Seiväslupaus Saga Andersson hyppää Tampereella MM-mitalista - Ruotsalainen yksi päävastustajista


Joel Sippola: 12.04.2018 21:17Yleisurheilu
Seiväslupaus Saga Andersson hyppää Tampereella MM-mitalista - Ruotsalainen yksi päävastustajista
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Viimeisen vuoden aikana kansalliseen kärkeen hivuttautuneen Saga Anderssonin kovimpiin kilpakumppaneihin lukeutuu ruotsalainen Lisa Gunnarsson. Kupittaan hallin kameratekniikkaa hyödyntänyt Andersson odottaa näkevänsä Wilma Murron kisoissa mahdollisimman pian.

Nousujohteisen talven vetänyt seiväshyppylupaus Saga Andersson jäi hallikaudella Berliinin EM-rajasta viiden sentin päähän. Vaikka 18-vuotiaalla seiväslupauksella on täydet edellytykset taivuttaa kisaraja 445, ensimmäinen aikuisten arvokisareissu ei olisi silti se ainut kesän kohokohta.

Andersson on nimittäin siinä mielessä ainutlaatuisessa asemassa, että hän pääsee kokemaan kilpailijana ensimmäistä kertaa Suomessa pidettävät nuorten MM-kisat. Hyppääjä kuuluu vieläpä siihen joukkoon, joilta voidaan odottaa Tampereen Ratinan urheilupyhätössä menestystä.

– Se on todella siistiä, että kisat ovat täällä Suomessa! Luulisi, että katsojia tulisi, kun kisat ovat kotimaassa. Se tsemppaisi ja toisi lisäenergiaa, Andersson ruotii ajatuksiaan.

Andersson on ikäluokkansa ehdottomia kärkihyppääjiä. Viime vuonna hän oli kisoihin ikänsä puolesta kelpaavista urheilijoista maailman listan viidenneksi paras. Hallikaudella hän oli neljäs kahden venäläisen sekä viime vuonna nuorten EM-kultaa voittaneen Ruotsin Lisa Gunnarssonin jälkeen.

Vähän aikaa sitten vuonna 1999 syntynyt ruotsalaisseiväshyppääjä kurkotti ulkona uudeksi ennätyksekseen 460. Kesällä Gunnarsson voi hyvinkin hätyytellä Wilma Murron nuorten ME:tä 471.

– Finaaliin pääseminen olisi jo hieno juttu, mutta kyllä mitaleille haluaisin päästä. Luulen, että mitaleille pitää hypätä 450, Andersson ynnää oman tavoitteensa.

Kilpailumäärä kasvattaa

Viime vuonna kansallisen läpimurtonsa tehnyt isä Björnin valmennettava petrasi kesän aikana ennätystään 17 senttiä tulokseen 442. Vuoden aikana hän säästyi sen kummemmilta vammoilta ja kisoja kertyi vuoden aikana peräti 34.

Fyysisesti hän on jaksanut hyvin kilpailukuormaa, sillä niin kesällä kuin talvellakin hyppääminen on vain parantunut kauden edetessä. Hän kokee oppivansa parhaiten, kun kisoja on paljon.

– On vain hyvä, että oppii kisaamaan. Verrattuna treeneihin, kisoihin pitää valmistautua paljon, siinä myös oppii paremmin mitä treeneissä.

Treenikaudella terveenä pysynyt seiväshyppääjä oli hallikauteensa kohtuullisen tyytyväinen. Talven huipentuma oli SM-hallien voitto sisärataennätyksellä 440. Hän on mielestään kehittynyt eniten vauhtijuoksussa, mutta kesää ajatellen seipääseen pitäisi saada enemmän painetta.

Nikkasen ja Murron apajilla

Pääkaupunkiseudulla asusteleva Andersson on päässyt talven aikana nauttimaan Turun Kupittaan hallin puitteista. Siellä hyppypaikalla on neljästä eri suunnasta hyppysuoritusta kuvaavia kameroita, joita Nikkanen ja Wilma Murto pääsevät säännöllisesti hyödyntämään. Eniten hän on ollut haltioissaan radan mondosta.

– Kun kamerat ovat eri suunnissa, näkee miten seiväs taipuu ja meneekö se hyvin eteenpäin. Siinä hyppypaikassa on myös tosi pehmeä mondo ja juoksu kulkee siellä aina hyvin. Onhan se myös hienoa treenata esimerkiksi Minnan kanssa, seiväshyppääjä iloitsee.

Anderssonia kaksi vuotta vanhempi Murto on ollut heinäkuusta asti poissa kilparadoilta. Mikäli hän saa jalkavaivansa selätettyä, Berliinin EM-kisoissa voidaan nähdä peräti kolme naisseiväshyppääjää.

– Kisoihin sitä haluaa kaikki parhaat mukaan, koska siitä saa niin hyvän tsempin. Toivon hänelle kaikkea parasta.

Pävitetty 13.4 klo 13.53: Otsikkoa muokattu