Junioreiden PM-kisat: Uusimäki kauden kärkiaikaan - Raitanen ja Vainio mainiossa estevauhdissa

Jukka Moisio: 30.08.2015 17:32Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
19-vuotiaiden pohjoismainen maaottelu ja Pohjoismaiden mestaruuskisat käytiin lauantaina ja sunnuntaina Espoon Leppävaarassa. Suomen joukkue jäi niukasti toiseksi sekä miesten että naisten ottelussa. Norjan joukkue vei molemmat maaottelut, Ruotsi sijoittui kolmanneksi ja Tanskan ja Islannin yhdistetty joukkue neljänneksi. Miesten ottelussa Norja voitti Suomea 4,5 pistettä (189,5-185) ja naisten ottelussa vain kaksi pistettä (188-186).

Uusimäki juoksi kärkiajan

Lauantaina juostiin kovia aikoja 100 metrillä kovan myötätuulen siivittämänä. Miesten kisan nopein oli Norjan Even Meinseth (10,38). Suomalaisista Aleksi Lehto juoksi 10,62 ja Oskari Lehtonen 10,69. Tulokset alittavat suomalaisten omat ennätykset, mutta myötätuulta oli liikaa (+2,8 m/s). Naisten kisassa Helene Rönningen (NOR) voitti ajalla 11,59, Suomen Netta Myllynen (11,78) oli neljäs ja Milla Heiskanen (11,84) viides. Myötätuulta oli yli kolme metriä sekunnissa.

Oskari Lehtonen juoksi lajivoittoon sunnuntain 200 metrillä uudella ennätyksellään 21,51. Myötätuulta oli juuri sallittu 2,0 m/s. Naisten 200 metrillä myötäistä oli liikaa ja voittoon pinkoi Norjan Emily Rose Norum ajalla 23,97. Aituri Emma Koistinen sijoittui toiseksi ajalla 24,24.

Hilla Uusimäki juoksi lauantaina naisten 400 metrin kauden kotimaisen kärkiajan 54,03. Hän hävisi Norjan Emily Rose Norumille vain seitsemän sadasosaa. Rose Norum sijoittui 19-vuotiaiden EM-kisoissa 400 metrillä viidenneksi.

Miesten ratakierroksella Suomen Filiph Johansson (48,52) ja Juho Pirskanen (48,67) sijoittuivat ennätysajoillaan kolmanneksi ja neljänneksi. Voiton vei Norjan Josh-Kevin Ramirez Talm ennätyksellään 47,09.

Alkukesän jalkavaivoista toipunut Johanna Matintalo saavutti mitalisijan sekä 800 että 1500 metrillä. Lauantain kasilla hän sijoittui toiseksi kauden parhaallaan 2.07,85 ja sunnuntain 1500 metrillä Matintalo juoksi kolmanneksi ennätyksellään 4.27,59. Näidenkin matkojen voitot menivät norjalaisille: nopeimpia olivat Malin Edland (2.07,09) ja Ingrid Halvorsen Folvik (4.19,20).

Raitanen ja Vainio mainiossa estevauhdissa

Suunnistusta ykköslajinaan pitävä Topi Raitanen juoksi sunnuntaina elämänsä toisessa 3000 metrin estejuoksukisassa ajan 8.53,48, jolla irtosi ylivoimainen maaotteluvoitto. Aika sijoittuu ikäluokan Euroopan vuositilastossa viidenneksi. Viimeisin paremmin 19-sarjassa juossut suomalainen on Jukka Keskisalo vuonna 2000.

Myös naisten estejuoksussa voitto tuli Suomeen, kun junioreiden EM-pronssimitalisti Alisa Vainio kohenteli nimissään ollutta 19-vuotiaiden Euroopan kärkitulosta aikaan 10.02,45. Lauantaina 3000 metrin sileällä Vainio juoksi toiseksi ajalla 9.34,39. Voiton korjasi matkan EM-pronssia juniorikisoissa pokannut Anna Emilie Möller (DEN).

Ikäluokan EM-kisoissa hopeaa sekä kymmenottelussa että 400 metrillä napannut Karsten Warholm (NOR) voitti maaottelussa molemmat aitamatkat. Liian kovaan myötäiseen juostussa pika-aitakisassa Warholm (13,97) oli ainoa 14 sekunnin alittaja. Paras suomalainen molemmilla aitamatkoilla oli Viktor Kantele, joka teki ratakierroksen aidoissa ennätyksensä 54,37. Warholmin voittoaika oli 51,47.

Naisten 100 metrin aidoissa ikäluokan EM-vitonen Emma Koistinen oli nopein ajalla 13,66, joka jää naisen ennätyksestä seitsemän sadasosaa. Ratakierroksen aidoissa Tanskan Anne Sofie Kirkegaard (59,11) oli nopein ja Suomen Jessica Rautelin (60,82) sijoittui viidenneksi.

Kaikki viestivoitot menivät Norjaan. Suomen joukkue sijoittui toiseksi miesten pikaviestissä (41,10) ja molemmissa pitkissä viesteissä (Suomen ajat 3.17,35 ja 3.43,89). Karsten Warholm ankkuroi Norjan joukkuetta molemmissa viestissä, joten miehelle kisoista neljä mestaruutta.

Suomalaiset juhlivat pituussuuntaisissa hypyissä

Miesten seiväshypyssä sunnuntaina Tomas Wecksten (525) ja Urho Kujanpää (520) nappasivat Suomelle kaksoisvoiton. Kujanpäälle tulos oli uusi ennätys.

Kolmiloikkapaikalla suomalaiset putsasivat pöydän. Sunnuntaina miesten kisassa Topias Koukkula (15,37) voitti ja Arttu Tyystjärvi (15,04) sijoittui toiseksi uransa ensimmäisellä 15 metrin ylityksellä. Lauantaina naisten kisassa kaksoisvoiton toivat Emma Pullola (13,13) ja Senni Salminen (12,73). Naisten kisan tulokset syntyivät liialliseen myötätuuleen.

Pullola oli lähellä voittoa myös sunnuntaisessa pituuskilvassa, mutta Heta Haapala ponnisti viimeisellä hypyllä ohi. Kärkikaksikon tulokset 600 ja 598. Miesten pituushypyn voitto tuli myös Suomeen, kun Kristian Bäck ponnisti myötätuulituloksen 752.

Naisten korkeuskisassa sunnuntaina Ilona Äyräväinen sijoittui toiseksi tuloksella 177. Voiton korjasi 179 ylittänyt Ruotsin Ellen Ekholm.

Heittolajeissa Suomeen yksi lajivoitto

Kuulantyönnössä suomalaiset saavuttivat kaksi hopeasijaa. Lauantaina Samuli Kyrönviita työnsi ennätyksensä 18,43, jolla hän jäi norjalaisvoittaja Marcus Thomsenille 25 senttiä. Sunnuntaina naisten kisassa Eveliina Rouvali pukkasi 14,36, kun Ruotsin Sara Lennmanin voittotulos oli 14,78.

Oskari Perälampi voitti sunnuntaina kiekonheiton tuloksella 57,58. Moukarikilvan ykkönen oli Euroopan junioritilaston kolmonen Hilmar Örn Jonsson (ISL) tuloksella 77,60. Aleksi Jaakkola (74,08) heitti toiseksi ja Aaron Kangas (70,63) kolmanneksi.

Aleksi Lehto (64,55) ja Tuomo Kaurila (64,38) sijoittuivat Ruotsin Simon Litzellin (67,65) takana toiseksi ja kolmanneksi miesten keihäskisassa lauantaina. Tänä vuonna peräti 78,73 heittänyt Litzell sijoittui ikäluokan EM-kisoissa hopealle.

Naisten kiekkokisassa Krista Uusi-Kinnala heitti toiseksi ennätyksellään 47,85. Vilma Paakkala (47,10) oli kolmas. Myös moukarissa ja keihäässä Suomeen tuli hopeasijat: Suvi Koskinen heitti moukaria 61,94 ja Merja Perätalo keihästä 51,32.