Juokseeko Raitanen MM-finaaliin? Katso esteiden eräjaot


Miesten 3000 metrin esteiden alkuerät kisataan lauantaina kello 12.35 alkaen.
Etusuora: 17.08.2023 20:18Yleisurheilu
Juokseeko Raitanen MM-finaaliin? Katso esteiden eräjaot
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Topi Raitanen

Topi Raitanen lähti viime vuoden MM-kisoihin TOP8-sijoitus mielessään, mutta matka tyssäsi alkueriin, kun vatsavaivat olivat vieneet miehestä voimat. Kuukautta myöhemmin vatsa ei enää oireillut ja jälki oli sen mukaista, kun jyväskyläläinen murjoi Euroopan muun eliitin ja juoksi Euroopan mestaruuteen.

Tilastoihin ja miehen viimeaikaisiin kommentteihin peilaten, Raitasen kunto ei ole tällä hetkellä aivan sitä mitä sen pitäisi olla. Jos verrataan edellisvuoteen, jolloin Raitanen juoksi EM-kisojen kynnyksellä sensaatiomaisen soolon Kalevan kisoissa 8.21 ja ennen Tokion olympialaisia (alkueränsä kakkonen) kellotetut esteet 8.19 ja sileä 3000 m 7.49, niin tällä hetkellä kunto ei vaikuta olevan sillä tasolla.

Lahden Kalevan kisoissa aika painui melko tasaisella vauhdinjaolla 8.31:een, joka ei ole huono, mutta peilaten edellisvuosien soolovetoihin aika olisi saanut olla parempi. Viimeisin kisa on vajaa viikko sitten 1500 metrillä juostu 3.40. Tulos syntyi kiihtyvällä vauhdinjaolla.

Tilastojen valossa finaalipaikka on "siinä ja siinä". Tänä vuonna esteissä juostaan kolme erää, joista jokaisesta etenee viisi parasta finaaliin – aikavertailun kautta ei etene yksikään. Raitanen juoksee ensimmäisessä alkuerässä lauantain kello 12.35.

Suomalaisen kanssa samassa erässä juoksee muun muassa tilastokolmonen Kenian Simon Koech (8.04,19) sekä kolmissa edellisissä arvokisoissa neljänneksi sijoittunut Etiopian Getnet Wale, joka kuitenkin joutui jättämään viimeisimmän kilpailunsa Puolan Timanttiliigassa kesken.

Muita tilastoissa korkealla olevia ovat Intian Avinash Sable, joka juoksi kauden parhaansa 8.11,63 kuukausi sitten sekä Espanjan tuore mestari Daniel Arce, jonka ennätys 8.10,63 on juostu kesäkuun alussa. Tämän jälkeen hän on kilpaillut harvakseltaan. Yhdysvaltojen mestaruuskisojen kakkonen ja Tokion finalisti Benard Keter sekä Marokon Mohamed Tindoufti ovat myös suosikkeja etenemään finaaliin.


Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta