Rukan sprintit norjalaisjuhlaa - Joni Mäki ainoana suomalaisena välieriin


Maastohiihdon maailmancup-kausi käynnistyi Kuusamon Rukalla perinteisen hiihtotavan sprintillä. Molemmat ykkössijat menivät Norjaan Johannes Høsflot Klæbon ja Maiken Caspersen Fallan hiihdettyä ylivoimaisiin voittoihin.
Veijo Vaakanainen: 29.11.2019 15:23Hiihto
Rukan sprintit norjalaisjuhlaa - Joni Mäki ainoana suomalaisena välieriin
Joni Mäki Seefeldin MM-kisoissa. Kuva: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Katso Rukan maailmancupin aikataulu ja tulokset

Johannes Høsflot Klæbo ja Maiken Caspersen Falla hiihtivät suvereeneihin voittoihin Rukan maailmancupin perinteisen tyylin sprinteissä. Molemmat ratkaisivat kisan edukseen viimeisessä pitkissä nousussa. Pål Golberg varmisti miehissä Norjan kaksoisvoiton ennen Ranskan yllättäjää Richard Jouvea. Naisissa Ruotsin Stina Nilsson jätettiin viidenneksi maannaisen Jonna Sundlingin hiihdettyä toiseksi ennen USA:n Sadie Maubet Björnseniä.

Suomalaisista vain Joni Mäki selvitti tiensä puolivälieristä välieriin ollen kuitenkin eränsä viimeisin ja karsiutui täten finaalista. Sprinttikarsinnassa suomalaisista miehistä jatkoon selvisi seitsemän hiihtäjää ja naisista neljä. Kymmenen parhaan joukkoon hiihtivät Joni Mäki (6.), Ristomatti Hakola (7.) ja Iivo Niskanen (10.). Naisista top kymppiin hiihti Krista Pärmäkoski (8.).

Rukan maailmancupin sprintin tulokset


Ruka MC hiihto 29.11.2019


Finaali, sprintti (p) miehet

#UrheilijaTulos
1.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴2.39,47
2.Pål Golberg 🇳🇴+4,17
3.Richard Jouve 🇫🇷+4,62
4.Alexander Bolshunov+5,24
5.Emil Iversen 🇳🇴+5,96
6.Oskar Svensson 🇸🇪+9,50

11. Joni Mäki
14. Iivo Niskanen
16. Ristomatti Hakola
19. Lauri Vuorinen
20. Juho Mikkonen
28. Juuso Haarala
29. Lauri Lepistö

Finaali, sprintti (p) naiset

#UrheilijaTulos
1.Maiken Caspersen Falla 🇳🇴3.07,09
2.Jonna Sundling 🇸🇪+2,33
3.Sadie Maubet Björnsen 🇺🇸+2,77
4.Ane Appelkvist Stenseth 🇳🇴+2,78
5.Stina Nilsson 🇸🇪+7,00
6.Tiril Udnes Weng 🇳🇴+17,61

24. Anne Kyllönen
26. Krista Pärmäkoski
27. Kerttu Niskanen
30. Katri LylynperäSprintti (p) karsinta, miehet

#UrheilijaTulos
1.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴2.37,42
2.Erik Valnes 🇳🇴+1,52
3.Federico Pellegrino 🇮🇹+2,92
4.Pål Golberg 🇳🇴+3,89
5.Johan Häggström 🇸🇪+4,93
6.Joni Mäki 🇫🇮+4,96
7.Ristomatti Hakola 🇫🇮+5,42
8.Sergey Ustiugov+5,52
9.Marko Kilp 🇪🇪+5,62
10.Iivo Niskanen 🇫🇮+6,10

Muut jatkoon päässeet suomalaiset:
17. Juuso Haarala +7,41
19. Lauri Vuorinen +7,57
25. Lauri Lepistö +8,22
27. Juho Mikkonen +8,50

Sprintti (p) karsinta, naiset

#UrheilijaTulos
1.Lucia Scardoni 🇮🇹3.03,01
2.Sadie Maubet Björnsen 🇺🇸+1,15
3.Greta Laurent 🇮🇹+2,14
4.Sophie Caldwell 🇺🇸+2,61
5.Ane Appelkvist Stenseth 🇳🇴+2,66
6.Maiken Caspersen Falla 🇳🇴+2,69
7.Anamarija Lampic 🇸🇮+3,66
8.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+4,28
9.Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴+4,46
10.Stina Nilsson 🇸🇪+4,49

Muut jatkoon päässeet suomalaiset:
20. Kerttu Niskanen +7,36
26. Katri Lylynperä +9,27
28. Anne Kyllönen +9,42Rukan sprinttikisojen ennakko


Monen kuukauden odotus päättyy huomenna perjantaina, kun maastohiihdon maailmancup-kausi alkaa Rukalla. Avausviikonloppuna on ohjelmassa kolmen päivän minitour, Rukan tripla. Perjantaina kilpaillaan perinteisen hiihtotavan sprinteissä, lauantaina 10/15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähdöissä ja sunnuntaina viikonlopun päättävät 10/15 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajot.

Perjantain sprintissä käydäänkin kaksi erillistä taistoa. Sprintin erikoisnaiset ja miehet käyvät tiukan taiston kauden avausosakilpailun voitosta, mutta tämän lisäksi koko minitourin ennakkosuosikit pyrkivät saavuttamaan sprintistä mahdollisimman hyvät asetelmat loppuviikonlopun normaalimatkoille. Urheilijoille on perjantaina ajatellen jaossa tärkeitä hyvityssekunteja.

Naisten kilpailusta on odotettavissa Norja-Ruotsi –maaottelu, mutta nousevatko suomalaiset haastamaan?


Naisten sprinttikilpailun suurimmat ennakkosuosikit ovat itseoikeutetusti aiempien kausien sprinttien hallitsijat Ruotsin Stina Nilsson sekä Norjan Maiken Caspersen Falla. Perinteisen sprintin hallitseva olympiavoittaja Nilsson oli viime kaudella parhaimmillaan sprinttikilpailuissa dominoiva ja jos hänen kuntonsa on vastaavalla tasolla, hän on myös suurin suosikki voittamaan Rukalla. Nilssonin kunnosta ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta, koska hän joutui pienen olkapäävaivan vuoksi jättämään väliin Ruotsin hiihtokauden avauksen viime viikonloppuna Jällivaarassa.

Seefeldin maailmanmestari ja Sotshin olympiavoittaja sprintissä Falla puolestaan osoitti olevansa hyvässä ja vahvassa vireessä jo kauden avauskisassaan Norjan Beitostölenissä. Falla on rutinoitunut ja menestymään tottunut sprintteri, joka on lähes aina mukana finaalivaiheessa. Rukallakin hän siis on hyvin todennäköisesti yksi kärkinimistä.

Kilpailun jokeri on hieman tuntemattomampi norjalainen Ane Appelkvist Stenseth. Viime kaudella parhaimmillaan neljänneksi sprintissä sijoittunut Stenseth aloitti kautensa erittäin varmalla esityksellä Beitostölenissä, jossa hän lopulta voitti koko kilpailun kukistaen jopa Fallan. Jos sama vire jatkuu maailmancupissa, voidaan Rukalla nähdä uusi maailmancupin osakilpailuvoittaja.

Suomalaisille sprinttikilpailut ovat viime vuosina olleet vaikeita

Myös Natalia Nepriajeva on nostettava yhdeksi mahdolliseksi suosikiksi ainakin palkintokoroketaistoon, koska Rukan sprintti on usein sopinut venäläisille. Nepriajevan päätavoitteet lienevät kuitenkin koko triplan kärkitaistossa, joten sprintistä hänelle on tärkeintä saada hyvät lähtöasetelmat loppuviikonlopulle.

Suomalaisille sprinttikilpailut ovat viime vuosina olleet vaikeita. Finaalivaiheeseen on suomalaisista yltänyt ainoastaan Krista Pärmäkoski, joka tälläkin kertaa lienee suomalaisten ykköstoivo, vaikka Rovaniemen Suomen Cupin sprintti sujuikin vaisusti. Mielenkiintoista on myös nähdä, jatkuuko Johanna Matintalon Rovaniemellä nähty vahva vire myös maailmancup-tasolla, jossa vastus on paljon kovempaa. Lisäksi suomalaisittain on kiinnostavaa seurata, riittäisikö Tiia Olkkosen vauhti karsinnasta jatkoon ja maailmancupin pisteille.

Pystyykö Hakola haastamaan norjalaiset ja venäläiset voittotaistossa?


Miesten sprintin ennakkosuosikit tulevat tuttuun tyyliin Norjasta ja Venäjältä. Viime viikonlopun Beitostölenin sprinttien jälkeen suurin ennakkosuosikki ei kuitenkaan yllättäen ole viime vuosien sprinttivaltias Johannes Hösflot Kläbo, vaan Erik Valnes. Beitostölenin sprinttikilpailussa Valnes osoitti lähes murskaavaa ylivoimaa ja aiempina vuosina Beitostölenin tulokset ovat melko hyvin korreloineet Rukankin tuloksia. Siksi Valnes on nostettava ennakkosuosikiksi ohi meritoituneempien urheilijoiden.

Norjalaisista Valnesin ja Kläbon lisäksi tulee seurata myös Pål Golbergia. Golberg on ennenkin hiihtänyt vahvasti Rukalla, ja Beitostölenissä hän oli karsintahiihdon nopein. Golberg on myös mielenkiintoinen nimi koko Rukan triplaa ajatellen, koska parhaimmillaan hän pystyy myös varsin kelvollisiin suorituksiin myös normaalimatkoilla.

Rukan miesten sprintin kärkitaiston jokeri tulee Suomesta

Norjalaisten suurimmat haastajat tulevat Venäjältä. Aleksandr Bolshunov juhli viime vuonna Rukalla sprinttikilpailun voittoa, ja on tälläkin kertaa varmasti yksi voittajakandidaateista. Bolshunovinkin päätähtäin on tosin koko triplan voitossa. Hänen lisäkseen venäläisistä on nostettava Gleb Retivih, joka voitti Rovaniemellä pari viikkoa sitten järjestettyjen FIS-kilpailuiden sprintin, johon osallistuivat myös mm. Federico Pellegrino sekä Sergei Ustjugov.

Rukan kärkitaiston jokeri tulee Suomesta. Ristomatti Hakola esitti Rovaniemellä suorastaan naurettavaa ylivoimaa, jonka voi tulkita kahdella tavalla. Joko Hakola on hurjassa lyönnissä tai muiden suomalaisten sprinttivauhti ei riitä mihinkään. Suomalaisnäkökulmasta on toivottava, että ensimmäinen tulkinta on oikea ja että Hakola nousee Rukalla ensimmäistä kertaa urallaan palkintokorokkeelle.

Mielenkiintoisia suomalaisnimiä ovat myös Joni Mäki sekä Iivo Niskanen. Mäki nousi viime kaudella maailman kärkisprintterien joukkoon sijoittuen kolmesti kymmenen parhaan joukkoon. Toivottavaa olisi, että sama vauhti jatkuisi ja että Mäki etenisi myös Rukalla ainakin välierävaiheeseen.

Niskaselle olisi puolestaan tärkeää, että hän häviäisi koko viikonlopun kärkitaistossa mahdollisimman vähän oletettavasti kovimmille vastustajilleen Kläbolle ja Bolshunoville. Rovaniemellä Niskasen sprinttimeno oli vielä varsin tukkoista, mutta Rukalla toivottavasti vire olisi jo astetta terävämpi. Niskasen tulisi perjantaina saalistaa mahdollisimman paljon tärkeitä hyvityssekunteja, jottei loppuviikonlopulle jäisi liikaa takaa-ajettavaa.

Kaupallinen yhteistyö

Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-terveystarkastus antaa monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi.

  • Kaikki testit helposti ja nopeasti ilman lääkärin lähetettä
  • Selkeä ja edullinen hinnoittelu
  • Näytteenotto käy hetkessä ja tulokset yleensä jo seuraavana päivänä Oma Puhti -palveluun