Kalevan kisat, lauantai: 7-ottelussa huippupisteet? Raitanen ja Richardsson esteissä


Kalevan kisojen lauantai tuo mukanaan runsaasti finaaleja. Myös naisten tasokas seitsenottelu saadaan päätökseen.
Etusuora: 03.08.2019 10:37Yleisurheilu
Kalevan kisat, lauantai: 7-ottelussa huippupisteet? Raitanen ja Richardsson esteissä
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Maria Huntington.

Huntington vai Sillman?


Kovatasoinen naisten seitsenottelu jatkuu pituushypyllä, keihäänheitolla ja 800 metrillä. Maria Huntington ja Miia Sillman ovat yli 6000 pisteen vauhdissa ja Jutta Heikkinenkin selvästi ennätyssarjaansa 5795 edellä. Kalevan kisojen historiassa on oteltu yli 6000 pistettä seitsemän kertaa, viimeksi 2004, mutta ikinä yli 6000 pisteellä ei ole jääty hopealle.

Miesten ottelu-urakka alkaa lauantaiaamuna. Tänä vuonna yli 7000 pistettä ovat otelleet Elmo Savola (7660), Leo Uusimäki (7370), Juuso Hassi (7256) ja Eetu Kangas (7016). Hassi on kolmen edellisvuoden mestari, Uusimäki ja Kangas olivat muut mitalistit viime vuonna.

Tervo hakee 70 metrin heittoa


Naisten moukarikisassa nähdään tänä vuonna SE:n 70,18 kiskaissut Krista Tervo, joka on myös hallitseva mestari. Täysin varma ei kultamitali kuitenkaan ole, sillä Tervo epäonnistui 22-vuotiaiden EM-kisoissa ja heinäkuussa pidemmälle heittivät Inga Linna ja karsinnan voittanut Kati Ojaloo. Linnan kauden paras on 67,23 ja täksi kaudeksi SM-edustusoikeuden saanut Ojaloo kohensi toukokuussa ennätyksensä lukemille 68,16. Suvi Koskinen heitti karsinnassa kauden parhaansa 64,29. Kannattaa myös tarkkailla 17-vuotiaiden SE-lukemat kolmekiloisella moukarilla heittänyttä Silja Kososta. 18 vuotta putkeen mitaleilla ollut Merja Korpela ei enää ole mukana.

Naisten keihäskisasta luvassa tasainen


Naisten keihäskisa on vaikeasti ennakoitavissa. Kauden kärkitulos on Heidi Nokelaisella (58,55), mutta Jenni Kangas (57,70) on ollut hieman tasaisempi. Jatta-Mari Jääskeläinen kiskaisi karnevaaleilla ennätyksekseen 57,47 mutta toiseksi kovin kilpailutulos on 52,39 ja karsinnankin hän selvitti vain niukasti. Karsinnan voitti Sanne Erkkola ennätyksellään 55,56. Aiempi ennätys oli kesäkuussa heitetty 55,15. Mitali- tai jopa voittokamppailuun voidaan laskea myös yli 56 metriä heittänyt Saara Lipsanen. Tänä kesänä yli 55 metriä heittäneet Elina Kinnunen ja Anni-Linnea Alanen jäivät karsintaan.

Miesten seiväsfinaalista puuttuvat jalkavaivaiset Urhon Kujanpää ja Tommi Holttinen. Tomas Wecksten (545) onkin selkeä ennakkosuosikki. Kesän tilastossa seuraavina ovat 22-vuotiaiden EM-edustajat Eetu Turakainen ja Mikko Paavola, jotka ovat hypänneet 525. Lisäksi vain Anton Kunnas (515) ja Jere Keskinen (510) ovat ylittäneet viisi metriä kesäkaudella.

Latvala jälleen 100 metrin mestari?


Lauantai-illan päätteeksi nähdään radalla Suomen nopeimmat juoksijat, kun ohjelmassa ovat 100 metrin finaalit. Alkuerät juostaan iltapäivällä.

Miesten 100 metriä on tilastojen valossa Samuel Purolan (10,43) ja Otto Ahlforsin (10,52) kaksinkamppailu. Mitalisijoista kamppailevat ainakin Viljami Kaasalainen (10,57), Konsta Alatupa (10,58) ja kokenut Ville Myllymäki (10,58). Yllätyskortteja ovat pituushypyn mestari Kristian Pulli (10,63) ja aitajuoksija Elmo Lakka (10,62), mikäli osallistuvat kisaan. Hallitseva mestari Eetu Rantala (10,86) on juossut vain yhden 100 metrin kisan kesällä. Oskari Lehtonen keskittyy vain 200 metrille.

Hanna-Maari Latvala juoksi Sveitsissä 11,38 ja hakee matkan kuudetta mestaruuttaan. Kovia haastajia ovat viime vuoden voittaja Anniina Kortetmaa (11,59) ja 22-vuotiaiden EM-finalisti Lotta Kemppinen, joka on kohentanut ennätyksensä jo lukemille 11,50. Jokerikortteja ovat viivalle ilmestyessään pituuden mestari Taika Koilahti ja pika-aitojen hopeamitalisti Nooralotta Neziri. Talvella hyvin juossut Aino Pulkkinen ei ole kilpaillut toukokuun jälkeen, mutta on ilmoittautunut mukaan.

Raitaisen takana mielenkiintoinen taistelu himmeämmistä mitaleista


Miesten esteiden voittajan ennustaminen ei vaadi ydinfyysikon tutkintoa – Topi Raitanen on kisan ehdoton suosikki. Raitasen takana nähtänee tiukka kamppailu hiemmeämmistä mitaleista.

Hannu Granberg on keskittynyt tällä kaudella sileille matkoille johtuen vaivasta, joka haittaa esteiden juoksemista. Granberg on kuitenkin kelpo kunnossa, mistä kertoo miehen ajat sileillä matkoilla. Mikäli mies starttaa esteisiin, niin Granberg tulee hyvin todennäköisesti nousemaan palkintokorokkeelle.

Miika Tenhunen on tällä kaudella kohentanut esteiden ennätystään muutaman sekunnin lukemiin 8.54,96. Myös sileä 3000 metriä on kulkenut mukavasti 8.16. Mitalikamppailuun janoaa myös nuori 18-vuotias Eemil Helander. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden mies oli nuorten EM-kisoissa hienosti viides ennätysajallaan 9.04,01. Toivotaan, että miesten estekisassa nähdään vauhtia ja saadaan Suomeen uusi alle yhdeksän minuutin estemies.

Richardsson ja Rauma ratkovat naisten mestaruuden


Naisten estekisassa on kaksi selkeää suosikkia. Kaverukset Camilla Richardsson ja Janica Rauma ovat leireilleet kauden mittaan yhdessä ja molemmat ovat esittäneet nousujohteisia otteita viimeisimmissä kisoissaan. Kaksikosta Richardsson on kuitenkin ennakkosuosikki kaudella juostun ennätysajan (9.35,27) myötä. Peräti 11 Kalevan kisojen mitalia saalistanut Rauma on juossut tänä kesänä ajan 9.49,95, kun hänen ennätyksensä on 9.41,70. Vaikka kauden parhaissa on selkeähkö ero, niin kisasta odotetaan tiukkaa.

KALEVAN KISOJEN AIKATAULU JA TULOKSET
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta