Pärmäkoski upeasti toinen Rukan kympillä – Johaug tuttuun tapaan ykkönen


Naisten 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailun vei nimiinsä Therese Johaug. Suomalaiset saivat ilonaihetta, kun Krista Pärmäkoski oli hienosti toinen.
Veijo Vaakanainen: 30.11.2019 11:24Hiihto
Pärmäkoski upeasti toinen Rukan kympillä – Johaug tuttuun tapaan ykkönen
Kuva: Pärmäkosken mediapankki 2018
Naisten 10 km (p) voittajaa ei voida pitää yllätyksenä. Therese Johaug oli jälleen maailmancupin normaalimatkoilla omassa kastissaan ja nappasi ylivoimaisen voiton. Krista Pärmäkoski hiihti upeasti ja oli toinen. Kisan kolmonen oli Natalia Neprjajeva.

Pärmäkoski sai merkittävää hyötyä 30 sekuntia hänen peräänsä lähteneestä Johaugista. Reilun 6 km jälkeen norjalainen saavutti Pärmäkosken ja suomalainen tarrasi Johaugin peesiin ja roikkui siinä aina maaliviivalle asti. Lopulta eroa Johaugiin kertyi noin 30 sekuntia.

Suomalaisista myös Kerttu Niskanen hiihti hyvän kisan. Tasaisen kilpailun hiihtänyt suomalainen sijoittui kymmenenneksi.

Kisan ehdoton yllättäjä tuli Tsekistä, Katerina Razymova. Tsekkiläinen hiihti upeasti viidenneksi ja oli pitkään kiinni mitalisijoissa. Edelliskausina hänen sijoituksensa kyseisellä kisamatkalla maailmancupissa ovat pyörineet 20-30 tuntumassa. Myös Yhdysvaltojen Rosie Brennan (6:s) ja Sadie Bjornsen (4:s) hiihtivät hienosti.

Tulokset


Rukan maailmancup hiihto 30.11.2019


Miehet 15 km (p)

#UrheilijaTulos
1.Iivo Niskanen 🇫🇮35.17,0
2.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴+13,0
3.Emil Iversen 🇳🇴+14,9
4.Didrik Tønseth 🇳🇴+33,1
5.Alexander Bolshunov43,8
6.Andrei Larkov+45,4
7.Pål Golberg 🇳🇴+49,7
8.Hans Christer Holund 🇳🇴+55,9
9.Sergey Ustiugov+57,2
10.Ivan Yakimushkin+1.06,2

17. Perttu hyvärinen +1.19,8
19. Lari Lehtonen +1.25,9
26. Juho Mikkonen +1.52,7
31. Lauri Lepistö +2.05,8
40. Markus Vuorela +2.16,2
41. Joni Mäki +2.17,5
54. Juuso Haarala +2.50,7
63. Lauri Vuorinen +3.24,5
78. Karri Hakala +4.19,1
81. Verneri Suhonen +4.35,7
DNF Olli Ahonen
DNF Miro Karppanen

Naiset 10 km (p)

#UrheilijaTulos
1.Therese Johaug 🇳🇴26.47,5
2.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+30,1
3.Natalia Nepryaeva+44,4
4.Sadie Björnsen 🇺🇸+45,6
5.Katerina Razymova 🇨🇿+46,6
6.Rosie Brennan 🇺🇸+57,9
7.Heidi Weng 🇳🇴+58,0
8.Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴+59,6
9.Masako Ishida 🇯🇵+1.04,5
10.Kerttu Niskanen 🇫🇮+1.07,2
11.Frida Karlsson 🇸🇪+1.10,4

25. Johanna Matintalo +1.34,4
38. Anne Kyllönen +2.08,8
39. Susanna Saapunki +2.09,3
45. Laura Mononen +2.15,7
49. Vilma Nissinen +2.19,6
52. Anni Kainulainen +2.27,2
58. Anita Korva +2.42,3
69. Anni Alakoski +3.10,1
72. Maaret Pajunoja +3.11,1
74. Andrea Julin +3.17,6
77. Tiia Olkkonen +3.36,5

Kisan ennakko


Rukan maailmancupin tripla jatkuu lauantaina naisten osalta 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailulla. Matkaa on pidetty perinteisesti suomalaisnaisten bravuurimatkana ja lähivuosienkin aikana matkalla on nähty useammankin kerran kisoja, joissa kymmenen parhaan joukossa on ollut jopa 4–5 suomalaishiihtäjää.

Aivan tällaista kokonaispanosta suomalaisilta ei tällä kertaa kuitenkaan odoteta, eikä terävimpään kärkitaistoon suomalaisista yllä etukäteen ajatellen kuin Krista Pärmäkoski. Taktisesti heikosti perjantain sprintissä hiihtänyt Pärmäkoski on osoittanut alkukauden kisoissa olevansa terävässä normaalimatkojen kunnossa ja perinteisen kymppi on ollut Pärmäkoskelle erinomainen matka. Todisteena tästä on kolme maailmancupin osakilpailuvoittoa juuri tältä kilpailumatkalta.

Suomalaisittain toinen toivo kärkitaistoon on Kerttu Niskanen, joka on alkukauden aikana osoittanut olevansa paljon paremmassa kunnossa kuin kahden edellisen kauden aikana. Niskanen itse on sanonut merkanneensa kalenteriin kaikki perinteisen hiihtotavan normaalimatkojen kilpailut, joten huomisessa kilpailussa on Niskasen ensimmäinen mahdollisuus näyttää osaamisensa kansainvälisten tähtien joukossa. Palkintosijataistoon Niskanen tuskin nousee, mutta toiveissa on, että hän sijoittuisi lopputuloksissa kymmenen parhaan joukkoon.

ainoa jännityksen aihe huomisessa kilpailussa lienee se, voittaako Johaug yli vai alle puolella minuutilla.

Muista suomalaisista hyviä hiihtoja odotetaan Johanna Matintalolta, Laura Monoselta sekä Anne Kyllöseltä. Alkukauden näyttöjen perusteella jokaisella heillä pitäisi olla mahdollisuus hiihtää kirkkaasti maailmancupin pisteille, mutta top10-sijoitus olisi jokaiselta heiltä yllätys. Toiveissa kuitenkin on, että vähintään kaksi heistä olisi 20 parhaan joukossa.

Maailman kärkivauhti menee todennäköisesti varsin kaukana suomalaisista. Kuten jokaisessa normaalimatkan kilpailussa, myös huomisessa kilpailussa on vain yksi voittajasuosikki, joka on Norjan Therese Johaug. Hiihtolatuja jo viime kaudella dominoinut Johaug on alkukauden starttien perusteella vähintään viime kauden tasoisessa kunnossa, joten ainoa jännityksen aihe huomisessa kilpailussa lienee se, voittaako Johaug yli vai alle puolella minuutilla.

Johaugin ykköshaastajana pidetään yleisesti nuorta ruotsalaista Frida Karlssonia. Tämänpäiväinen sprinttikilpailu kuitenkin asetti ruotsalaisen vireen hieman kyseenalaiseksi. Vaikka Karlsson ei sprinteissä parhaimmillaan olekaan, olisi hänen kuitenkin pitänyt päästä vähintään karsinnasta jatkoon. Tietenkin taustalla voi olla myös välineongelmia, joten Karlssonia ei missään nimessä kannata laskea ulos kärkitaistosta.

Podiumsijoista kilpailussa taistelevat Johaugin ja Karlssonin lisäksi Venäjän Natalia Neprjajeva, Norjan Heidi Weng sekä Pärmäkoski. Venäläinen Neprjajeva ei vaikuttanut perjantain sprintissä aivan niin terävältä, kuin olisi voinut odottaa, vaikka hän toki semifinaalivaiheeseen selviytyikin. Normaalimatkoilla hänkin on kuitenkin hieman terävämpi ja ehdottomasti yksi suurimmista suosikeista palkintokorokkeelle.

Pärmäkoskella on kilpailussa erinomainen mahdollisuus sijoittua kolmen parhaan joukkoon

Heidi Wengiltä ollaan odotettu paluuta parin vuoden takaiselle huipputasolleen. Alkukauden hiihtojen perusteella on vielä vaikea sanoa, mikä Wengin tilanne on. Beitostölenissä Weng sijoittui sekä perinteisellä että vapaalla toiseksi Johaugin takana, mutta ero norjalaisten välillä oli varsin suuri. Sprintissä Weng jäi karsintaan, mutta hänen sprinttivauhtinsa on ollut varsin vaisua jo useamman kauden ajan, joten siitä ei voi juurikaan päätellä mitään norjalaisen normaalimatkojen vauhdista.

Pärmäkoskella on kilpailussa erinomainen mahdollisuus sijoittua kolmen parhaan joukkoon. Voitosta lienee turha haaveilla ja Karlssoninkin voittaminen saattaa olla haastavaa, mutta sekä Neprjajeva että Weng ovat urheilijoita, jotka ovat voitettavissa kolmossijasta taisteltaessa. Myös kelin pitäisi Pärmäkoskea suosia, sillä ennusteiden mukaan Rukalla pitäisi perjantaina olla selkeä pakkaskeli.

Suomalaisnäkökulmasta naisten 10 kilometrin perinteisen kilpailua voidaan siis pitää onnistuneena, jos Pärmäkoski sijoittuu kolmen parhaan joukkoon ja Kerttu Niskanen kymmenen parhaan joukkoon. Heidän lisäkseen toivottavasti vähintään kaksi muuta naista on 20 parhaan joukossa. Tällöin suomalaiset saisivat myös hyvät lähtöasemat Rukan triplan päättävään 10 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajokilpailuun.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta