Jatkuuko Ilona Monosen hurja ennätystehtailu myös naisten 3000 metrin esteiden finaalissa?


20-vuotias suomalaisyllättäjä voi parhaimmillaan venyä loppukilpailussa jopa kahdeksan parhaan joukkoon.
Veijo Vaakanainen: 08.06.2024 16:56Yleisurheilu
Jatkuuko Ilona Monosen hurja ennätystehtailu myös naisten 3000 metrin esteiden finaalissa?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Ilona Mononen.
Naisten 3000 metrin esteet ovat parin viime vuoden aikana olleet tasoltaan yksi heikoimmista suomalaislajeista. Kun SE-nainen Sandra Eriksson on joutunut jättämään erinäisten syiden vuoksi useamman kauden välistä, Camilla Richardsson on siirtynyt pidemmille matkoille ja loukkaantumiset pakottivat superlupaus Oona Kettusen vaihtamaan piikkarit monoihin, ovat suomalaisten estenaisten tulokset jääneet viime vuosina reilusti päälle 10 minuutin.

Tästä syystä vielä viime syksynä olisi tuntunut utopistiselta, jos joku olisi väittänyt suomalaisnaisen olevan Rooman EM-kisoissa esteiden loppukilpailussa. Näin kuitenkin kävi, kun perjantain karsinnassa Ilona Mononen paransi jälleen ennätystään sekuntikaupalla ja eteni finaaliin suorastaan leikittelevän helposti.

Varsin vaisusti sujuneen viime kauden jälkeen kolmen vuoden takainen 3000 metrin sileän alle 20-vuotiaiden Euroopan mestari teki rohkean ratkaisun ja päätti kokeilla 1500 ja 5000 metrin sileän juoksujen sijaan panostaa esteisiin. Alkukauden ensimmäiset kilpailut ovat jo osoittaneet, että se päätös on ollut täysin oikea.

Kauden ensimmäisessä startissa Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Malmössä Mononen pudotti jo noin puoli minuuttia viime kauden lopulla juoksemastaan ennätystuloksesta. Tämän jälkeen tahti on vain kiihtynyt: Lahden Motonet GP:ssä alittui EM-raja 9.37 ja Rooman alkuerissä ennätyslukemista viilattiin jälleen yli viisi sekuntia pois lukemiin 9.31,08.

Kaiken lisäksi tuo ennätystulos tuli tarkkaillen ja voimia säästellen. Maalissa suomalainen olikin suorastaan yllättynyt lopputuloksesta, sillä matkavauhti ei tuntunut hänestä mitenkään erityisen reippaalta. Voisikin perustellusti odottaa, että finaalin jälkeen Monosen ennätys kirjataan jälleen uusin lukemin.



Toki nuoren urheilijan kohdalla on myös pidettävä maltti. Vaikka Monosen kunto onkin selvästi tällä hetkellä rautaisella tasolla, on arvokisojen lyhyt palautuminen suomalaiselle täysin uusi kokemus. Vasta sunnuntain finaalissa nähdään, onko suomalaisen jalka myös silloin yhtä keveä kuin alkuerässä.

Alkueristä finaaliin palautuminen on lähes millintarkkaa työtä, eivätkä aina edes kokeneemmatkaan arvokisakävijät siinä onnistu. Esimerkiksi Tokion olympialaisista muistetaan, kuin Suomen miesten ykkösestejuoksija Topi Raitanen kiri alkuerissä lennokkaasti loppukilpailuun, mutta finaalissa jalka oli selvästi raskaampi, vaikka suomalainen hienosti kahdeksanneksi sijoittuikin.

Monosen uran ensimmäiseen aikuisten arvokisafinaaliin ei siis kannata ladata liian suuria paineita. Jo finaaliin selviytyminen ja ennätyksen rikkominen ovat varmistaneet sen, että kauden estesensaation EM-kisat ovat olleet suuri menestys. Lisäksi terveyden sen salliessa Monosella tulee olemaan vielä monia esteiden loppukilpailuja edessä, sillä hän on 20-vuotiaana koko estefinaalin nuorin osanotttaja.

Vaikka finaalissa kaikki onkin jo plussaa ja uusi tilanne saattaa vielä olla liikaa Monoselle, on toisaalta todettava myös se, että kaiken mennessä nappiin suomalainen voi olla lopputuloksissa yllättävänkin korkealla. Karsintajuoksu nosti hänet nimittäin tilastoissa jo sijalle 10, eikä eroa pistesijaan ole kuin muutama sekunti.

Lisäksi karsintajuoksun perusteella Monosella on varaa parantaa selvästikin alkuerän tulosta, mikäli finaalissa meno on yhtä raikasta. Ei siis olisi mikään yllätys, jos Mononen toistaisi kovan kilpakumppaninsa Nathalie Blomqvistin tempun ja nousisi EM-finaalissa pistesijalle.

Mitalivauhti menee sen sijaan vielä tällä kertaa varsin todennäköisesti Monosen etupuolella. Loppukilpailun suurin ennakkosuosikki lienee kauden tilastoykkönen ja vuosien 2016 ja 2018 Euroopan mestari Saksan Gesa Felicitas Krause. Urallaan myös kahdesti MM-pronssia juhlinut saksalainen on tilastoissa yli kuusi sekuntia toisena olevaa maannaistaan Lea Mayeria edellä.



Tilastokakkosen Mayerin lisäksi muihin ennakkosuosikkeihin kuuluvat ainakin alkuerissä vakuuttavasti estekautensa avannut Ranskan Alice Finot, joka on parhaimmillaan juossut matkan alle 9.10:n. Myös lajin hallitseva mestari kokenut 35-vuotias albanialainen Luiza Gega on nostettava ennakkosuosikkien joukkoon, vaikka hän etenikin vasta viimeisenä naisena finaaliin. Tämä saattoi olla myös taktista voimien säästelyä.

Tilastosijoilta kolme ja neljä finaaliin lähtevät Puolan Alicja Kolieczek sekä Romaniaa edustava ex-kenialainen Stella Rutto ovat myös mahdollisia mitalikandidaatteja. Tosin heidän kohdallaan tilastosijoitukset voivat myös hieman hämätä, koska monilla ennätykseltään kovemmilla naisilla on alla vasta yksi estekisa.

Näihin naisiin kuuluu aiemmin mainitun Finot’n lisäksi kahden vuoden takaisten Münchenin EM-kisojen pronssinainen Ison-Britannian Elizabeth Bird. Bird juoksi alkuerissä kauden parhaansa 9.32,87, mutta ennätyssarakkeessa näkyvät lukemat 9.07,87 osoittavat sen, että häneltä hyvänä päivänä löytyy riittävästi juoksuvoimaa mitaleista taistelemiseen.

Mahdollisiin haastajiin kuuluu myös espanjalaiskaksikko Carolina Robles ja Irene Sanchez-Escribano, jotka molemmat ovat parhaimmillaan juosseet matkan alle 9.25:n. Molempien mitali olisi yllätys, mutta ei mikään sensaatio.

Ilona Monosen alkueräjuoksun ennätysaika on PB-vertailussa joukon 12:nneksi paras. Toisin sanoen kaikki tätä parempi lopputulos olisi plussaa tilastoihin verrattuna. Mutta kuten jo aiemmin todettiin, voi Suomen uusi estetykki huippupäivänä pyyhkiä ennätystilastoilla lattiaa.




Kaupallinen yhteistyö

Viaplay Talvi tarjoaa tulevan hiihtokauden kaikilla herkuilla. Hiihdon ystävät saavat nauttia vain Viaplaylla ihan kaiken hiihdosta: koko maailmancup, MM-hiihdot, Suomen Cup ja SM-kilpailut. Peräti 24 maailmancupin kilpailua näkyy Suomessa yksinoikeudella Viaplaylla.

Hiihdon lisäksi muun muassa mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupin kilpailut näkyvät kaudella 2024/25 Viaplay Total -palvelusta! Lisäksi näet Viaplaylta tukun muiden urheilulajien huippusarjoja ja tapahtumia!

Viaplay Total -paketilla näet muun muassa:

  • Hiihdon maailmancup, MM-kisat, Suomen Cup ja SM-kisat
  • Mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancup ja MM-kisat
  • Jääkiekon MM-kisat
  • Jalkapallon Valioliiga, Bundesliga, Euroopan liiga, Konferenssiliiga
  • F1
  • NHL
  • CHL
  • UFC
  • Golf

Tilaa Viaplay nyt ja nauti huippu-urheilusta!