IFK Götebörg jälleen kerran omaa luokkaansa Skånen sateisessa yössä


Tiomila ratkesi odotetusti pitkän yön jälkeisillä pimeillä osuuksilla, missä IFK Göterborg hyökkäsi ja onnistui hankkimaan lähes 10 minuutin johdon muihin joukkueisiin. Viesti tarjoili jännittävät yöosuudet, missä ennakkosuosikit pitivät melko laajasti pintansa.
Lauri Linnainmaa: 28.04.2019 13:54Suunnistus
IFK Götebörg jälleen kerran omaa luokkaansa Skånen sateisessa yössä
Vuoden 2017 voittaja IFK Göteborg ei tällä kertaa kuulu suurimpiin suosikkeihin. (https://www.10mila.se/index.php/fi/)
IFK Göteborg osoitti kuitenkin tasonsa laajuuden, kun se pystyi marssittamaan pitkää yötä seuranneille osuuksille todella kovat tekijät ja varmisti näin kolmannen peräkkäisen Tiomilan voiton jo aikaisessa vaiheessa. Selvälle toiselle sijalle juoksi Koovee, joka sai viimeisillä osuuksilla tehtyä eroa muihin joukkueisiin. Kolmanneksi lopussa nousi Halden SK. Lue alta kisaraportti Tiomilan viestin kulusta.

1. Osuus

Ensimmäinen osuus starttasi pimenevään Skånen yöhön vesisateen saattelemana. Kärkipaikka osuudella vaihteli hajontojen johdosta, mutta ennakkosuosikit pitivät pääosin pintansa. Kärjessä vaihtoon saapui erittäin odotetusti Rehns BK:n Jerker Lysel, mutta ennakkosuosikit tulivat vaihtoon yhtenäisenä letkana 1,5 minuutin sisällä kärjestä. Voittajasuosikeista ainoastaan Tampereen Pyrintö jäi kauemmaksi, sillä Matthias Reiner jäi lopun virheiden johdosta yli neljän minuutin päähän kärjestä, eikä tullut enää yhtenäisen kärkiletkan mukana. Erityisesti Hiidenkiertäjät +7.53) ja Paimion Rasti (+5.50) jäivät kauaksi kärjestä.

2. Osuus

Toisen osuuden alussa IFK Göteborg teki virheen ja oli ensimmäisessä väliajassa jo 3,5minuutin päässä kärjestä. Pyrinnön takaa-ajo ei käynnistynyt, sillä Anton Kuukka oli 2,5km kohdalla jäänyt yli viiden minuutin päähän. Osuuden pitkällä välillä nähtiin useita eri reitinvalintoja, jolla Ravinen ja Södertälje-Nykvarn (SNO) pääsivät karkuun parin minuutin karkumatkalle. Yllättäen vaihtoon saapui kuitenkin Järla yli 1,5minuutin johdossa ennen Ravinenia ja SNO:ta. Erot kasvoivat osuudella yllättävänkin suuriksi, sillä esimerkiksi IFK Göteborg ja Koovee olivat n. 6 minuutin päässä kärjestä. Pyrintö ei saanut kiriään käyntiin ja oli jo lähes 11 minuutin päässä kärjestä. Suurin putoaja oli Kalevan Rastin Markus Räsänen, joka teki valtavan virheen seurattuaan hajontarasteilla väärää letkaa ja jäi yli 9 minuutin päähän kärjestä.

3. Osuus

Kolmas osuus oli lyhyt, mutta erittäin vaativa. Osuus kasasi joukkueita kohti pitkää yötä eikä suuria virheitä kärjessä nähty. Osuuden nopein Ludvig Åhlund nosti Målongs OK:n kaukaa takamatkalta kolmanneksi. Suomalaisista lähemmäksi kärkeä nousi Ikaalisten Nouseva Voima (Nouski), kun Tero Linnainmaa teki tykkijuoksun ja nosti joukkueensa viidenneksi. Toisella osuudella pummannut Kalevan Rasti teki kovaa nousua Santeri Silvennoisen toimesta. Takaa-ajoon starttasivat pitkän yön ennakkosuosikit Kooveen Olexandr Kratov sekä Tampereen Pyrinnön Elias Kuukka.

4. Osuus

Ennakkoon hehkutettu Långa Natten tarjoili juuri sitä jännitystä mitä tilattiin. Osuuden alussa 10 joukkueen ryhmä kasaantui nopeasti, mutta Kooveen Kratov oli Kalevan Rastin Jere Pajusen kanssa rajun takaa-ajon. Osuuden pisin rastiväli oli linnuntietä n. 5 kilometrin mittainen, jolla kärkiryhmän ja Kooveen Kratovin vetämän takaa-ajoryhmän reitinvalinnat erosivat. Osuuden puolivälissä eroa ryhmien välillä oli n. 2 minuuttia ja kärkiryhmässä oli mukana 8 joukkuetta.

12,5 kilometrin kohdalla Kratov veti vastustamattomasti kärjen kiinni ja 19 joukkuetta oli mukana kärkitaistelussa. Takaa tullut Tampereen Pyrinnön vetämä letka ei saanut vauhtia ja suunnistusta sujumaan ja oli n. 6 minuutin takamatkalla. Osuutta oli tässä vaiheessa juostu n. tunti ja pitkän yön sotureiden fysiikkaa alettiin todella testaamaan. Yleisörastilla 15 kilometrin kohdalla osa joukkueista oli selvästi jojossa, mutta onnistuivat roikkumaan näköetäisyydellä kärjessä raataneiden IFK Göteborgin Fredrik Bakkmannin ja Kooveen Kratovin valoista.

Osuuden kärjessä vaihtoi IFK Göteborgin Bakkmann, mutta 15 joukkuetta vauhtoi puolen minuutin sisällä. Suomalaisjoukkueista mukana olivat Koovee (6.), Kalevan Rasti (9.), Nouski (10.), MS Parma (11.) ja Turun Metsänkävijät (13.) Takaa-ajoryhmä, mm. Pyrintö, Helsingin Suunnistajat, Paimion Rasti ja Pargas IF taipuivat lopussa lisää ja olivat vaihdossa lähes 9 minuuttia kärjestä. Viestin ensimmäinen puolisko oli tässä vaiheessa juostu ja kaikki ennakkosuosikit Pyrintöä lukuunottamatta olivat edelleen mukana voittotaistelussa. Alun yöosuudet ja erityisesti pitkä yö harvensivat joukkoa ja viesti alkoi 14 kärkijoukkueen osalta käytännössä alusta. Kärkiletkassa juosseen Järlan kohtaloksi koitui hylkäys.

5. Osuus

Viidennestä osuudesta odotettiin kulminaatiopistettä ja joukkueet marssittivat osuudelle ratkaisuihin kykeneviä miehiä. Ratkaisuja myös nähtiin, kun suurin ennakkosuosikki IFK Göteborg karkasi Johan Höghstrandin toimesta kaikilta muilta paitsi MS Parman Akseli Ruoholalta. Eroa kertyi osuuden puoliväliin mennessä jo neljä minuuttia ja erityisesti Stora Tuna ja Linné olivat vaikeuksissa. Kärjessä vauhtiin kiri Parman Ruohola Höghstrandin seuratessa muutaman sekunnin päässä. Kaksikko teki osuudella tylyä jälkeä, sillä seuraavat joukkueet vaihtoivat vasta 5,5 minuuttia kärkikaksikon jälkeen. Kuten ennakoitu, viides osuus oli ratkaisuosuus ja IFK Göteborg näytti menevän menojaan muilta voittajasuosikeilta. Erot repesivät todella suuriksi, sillä esimerkiksi Halden ja Koovee vaihtoivat sijoilla 9. ja 13. yli 7 minuuttia kärjestä.

6. Osuus

IFK Göteborg ratkaisi viestin voiton lopullisesti jo 6. osuudella jättämällä Parman kyydistään ja kasvattamalla eroa takaa-ajajiin. MS Parma:n Peter Piihl teki valtavan virheen ja nopeasti sijat 2.-12. olivat keskenään tiiviisti 7,5-10 minuutin päässä kärjestä, mutta IFK Göteborg oli mennyt menojaan. Kooveen Lauri Sild onnistui jo hieman saavuttamaan Göteborgia, mutta lopussa ero kasvoi jälleen ollen vaihdossa lähes 9 minuuttia. Göteborgin voittoa saattoi uhata vain kaikkien aikojen pummi tai totaalinen epäonni.

7. Osuus

Seitsemännellä osuudella Göteborg jatkoi vakuuttavaa menoaan ja takaa tulleilla joukkueilla oli taisteltavana enää himmeämmät mitalit. Kooveen Joni Hirvikallio jäi pummaamaan jolloin Kalevan Rasti ja Linné pääsivät ohi. Vaihdossa Kalevan Rastin ja Linnén ero Göterborgiin oli 8,5min Kooveen seuratessa n. 30 sekunnin päässä.

8. Osuus

Pidemmällä kahdeksannella osuudella huippusuunnistajat eivät saaneet merkittäviä eroja toisiinsa, sillä Göberborg säilytti eron n. 8 minuutissa takaa-ajajiin. Koovee nousi Timo Sildin toimesta toiseksi, kun taas Linné joutui virheiden myötä taipumaan paljon.

9. Osuus

Lyhyelle 5 kilometrin yöosuudelle Göterborgin takana starttasivat yhdessä Koovee ja Kalevan Rastin. Kooveen nuori Vojctech Sykora teki hallitun juoksun ja sai tehtyä lähes kolmen minuutin eron Kalevan Rastiin. Kärkikolmikon osalta erot näyttivät kohtuullisen selkeiltä, mutta taaempana sijat 4-8 olivat n. 2,5 minuutin sisällä toisistaan.

10. Osuus

Ankkuriosuudella ei yllätyksiä nähty. Göteborgin Max-Petter Bejmer sai varmistella Göteborgille ylivoimaisen voiton. Kooveen Daniel Hubbmann toi joukkueensa varmasti toiselle sijalle. Sijasta kolme käytiin tiukkaa taistelua, sillä Haldenin Magne Dähli teki kovan juoksun ja onnistui ohittamaan Kalevan Rasti Miika Kirmulan. Seuraavat sijat menivät Linné:lle ja IL Tyrvingille. Osuudesta 7 lähtien kovaa nousua tehnyt ja Göterborgin kanssa samaa vauhtia edenneen Tampereen Pyrinnön nousu katkesi Johan Runessonin vaisuun ankkuriosuuteen ja Pyrintö jätettiin lopulta sijalle 11.

Muut suomalaisjoukkueet top25:ssa olivat Helsingin Suunnistajat (14.), Paimion Rasti (17.), Turun Metsänkävijät (18.) ja MS Parma (23.). Pitkän yön jälkeen kärkiporukassa juosseen Nouski valui virheiden johdosta sijalle 26.

IFK Göteborg on niittänyt menestystä myös Jukolan Viestissä, jonka voiton seura vei viimeksi vuonna 2017.

TIOMILAN 2019 TULOKSET
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta