Hieno suomalaisavaus Pekingissä - moukarimiehet finaaliin ja Manniselta kunniakas taistelu

Etusuora: 22.08.2015 09:50Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Moukarimiehet iskussa!

Moukarin karsinnan ensimmäisessä ryhmässä rautapalloa heilutti suomalaisista David Söderberg. Komeasti heiluttikin, sillä Söderberg vastasi karsintaryhmän kolmanneksi pisimmästä kaaresta 75,96 ja finaali oli sitä myötä suhteellisen selvä, vaikka karsintaraja 77,00 metriä jäikin saavuttamatta. Myös miehen toiseksi pisin heitto kantoi hyviin lukemiin 75,30.

Toisessa ryhmässä rankingsysteemin kautta Pekingiin saapunut Tuomas Seppänen vastasi pienimuotoisesta sensaatiosta. Mies oli ilmoittanut, että ensimmäiseen heittoon ladataan kaikki ja ei turhaan. Heitto kantoi kauden parhaaseen 74,74, joka oikeutti karsinnan sijaan 11. ja samalla sunnuntaina käytävään finaaliin. Karsintojen pisimmästä kaaresta vastasi - ei niinkään yllättäen - Puolan Pawel Fajdek 78,38.

Tämä on toinen kerta MM-kisojen historiassa kun kaksi suomalaista moukarinheittäjää esiintyy finaalissa. Edellinen kerta oli vuonna 1983, kun Juha Tiainen ja Harri Huhtala aiheuttivat finaalijännitystä kotiyleisölle Helsingissä. Miesten sijoitukset olivat 9. ja 10., joten siitä pientä tavoitetta suomalaisille.

Finaali heitetään sunnuntaina kello 13.30.

Manninen taisteli saasteiden keskellä

Suomalaisittain vuoden 2015 yleisurheilun mm-kisat avattiin aamuyön tunteina maratonilla. Henri Manninen oli rikkonut MM-rajan viime vuonna kellottamalla ennätyksensä 2.16,43 mutta Pekingin saasteisista olosuhteista johtuen aika oli tänään sivuseikka.

Manninen aloitti kilpailun 2.20 aikaan tähtäävällä vauhdilla ja kuului alkutaipaleella joukon häntäpään juoksijoihin. Ensimmäisen kympin jyväskyläläinen tuli 32.59 ja vielä 20 km oli tavoiteakaan tähtäävässä vauhdissa 67.16, kunnes askel alkoi painaa, mutta Manninen jatkoi sisukkaasti menoaan kilpakumppaneiden keskeytellessä.

Mannisen lopullinen aika 2.30,22 oikeutti sijaan 35. Aika ei ole kummoinen, mutta toisaalta kaikki miehet jäivät selkeästi ennätyksistään. Sen sijaan sijoitus mm-tasolla on ilman muuta mainitsemisen arvoinen. Kilpailun voitti Eritrean Ghirmay Ghebrselassie 2.12,28, jonka loppuaika oli huonompi kuin Janne Holmenin EM-voittoaika 2002. Hopeaa otti Etiopian Yemane Tsegay 2.13,08 ja pronssia Ugandan Munyo Solomon Mutai 2.13,30.