Holttinen tavoittelee ammattilaisuutta uusilla yhteistyökuvioilla — ensi vuoden tavoitteissa Gävle Dohan edellä


Monet yleisurheilufanit muistanevat Berliinin katkeran kalkin viime kesältä. EM-kisat sujuivat suomalaisittain alavireisesti ja niukkoja karsiutumisia nähtiin monin kappalein. Tommi Holttinen, mediassa seivästrion ”kolmosmieheksi” tituleerattu Someron Esan hyppääjä, onnistui tavoilleen ominaisesti arvokisoissa ylittäen ulkoratojen ennätyksensä 551 senttiä.
Julian Rauhaniemi: 07.11.2018 16:54Yleisurheilu
Holttinen tavoittelee ammattilaisuutta uusilla yhteistyökuvioilla — ensi vuoden tavoitteissa Gävle Dohan edellä
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Valitettavasti Holttisen huippuonnistuminen ei aivan riittänyt finaaliin, vaan kohtalona oli karsiutuminen ensimmäisenä. Veistä haavassa käänsi sekin fakta, että tuloksella 551 edettiin finaaliin, mutta vähemmillä pudotuksilla. Itse urheilija ei enää viime kesää murehdi, sillä katse on tukevasti tulevassa. Harjoitukset ovat täydessä vauhdissa, ja myös sponsoririntamalla tapahtuu.

– Olen saanut yhteistyökumppanikseni turkulaisen urheilumarkkinointiin erikoistuneen Aboe-yrityksen. Aboe etsii minulle sponsoreita ja avustaa median sekä somen käytössä, Holttinen valottaa.

Holttinen korostaa, että hänen tarkoituksenaan ei ole seistä ”käsi ojossa”, vaan tarjota sponsoreille myös vastiketta.

– Voin tarjota esimerkiksi työhyvinvointipäiviä ja sisäistä koulusta sekä tietysti näkyvyyttä. Yksittäiset tapahtumat personoidaan tukijan intressien mukaisiksi.

Holttinen kertoo, että Aboe toimii samalla kaavalla kuin urheilijan manageri: se järjestää ja hoitaa talouteen sekä näkyvyyteen liittyviä asioita. Sosiaalista mediaa Holttinen käyttää nykyään runsaasti.

– Olemme perustaneet esimerkiksi urheilijasivut Facebookiin. Myös Instagramia päivitän huomattavasti useammin kuin vielä keväällä.

Nuori somerolaishyppääjä painottaa, että tulevaisuudessa tavoitteena on urheiluammattilaisuus ja se ei onnistu ilman vankkaa taustatiimiä.

– Olen asettanut pitkän tähtäimen tavoitteet Tokion vuoden 2020 olympialaisiin ja sitä seuraaviin Pariisin olympialaisiin. Tällä hetkellä suurin tavoitteeni onkin vuodessa 2024 ja Pariisissa. Menestyminen siellä vaatii ammattimaisuutta, mutta luonnollisesti myös terveyttä ja kehittymistä.

Uusia tukijoita on kontaktoitu ja asiat ovat vireillä, mutta Holttinen ei halua vielä paljastaa tulevia sponsoreitaan.

Fysioterapeutti ja hieroja pitävät kropan kunnossa viikoittain


Jo ennestään Holttista ovat tukeneet fysioterapeutti Kari Niemi, urheiluhieroja Teemu Ahonen ja asianajotoimisto Uronen. Hieronnassa Holttinen käy viikoittain ja fysioterapeuttikin on läsnä harjoituksissa kerran viikossa. Eritoten Niemen tuomaa panosta Holttinen kiittelee vuolaasti.

– Kari on tuonut paljon uutta voima- ja fysiikkaharjoitteluun. Vaikka kuormitus voimaharjoitteissa on pienentynyt, laatu on lisääntynyt. Myös ennaltaehkäisevää harjoittelua olemme lisänneet Karin avustuksella.

Holttinen on kärsinyt uransa aikana useasti erilaisista nilkan ja jalkapöydän vammoista. Tällä hetkellä kipuoireita ei ole, ja harjoittelussa pyritäänkin ottamaan uusia askeleita.

– Loikka- ja iskutusharjoittelua ei ole tehty käytännössä ollenkaan vanhojen vammojen takia. Nyt pyrimme kuitenkin pikkuhiljaa lisäämään rasitusta silläkin saralla.

Valmennuskuvioissa ei ole luvassa muutoksia. Treenikaverina jatkaa Turun Urheiluliiton Eetu Turakainen ja valmennuksesta vastaavat isä Jari Holttinen ja muun muassa Minna Nikkasta henkilökohtaisesti valmentava Jarno Koivunen.

”Dohalle emme juuri uhraa ajatuksia tässä vaiheessa”


Kuluneen vuoden kilpailuihin ja kehitykseen Holttinen on näennäisen tyytyväinen. Paria huipputulosta lukuun ottamatta tasaisuus jäi kilpailutuloksista uupumaan. Asian puolesta puhuvat myös tilastot: Holttinen hyppäsi helmikuussa Ruotsin hallimaaottelussa ennätyksekseen 555 ja vuoden toinen 550:n ylitys tapahtui juurikin Berliinissä. Näiden kahden kilpailun jälkeen vuoden parhaat tulokset olivat helmikuussa Turussa 541, kesäkuussa Saksassa 536 ja tammikuussa Helsingissä 535. Kolme viimeistää kisaa kesäkaudella: NH, 505 ja 515.

– Hallikausi sujui nousujohteisesti, mutta kesällä tasaisuus puuttui täysin. Kauden loppua kohden puhti alkoi olla lopussa ja terävyys oli hakusessa. Mitään sen kummempaa ei kuitenkaan ollut, joten treenikausi aloitettiin lokakuussa normaalisti ja täysissä voimissa.

Marraskuun alussa suurin osa Suomen seiväshuipuista lähti viikon leirille Barcelonaan. Holttiselle syysleiri on ensimmäinen laatuaan, sillä edelliset harjoitusleirit ovat painottuneet toukokuun Formian matkoihin.

– Barcelona on mukavaa vaihtelua pimeälle Turulle. Leirin avulla kartoitetaan myös vaihtoehtoista paikkaa seuraaville reissuille Formian tilalle. Suosionsa takia Formian kenttämaksut kasvavat jatkuvasti suuremmiksi. Lisäksi Minna (Nikkanen) sekä Jarno (Koivunen) taitavat kaivata jo vähän vaihtelua muutenkin, kun ovat siellä niin kauan käyneet.

Ensi vuoden suurimmaksi tavoitteekseen Holttinen mainitsee alle 23-vuotiaiden EM-kisat Ruotsin Gävlessä heinäkuussa. Yleisurheilun MM-kilpailut järjestetään vasta syys-lokakuun taitteessa Qatarin Dohassa.

– Dohalle emme juuri uhraa ajatuksia tässä vaiheessa. Päätavoite on nuorten kisoissa, ja jos kesä sujuu hyvin, niin Dohan matka tulee jos on tullakseen.



Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta