Japanin moukarilegendan huima mestaruusputki katkeaa


Harri Piironen: 16.06.2015 01:21Yleisurheilu
Japanin moukarilegendan huima mestaruusputki katkeaa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Japanin moukariheittolegenda Koji Murofushi, 40, ilmoitti maanantaina, ettei hän aio osallistua kesäkuun lopulla käytäviin maansa mestaruuskilpailuihin. Ilmoitus on merkittävä, sillä Murofushi on voittanut maansa mestaruuden moukarinheitossa hurjat 20 kertaa peräjälkeen. Ensimmäiset Japanin mestaruuskilpailunsa mies kävi vuonna 1992. Kultaputki alkoi vuonna 1995 ja jatkui katkeamattomana myös viime vuonna Fukushimassa.

Vetäytymistään Murofushi perustelee sillä, että hän haluaa antaa tilaa maansa nuoremmille heittäjille, joille on toiminut aiemmin sekä esikuvana että kilpailijana. Hän uskoo, että Japanista nousee pian uusia maailmanluokan moukarinheittäjiä. Murofushi kertoo kuitenkin palaavansa takaisin mestaruuskisoihin, jos maa ei kykene tuottamaan lähivuosina uusia kansainvälisen tason moukarinheittäjiä legendan työn jatkajiksi.

Murofushi voitti olympiakultaa Ateenassa 2004 ja maailmanmestaruuden Osakassa 2011. Lisäksi palkintokaapista löytyvät olympiapronssi Lontoosta 2012 sekä MM-hopea Edmontonista 2001 ja MM-pronssi Pariisista 2003. Hänen ennätyksensä on Prahassa vuonna 2003 syntynyt 84,86, joka on maailman kaikkien aikojen tilaston nelostulos. Yli 83 metriä japanilainen on heittänyt kaikkiaan viidessä kilpailussa uransa aikana.

Liikuntatieteiden tohtoriksi väitellyt Murofushi on valittu urheilijoiden asioista vastaavaksi johtajaksi Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisiin. Lisäksi saattaa olla mahdollista, että hänet nähdään vielä myös kilpailijana olympia-areenoilla. Mahdollisesta osallistumisestaan Rion ensi vuoden olympialaisiin Murofushi aikoo tiedottaa vuodenvaihteessa.

Japanin miesten moukarinheiton taso ei Koji Murofushin takana päätä huimaa. Viime vuoden mestaruuskisoissa hopea otettiin tuloksella 67,60 (Murofushin kultatulos 73,93). Tällä kaudella paras japanilaistulos on ollut 29-vuotiaan Toru Tanakan keväällä paiskaama 68,06. Lokakuussa 24 vuotta täyttävä Yushiro Hosaka on saanut lekan lentämään tänä vuonna parhaimmillaan lukemiin 67,65.

Lähde: The Japan Times

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta