Kalevan kisojen ennakko: pika- ja aitajuoksut


Etusuora: 30.07.2015 10:39Yleisurheilu
Kalevan kisojen ennakko: pika- ja aitajuoksut
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic

Miehet

100 metriä, lauantai 1.8

[quote_box_center]10,42 Samuli Samuelsson
10,43 Hannu Hämäläinen
10,46 Ville Myllymäki
[/quote_box_center]Suomen nopein mies vuosimallia 2015 on selvillä lauantai-iltana. Ikaalisten Urheilijoiden nuori mies Samuli Samuelsson luukutti viime viikolla 100 metrillä kauden kärkiajan 10,42 ja lähtee matkaan tilastokärkenä. Samuelssonin kärkiajan jälkeen olisi ollut helppo nostaa nuori mies mestari suosikiksi, mutta heti seuraavana päivänä Joensuussakin intouduttiin kovaan vauhtiin. Kaksikko Hannu Hämäläinen - Ville Myllymäki iskivät Eliittikisojen alkuerissä kauden parastaan kellottaen 10,43 ja 10,46. Finaalissakin Hämäläinen kaasutti hurjan ajan 10,33, mutta tuulta oli liikaa. Mustaksi hevoseksi Etusuora nostaa aituri Elmo Lakan. Lakka on juossut oivaa aitakautta, joten eiköhän sileäkin kulje alle ennätyksensä 10,57. Puolustava mestari Eetu Rantala ja tilastonelonen Otto Ahlfors eivät ole kisassa mukana.

200 metriä, sunnuntai 2.8

[quote_box_center]20,89 Samuli Samuelsson
21,17 Jonathan Åstrand
21,19 Roope Saarinen
[/quote_box_center]Tuplamatkalla on odotettavissa kahden miehen taisto. Tahmean alkukauden jälkeen Jonathan Åstrand palasi radoille Lapinlahdella ja kellotti nollatuulissa tilastokakkoseksi 21,17, joten tällä kaudella kolme kertaa 21 sekuntia alittanut Samuelsson saa pistää parastaan. Mikäli oletetaan edellä mainitun kaksikon muilta karkaavan, on kolmas sija täysin auki. Tähän ovat kovimmin tyrkyllä Roope Saarinen ja paremmin 400 metrin juoksijana tunnettu Jani Koskela.

400 metriä, lauantai 1.8

[quote_box_center]48,28 Jani Koskela
48,34 Matti Välimäki
48,52 Christoffer Envall
[/quote_box_center]Matti Välimäki viidenteen Suomen mestaruuteen? Kokenut Välimäki on parantanut otteitaan kesän edetessä ja juoksi viime viikolla Turussa kauden parhaansa 48,34. Noormarkun Nopsan miehen voiton tiellä on kuitenkin liuta nimiä. Kärkinimi Jani Koskela ei ole reiluun kuukauteen juossut 400 metriä, joten kunto on hieman arvoitus. Muutenkin mies on kilpaillut vähänlaisesti, liekö ollut vaivoja? Koskelan ja Välimäen jälkeen tilastoissa on sumaa 48,5-48,7 haarukassa. Näistä miehistä nostettakoon esiin IK Falkenin Christoffer Envall (48,52) ja Helsingin EM-edustaja Ville Wendelin (48,56), joka juoksi kauden parhaansa Välimäen kanssa Turussa viime viikolla. Viime vuoden mestari Ville Lampinen tuskin starttaa kyseiselle matkalle, vaan keskittyy 800 metrille.

110 metrin aidat, perjantai 31.7

[quote_box_center]13,81 Elmo Lakka
14,00 Arttu Hirvonen
14,40 Valtteri Kalliokulju
[/quote_box_center]Kaudella useasti 14 sekunnin rajaa pilkkanaan pitänyt Elmo Lakka lähtee matkaan selkeänä ennakkosuosikkina. Arttu Hirvoseltakin on toukokuulta kelpo tilastonoteeraus 14,00, mutta myöhemmin Suomen kesässä tossu ei ole liikkunut samaan tahtiin. Lakan takana käytäneenkin tiukka taistelu muista mitaleista. Hirvosen ohella vahvimmin mitaleille tyrkyllä ovat Valtteri Kalliokulju ja Joona-Ville Heinä. Mikäli Lakka aitoo voittoon, on kyseessä miehen ensimmäinen ulkoratojen Suomen mestaruus.

400 metrin aidat, sunnuntai 2.8

[quote_box_center]50,07 Oskari Mörö
51,58 Joni Vainio-Kaila
51,95 Petteri Monni
[/quote_box_center]Kilpailuun odotettiin Jussi Kanervon ja Oskari Mörön mittelöä, mutta Kanervon loukkaantumisen vuoksi kohtaaminen siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Näin ollen hammasvaivoista toipunut Mörö on selkeä ennakkosuosikki ja myös muut mitalisijat näyttävät etukäteen selviltä; kärkikaksikon lisäksi tilastokolmonen Joni Vainio-Kaila ja nelonen Petteri Monni ovat muista niin selvästi karussa, että ilman haavereita jaetaan arvometallit näiden miesten kesken. Lajissa on myös mukana Nooralotta Nezirin valmentaja Jussi Ihamäki.

Naiset

100 metriä, lauantai 1.8

[quote_box_center]11,62 Milja Thureson
11,70 Anniina Kortetmaa
11,81 Hanna-Maari Latvala
[/quote_box_center]Viime vuonna naisten pikamatkoille oli vain yksi suosikki, Hanna-Maari Latvala. Jyväskyläläinen tekikin mitä häneltä odotettiin ja otti jo kolmannen kerran peräkkäin tuplakullat. Tänä vuonna ”Hantta” tuskin selviää yhtä helpolla loukkaantumisen sävyttämän alkukauden vuoksi. Latvala pääsi avaamaan kautensa vasta viime viikonloppuna ja juoksi satasen koleassa ja sateisessä säässä 11,81. Eniten Latvalalle päänvaivaa aiheuttanee tilastoykkönen Milja Thureson 11,62 ja nuori 21-vuotias Anniina Kortetmaa. On myös mielenkiintoista nähdä mitä tekee vasta 17-vuotias Lotta Kemppinen.

200 metriä, sunnuntai 2.8

[quote_box_center]24,29 Milja Thureson
24,33 Anniina Kortetmaa
24,58 Hanna-Maari Latvala
[/quote_box_center]Tilanne on hyvin samanlainen kuin satasella, eli samat naiset haastavat Latvalan. Etukäteen ajateltuna Kortetmaalle 200 metriä on tilastojen valossa optimaalisempi matka napata ensimmäinen Kalevan kisojen mitali.

400 metriä, lauantai 1.8

[quote_box_center]54,85 Hilla Uusimäki
55,23 Anniina Laitinen
55,91 Kirsi Pekkanen
[/quote_box_center]Viime vuoden mestarin Katri Mustola potee mykoplasmaa, joten vahvimmaksi suosikiksi nousee 19-vuotias tilastokärki Hilla Uusimäki. On myös kysymysmerkki, juokseeko Anniina Laitinen lainkaan tätä matkaa vai keskittyykö täysin aidatulle ratakierrokselle. Vielä kun tilastonelonen Viivi Lehikoinen ei ole kisassa mukana nuorten olympiafestivaalien takia, paranee muun muassa kuopiolaisen Kirsi Pekkasen mahdollisuudet ensimmäiseen ulkoratojen SM-mitaliin.

100 metrin aidat, perjantai 31.7

[quote_box_center]13,01 Nooralotta Neziri
13,35 Matilda Bogdanoff
13,44 Reetta Hurske
[/quote_box_center]Neziri tavoittelee mestaruuden lisksi lippua Pekingiin. Joensuun Eliittikisoissa hän jäi vain sadasosan päähän tulosrajasta, joten hyvissä olosuhteissa nousukuntoinen porilainen tulee vähintäänkin hätyyttelemään kisarajaa. Viereisille radoille SE-nainen saa tuttuja haastajia: Universiadeissa kuudenneksi juosseen Matilda Bogdanoffin, Tampereen Pyrinnön Reetta Hurskeen, Superliiga-edustaja Viivi Avikaisen ja hienosti 19-vuotiaiden EM-kisoissa menestyneen Emma Koistisen.

400 metrin aidat, sunnuntai 2.8

[quote_box_center]58,01 Anniina Laitinen
59,29 Eveliina Määttänen
59,33 Venla Paunonen
[/quote_box_center]Anniina Laitinen tavoittelee neljättä mestaruuttaan. HKV:n nainen on omalla sekuntiluvullaan ja esiintynyt kauden viimeisissä aitakisoissaan tasaisen varmasti. Mikäli Laitisen mestaruutta tullaan uhkaamaan, tapahtuu se Ari Paunosen valmentaman kaksikon Eveliina Määttänen-Venla Paunonen toimesta. Paunonen juoksikin varoitukseksi komean soolojuoksun 59,33 viime viikolla, joten jännitettävää riittää.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta