Onko tässä korkeushypyn seuraava suomalaistähti? – Ennätyskunnossa oleva Heta Tuuri etenee kohti huippukorkeuksia


Neljä vuotta Minnesotan ylipistossa urheillut korkeushyppääjä Heta Tuuri on yltänyt tänä kesänä ennätykseensä viiden vuoden tauon jälkeen.
Joel Sippola: 23.06.2019 19:15Yleisurheilu
Onko tässä korkeushypyn seuraava suomalaistähti? – Ennätyskunnossa oleva Heta Tuuri etenee kohti huippukorkeuksia
Kuva: Joel Sippola
Heta Tuuri
Naisten korkeushyppy on nostanut viime vuosina vahvasti päätään yleisurheilulajina Suomessa. Alkutahdit nousevalle trendille löi kolme vuotta sitten Linda Sandblom silloisella SE-tuloksella.

Parin viime vuoden aikana tahtipuikkoa ovat heiluttaneet nykyinen SE-nainen Ella Junnila sekä parhaimmillaan 190 pompannut Jessica Kähärä.

Yksi kiehtova nimi on Lahden Ahkeran Heta Tuuri, joka pamautti hetki sitten ennätyksekseen 187. Kyseisellä tuloksella vuonna 1995 syntynyt hyppääjä majailee kotimaan tilaston toisena.

- Valmistuin koulusta joulukuussa. Uskon, että sen myötä ennätyksetkin ovat kehittyneet.

Tuuri on kulkenut urheilijana omia polkujaan. Hän vietti vuodet 2015-2018 yliopistourheilijana Minnesotassa.

Nuoren naisen edellinen ennätys oli 2014 Kuortaneella hypätty 185. Ennätysvuosien välissä hänen kisansa olivat tuloksellisesti vaikeita. Tuurilla oli totuttautumista yliopistomaailman harjoitteluun, ja urheilun sekä opiskelun yhdistäminen oli raskasta aikaa. Siellä harjoittelu oli hyvin voimapainotteista.

- Viikon aikana oli välillä kolme punttitreeniä. Korkeushyppääjä ei ehkä tarvitse sitä niin paljon. Näin jälkeenpäin ajateltuna siitä voimaharjoittelusta on ollut kuitenkin hyötyä, Tuuri näkee.

- Käytännössä sen koko neljän vuoden ajan urheilin ja kävin koulua. Välillä kävin Suomessa, mikä tuntui lomailulta. Silloin ei jaksanut tehdä mitään, hyppääjä naurahtaa.

Tuuri näkee, ettei hän vielä 19-vuotiaana kauheasti sisäistänyt, millaista Yhdysvaltain yliopistoelämä tulee olemaan.

- Sinä aikana oppi paljon itsestään, ja huomasi, ettei se maailma sovi minulle. Suosittelen sitä maailmaa kuitenkin muille.

Tavoitteena päästä 190-kerhoon


Yliopistokiireidensä vuoksi Tuuri ei ole viime vuosilta tuttu kasvo Suomen kilpakentiltä. Hän on kuitenkin seurannut hyvillä mielin lajinsa kotimaista tilannetta.

- Näiden nuorempien hyppääjien myötä olen huomannut, että Suomessa on mahdollista tehdä kovia tuloksia. Ennen hyvään sijoitukseen riitti 180, mutta nyt on pakko hypätä korkeammalta. Olen kuitenkin sen verran kilpailuhenkinen ihminen.

Kun tänä kesänä on mennyt jo 187, Tuuri hamuaakin kaudelta vielä enemmän. Tänä kesänä hän pääsee taistelemaan Kalevan kisojen mitaleista. Naisen ainoa Kalevan kisojen mitali on viiden vuoden takaa.

- Se 190 kyllä pitäisi mennä. Itse asiassa kokeilin sitä ennätyskisassani, mikä antoi itseluottamusta jatkoon. Nyt harjoittelen, ja kilpailen seuraavan kerran heinäkuussa.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta