Kauden toinen Motonet GP kisataan perjantaina Lahdessa


Lahden osakilpailun kohokohtia ovat huippumielenkiintoinen miesten keihäskisa ja hallitsevan EM-kultamitalisti Wilma Murron paluu kilparadoille.
Ville Lampinen: 23.05.2024 12:18Yleisurheilu
Kauden toinen Motonet GP kisataan perjantaina Lahdessa
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Wilma Murto.
Kotimainen Motonet GP -kilpailusarja jatkuu perjantaina Lahden osakilpailulla. Tiiviissä kisa-aikataulussa on yhteensä 17 GP-lajia, ja illan odotetuimpia hetkiä ovat naisten seiväshyppy ja miesten keihäänheitto. Lahden kisa kuuluu World Athletics Challenger -sarjaan, jossa rankingpisteitä jaetaan D-kategorian kisojen mukaisesti.

Miesten 400 metrin aidat - 18:55


Tampereen Pyrinnön Jere Haapalainen ja Liedon Parman Tuomas Lehtonen käyvät tiukkaa taistelua Rooman EM-paikoista, ja hyvät tulokset Lahdessa helpottaisivat molempien suomalaisjuoksijoiden ranking-tilannetta. Tällä hetkellä Haapalainen on menossa kisoihin rankingin kautta, mutta Lehtonen kaipaa vielä lisäpisteitä kisalippuun.

Suomalaiskaksikko saa Lahdessa loistavaa kiriapua sopivan kovalta ulkomaalaiskaartilta. Belgian Mimoun Abdoul-Wahab on juossut tällä kaudella jo aivan 50 sekunnin tuntumaan, ja Iso-Britannian Efekemo Okoro kellotti jo huhtikuussa ajan 50,49. Haapalainen juoksi kauden avauskisassaan Huelvassa ajan 50,97, ja Lehtosen kauden paras on Malmössä juostu 51,84.

Naisten seiväs - 19:15


Yksi perjantai-illan odotetuimmista lajeista on naisten seiväshyppy, jossa hallitseva EM-kultamitalisti Wilma Murto tekee paluun kilparadoille kahden ja puolen kuukauden tauon jälkeen.

Glasgow’n MM-halleissa akillesjännettään loukannut Murto on kuntouttanut jalkaansa kevään ajan, ja nyt edessä on tärkeä viimeistelyharjoitus kesäkuun alussa odottavia Rooman EM-kilpailuja varten. Hallikaudella 481 ylittänyt suomalaishyppääjä on yksi Suomen kirkkaimmista mitalitoivoista sekä Roomassa että Pariisin olympiakisoissa, ja hänen kesän tuloskunnostaan saadaan nyt Lahdessa ensimmäinen todellinen näyte.

Murron lisäksi kilpailussa nähdään kotimaan kärkihyppääjistä myös Oulun Pyrinnön Elina Lampela ja Esbo IF:n Saga Andersson. Kovin ulkomaalaisvahvistus on Iso-Britannian Jade Ive, joka taivutti viime kesänä ennätyksekseen tuloksen 450.

Miesten keihäs - 19:35


Suomi lähettää Rooman EM-kilpailuihin kolme keihäsmiestä, mutta tähän mennessä vain Oliver Helander on varmistanut kisalippunsa ikuiseen kaupunkiin. EM-kisojen ranking sulkeutuu sunnuntaina 26.5., joten Lahden keihäskisa näyttelee merkittävää roolia kisalippujen jakoprosessissa.

Lahden sinisellä pinnoitteella nähdään Helanderin lisäksi kahdesta kisapaikasta muun muassa taistelevat Toni Kuusela, Teemu Narvi ja Jami Kinnunen. Jälkimmäiseltä kaksikolta vaaditaan kisapaikkaan jälleen ennätysparannusta ja suoran kisarajan (83,00) rikkomista, sillä kummallakaan heistä ei ole vielä osallistumisoikeutta rankingin perusteella.

Keihäskisan ainoa ulkomaalaisvahvistus on Kiinan Hu Haoran, joka on nakannut jo tällä kaudella kepin yli 80 metrin.

Naisten 3000m esteet - 19:55


Juoksulajeista erityistä mielenkiintoa herättää naisten 3000m esteet, jossa järjestävän seuran Ilona Mononen hyökkää jälleen Rooman EM-rajan (9:37.00) kimppuun. Lahden Ahkeran juoksija pääsi Malmön PM-kisoissa jo reilun neljän sekunnin päähän suorasta kisarajasta, mutta todellinen huippuaika kaatui tuolloin hitaaseen alkuvauhtiin.

Viime kesänä Espoon alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa 5000 metrillä kahdeksanneksi sijoittunut Mononen juoksi jo viime syksynä yhden estekisan, ja nyt lajikokeilu on vaihtunut arvokisarajan metsästykseen. Myös maastojuoksussa hyvin menestynyt Mononen saa kotiradallaan hyvää kiriapua Ukrainan Nataliya Strebkovalta (PB, 9:24.54) ja Unkarin Zita Urbánilta (SB, 9:45.01).

Motonet GP -kilpailusarja jatkuu kesäkuussa, kun vuorossa on Kuortaneen osakilpailu (22.6.). Heinäkuussa kilpaillaan Lappeenrannassa (17.7.) ja Joensuussa (20.7.), ja sarja huipentuu elokuussa Oulun (17.8.) ja Tampereen (25.8.) kilpailuihin.

YLE televisioi kaikki Motonet GP -kilpailut kaudella 2024.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta