Ilona Mononen viides nuorten MM-kisojen 3000 metrillä - muut eurooppalaiset jäivät taakse

Ilona Mononen avasi nuorten MM-kisat mainiosti uusimalla vuoden takaisen 3000 metrin vitossijansa.
Etusuora: 02.08.2022 08:29Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Ilona Mononen.
Yleisurheilun nuorten MM-kisat käynnistyivät suomalaisittain mukavasti maanantaina Kolumbian Santiago de Calissa, kun Ilona Mononen juoksi afrikkalaisten puristuksessa viidenneksi 3000 metrin kilpailussa. Mononen oli kiihtyvävauhtisen kilpailun paras eurooppalainen ajalla 9.21,12.

– En minä pettynyt ole, mutta olisihan se ollut mukava taistella mitaleista, Mononen summasi tuntojaan SUL:n tiedotteessa.

Kilpailun voitti Kenian Betty Chelangat ajalla 9.01,03 ennen Etiopian Tsiyon Abebea ja Kenian Nancy Cheropia.

Mononen oli 3000 metrillä viides myös vuosi sitten saman alle 20-vuotiaiden ikäluokan MM-kilpailuissa Nairobissa. Calin kilpailussa mahdollisuus mitaliin alkoi karata toisella kilometrillä.

– Ensimmäinen kilometri oli todella hidas. Odotin että afrikkalaiset pitäisivät vauhtia alusta pitäen, Mononen kertaili.

Avauskilometri juostiin 3.10 minuuttiin, mutta toinen kilometri livahti kenialaisten johdolla ajassa 2.59,10. Kun kenialaiset kiristivät vauhtia, Mononen ja Etiopian Bertukan Welde jäivät taistelemaan neljännestä sijasta, jonka Welde piti maaliin asti.

– Olisin halunnut mennä ohi ja koettaa taistella mitaleista. Kävin pari kertaa hänen rinnallaan, mutta aina kun yritin ohi, hän kiristi. Ja sitten lopussa oli jo aika tyhjä jalka, Mononen kertaili.

Kilpailu juostiin paahtavassa helteessä. Monosen kilometriajat olivat 3.11 – 3.01 – 3,09. Mononen on ilmoitettu MM-kilpailuissa 3000 metrin ohella 1500 ja 5000 metrille. Kaikkia kolme matkaa hän ei yritä juosta.

– Nyt sanoisin, että toinen matka on 1500 metriä, mutta päätös tehdään vasta tiistaina, Mononen sanoi.

Alta voit katsoa nuorten MM-kisojen avauspäivän parhaat palat. Mikäli videoupotus ei toimi, näet kohokohdat täältä.

Avauspäivän muut suomalaiset kilpailivat alkuerissä ja karsinnoissa. Finaalipaikkaan ylsivät Silja Andersson seipäässä sekä Emilia Karell ja Vivian Suominen keihäässä. Naisten 800 metrillä Veera Mattila ja Ronja Koskela etenivät alkueristä välierävaiheessa suoraan ilman aikavertailua.

Lähde: SUL:n tiedote