituussuuntaiset hyppylajit. Kovan kansainvälisen tason saavuttaminen kuitenkin vaatii toisen lajin ainakin osittaista sivuuttamista. Tällä hetkellä 20-vuotiaalla hyppääjällä on positiivinen ongelma, koska molemmat lajit kulkevat ja päätös ”lajivalinnasta” on täysin auki. Tämä ei tunnu nuorta miestä stressaavan.

- Jaa-a, suoraan sanottuna ei mitään hajua lajivalinnan suhteen. Odotellaan ja katsotaan miten tilanne kehittyy.

Pulli kertoo ottaneensa kehitysaskelia etenkin nopeuspuolella. Mies kävi pari kesää sitten kellottamassa satasen 10,89, nyt mies uskoo että aika pyörisi 10,6 hujakoilla. Nopeuden kehittyminen ei ole kuitenkaan ollut suoranaisesti eduksi etenkään kolmiloikkapaikalla.

- Kolmiloikkaan nopeuden kehittyminen tuo omat vaikeutensa, sillä luonnollisesti kovassa vauhdissa tekninen suoriutuminen vaikeutuu. Loikka on muutenkin lajina sellainen, että sitä on pakko treenata, mikäli haluaa sen toimivan. Loikkatreenaamisen kautta voi sitten tulla pituuspaikalle, mutta ei päinvastoin.

Näyttökuva 2015-7-16 kello 19.32.15Seuraavan kerran Pulli iskee numerolapun rintaan Kalevan kisoissa. Jos lajivalinta on pitkällä aikavälillä mysteeri, niin sitä se on myös SM-kisojen suhteen. Kalevan kisojen ongelma on kolmen päivän kesto, jolloin karsinnat ja finaalit menevät päällekkäin.

- En ole vielä kovin tarkasti miettinyt mitä teen Porissa. En edes muista miten ne karsinnat ja finaalit sattuivat päällekkäin. Nyt vedän hyvän treenijakson ja katsotaan sitten pelipaikoilla mitä tehdään, mystinen Pulli kertoo.

20-vuotias Kaipolan Vireen mies on saavuttanut ikäänsä nähden paljon. Palkintokaapista löytyy nippu aikuisten SM-mitaleja, joista kirkkaimpana pituuden ulkoratojen Suomen mestaruus Kuopiosta viime vuonna. Myös nuorten 19-vuotiaiden EM-hopea kolmiloikasta 2013 ja ennätykset 789 ja 16,07 antavat viitteitä miehen mahdollisuuksista.

Tämä ei kuitenkaan saa nöyrää nuorta miestä puhumaan suuria tulevaisuuden tulostavoitteistaan. Myös keskustelun Suomen ennätyslukemista hyppykone sivuuttaa pehmeästi.

- Pitää edetä askel kerrallaan ja kehittyä tasaisesti. Toki tavoitteena on isommat kentät ja kovat tulokset, mutta ne tulevat sitten kun ovat tullakseen.

- Pitäähän se pituus pitkälle kahdeksan metrin puolelle mennä. Kolmiloikassa en pidä 17 metriä mahdottomana.

Kultainen ikäluokka?

Suomen tilanne hyppypaikoilla on nuorten osalta erityisen ilahduttava. Pullin kilpakumppani 19-vuotias Simo Lipsanen täräytti Superliigassa myötäiseen 16,62 ja alle 23-vuotiaiden EM-finaalissa hyppäsi kolmaskin suomalainen, Tuomas Kaukolahti. Tämän lisäksi Suomen tilastonelosena majailee 19-vuotias Topias Koukkula, joka kilpailee viikonloppuna 19-vuotiaiden EM-kisoissa Eskilstunassa. Kolmiloikka, toisin kun pituushyppy, ei ole ollut suomalaismiesten menestyslaji arvokisoissa, joten lähitulevaisuudessa olisi hyvä mahdollisuus kääntää suunta.

- Toivotaan näin. Etenkin parikymppisten tilanne on paras vuosikausiin. Myös nuoremmissa ikäpolvissa on tungosta. Toivotaan, että tämä tasonnosto poikii lisää harrastajia ja sitä kautta tulostaso nousee.

Pulli kertoo kilpailun lisäävän omaakin motivaatiota ja uskoo sen potkivan kaikkia loikkaajia eteenpäin.

- Loppujen lopuksi on pienestä kiinni, milloin ja kenelle kaikki natsaa kohdalleen. Olemme kaikki treenikentällä suhteellisen tasaisia, joten Lipsasen huippuonnistuminen toi muillekin lisää uskoa, että kaiken osuessa kohdalleen vastaavat suoritukset ovat mahdollisia.

Kolmiloikkapaikalla edelliset kymmenen Suomen mestaruutta ovat menneet joko Johan Meriluodon (kultaa 1997-2003 ja 2005-2007) tai Aleksi Tammentien (2008-2014) nimiin. Tänä vuonna mestari tulee kuitenkin vaihtumaan, sillä Tammentie on loppukauden sivussa loukkaantumisen vuoksi.

Pullin matkaa huipulle tukevat:

Näyttökuva 2015-7-16 kello 19.38.52

Näyttökuva 2015-7-16 kello 19.38.44

Näyttökuva 2015-7-16 kello 19.38.31

Näyttökuva 2015-7-16 kello 19.38.03

Näyttökuva 2015-7-16 kello 19.38.13

Näyttökuva 2015-7-16 kello 19.37.53
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta