Itä-Saksan synkän dopingjärjestelmän luonut urheilulääkäri on kuollut


Itä-Saksan 1970- ja 1980-lukujen urheiluhegemonian pääarkkitehteihin lukeutunut urheilulääkäri Manfred Höppner on kuollut 89-vuotiaana.
Etusuora: 01.02.2024 20:30Yleisurheilu
Itä-Saksan synkän dopingjärjestelmän luonut urheilulääkäri on kuollut
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Manfred Höppner kuoli jo viime vuoden lokakuun 20. päivä, mutta saksalaismedioissa poismenosta on uutisoitu ensimmäisen kerran vasta eilen.

Karl Marx -yliopistossa Leipzigissa urheilulääketiedettä opiskellut Höppner väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Vuosina 1964 - 1978 Höppner toimi Itä-Saksan yleisurheiluliiton liittolääkärinä ja vuosina 1967 - 1990 Itä-Saksan urheilulääketieteen yksikön apulaisjohtajana.Höppner oli Kansainvälisen yleisurheiluliiton lääketieteellisen komitean jäsen vuosina 1970 - 1991. Hän vaikutti myös Itä-Saksan valtion salaisessa poliisissa Stasissa epävirallisena työntekijänä koodinimellä "Technik" eli "Teknologia".

Vuonna 2000 Höppner tuomittiin 18 kuukauden ehdolliseen vankeuteen avunannosta ruumiinvamman tuottamiseen 20 henkilön kohdalla. Hänen todettiin antaneen alaikäisille urheilijoille hormonitoimintaan vaikuttaneita dopingaineita, kuten Oral-Turinabol -nimistä anabolista steroidia.

Manfred Höppneriä on yleisesti pidetty Itä-Saksan synkän dopingkulttuurin pääarkkitehtina yhdessä Manfred Ewaldin kanssa. Ewald - Itä-Saksan yleisurheiluliiton johtaja 1961 - 1988 ja kansallisen olympiakomitean puheenjohtaja 1973 - 1990 - sai samassa oikeudenkäynnissä 22 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.Ewald ja Höppner perustivat vuonna 1974 Itä-Saksan urheiluun niin kutsutun "toimintaa tukevien menetelmien työryhmän", joka organisoi kiellettyjen aineiden jakelua ja käyttöä.

Höppnerin ansioksi voi mainita sen, että hän on suostunut puhumaan avoimesti Itä-Saksan dopingkulttuurista ja pyytänyt myös anteeksi järjestelmän uhreiksi joutuneilta urheilijoilta.

Lähde: deutschlandfunk
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta