Nähdäänkö Mäkiviikolla Jakub Jandan ja Janne Ahosen välisen taistelun uusinta?


Mäkiviikon 2018-2019 voittotaistelu alkaa muistuttaa eeppistä Jakub Jandan ja Janne Ahosen kamppailua kaudelta 2005-2006, jolloin voittajaa ei löydetty edes kahdeksan hypyn jälkeen, vaan päädyttiin tasapeliin.
Etusuora: 04.01.2019 13:00Mäkihyppy
Nähdäänkö Mäkiviikolla Jakub Jandan ja Janne Ahosen välisen taistelun uusinta?
Markus Eisenbichler. Photo: Clément Bucco-Lechat [CC BY-SA 3.0 or GFDL], from Wikimedia Commons
Itävallan Innsbruckissa hypätään torstaina 4.1.2019 kello 15:00 alkaen Mäkiviikon 2019 kolmas osakilpailu. Suomalaisista mukana ovat Antti Aalto ja Andreas Alamommo.

Japanin Ryoyu Kobayashi ja Saksan Markus Eisenbichler käyvät tällä hetkellä armotonta taistelua Mäkiviikon voitosta. Ero miesten välillä ennen kolmatta osakilpailua on ainoastaan 2.3 pistettä.

Vaikka japanialainen on voittanut molemmat kilpailut, ei eroa miesten välillä ole syntynyt juuri mitään. Taistelu on äärimmäisen kovaa. Eisenbichler on hypännyt molemmissa aiemmissa osakilpailuissa niukasti pidemmälle, mutta Kobayashi on vienyt voitot tuulikompensaatio- ja tyylipisteiden perusteella.

Oberstdorfissa miesten välille syntyi piste-eroa vain 0,4 pistettä ja Garmisch-Partenkirchenissa 1,9 pistettä. Kyseessä on vieläpä kahden kilpailijan välinen otatus, joista kumpikaan ei ole koskaan onnistunut voittamaan Mäkiviikkoa. Eisenbichler ei itse asiassa ole ikinä voittanut edes ainoatakaan maailmancupin osakilpailua!

Nyt tämä 27-vuotias on kuitenkin hurmannut saksalaiset. Eisenbichler pääsi kahdessa kotikilpailussaan suoranaiseen hurmostilaan, itseluottamus oli aivan käsittämättömällä tasolla, eikä voi kuin ihmetellä kauden komeetan venytyksiä.

On myös mielenkiintoista nähdä, miten siirtyminen Saksasta Itävaltaan vaikuttaa Eisenbichlerin otteisiin. Kymmenet tuhannet fanit antoivat kotiyleisön suosikille taatusti lisää virtaa ja metrejä hyppyihin.

22-vuotias Ryoyu Kobayashi on sen sijaan hallinnut koko kauden ajan mäkihypyn maailmancupia. Hän lähti selkeänä suosikkina Mäkiviikolle, mutta on nyt saanut todellisen yllätyshaastajan mukaan kokonaiskisan voittotaistoon. Yksikään japanialaishyppääjä ei ole voittanut Mäkiviikkoa 20 vuoteen, joten paineet suurimmalla suosikilla ovat taatusti kovat.

Edellisen kerran Mäkiviikon kokonaisvoiton on onnistunut viemään Japaniin Kazuyoshi Funaki vuonna 1998. Japanilta on tämän jälkeenkin tullut useita huippuhyppääjiä, mutta Keski-Euroopan Mäkiviikko ei jostain syystä ole japanialaishyppääjille kuitenkaan ollut suotuisa.

Vieläkö muistat Ahosen ja Jandan taiston?


Kobayashin ja Eisenbichlerin taistelu alkaa muistuttaa jo eeppistä Janne Ahosen ja Jakub Jandan kaksintaistelua Mäkiviikolta 2005-2006. Tuolloin historiallisesti voitto jaettiin, kun Ahonen ja Janda olivat vielä neljännenkin kilpailun jälkeen tasapisteissä. Kaksi kovakuntoista hyppääjää osoittivat tuolloin mäkifaneille valtavaa kilpailuluonnettaan.

Samanlaista henkeä on tämän kauden taistelussa. Kaksi sympaattista hyppääjää, jotka ovat menossa omia menojaan kokonaispisteissä. Eroa Eisenbichlerista kiertueen kolmanneksi parhaaseen, Puolan David Kubackiin on jo 20.6 pistettä.

Kummallakaan ei ole kokemusta isoista voitoista, joten tällä puolella ei voi kummallekaan antaa etua. Erot miesten välillä kahdessa ensimmäisessä kilpailussa olivat minimaaliset.

Mitä lähemmäksi Mäkiviikon voitto tulee, sitä suuremmaksi kasvavat myös paineet. Toivotaan kuitenkin, ettei kumpikaan romahda Itävallassa, vaan voitto ratkaistaan Jandan ja Ahosen tapaan vasta Bischofshofenin viimeisellä hyppykierroksella miesten tullessa kahtena viimeisenä hyppääjänä peräkkäin tornista alas.

Alla video Ahosen ja Jandan viimeisen kierroksen taistelusta Bischofshofenista vuodelta 2006. Sivuhuomiona mainittakoon, että edes selostamassa ei tajuta tasapeliä, vaan lasketaan pisteet väärin ja luullaan Jandan voittaneen pisteellä.


Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta