Kausiennakko: Pystyykö kukaan haastamaan Johannes Bötä ja Dorothea Wiereriä ampumahiihdon maailmancupissa? Mihin yltävät Mari Eder ja Tero Seppälä?


Ampumahiihdon maailmancupissa suurimpia suosikkeja ovat viime vuosien kestomenestyjät Johannes Thingnes Bö ja Dorothea Wierer. Suomalaisista eniten odotetaan Mari Ederiltä ja Tero Seppälältä.
Veijo Vaakanainen: 25.11.2020 13:31Ampumahiihto
Kausiennakko: Pystyykö kukaan haastamaan Johannes Bötä ja Dorothea Wiereriä ampumahiihdon maailmancupissa? Mihin yltävät Mari Eder ja Tero Seppälä?
Kuva: Julia Sadykova.
Dorothea Wierer.
Poikkeusolot leimaavat ampumahiihdon maailmancup-kautta 2020/2021. Aiempiin vuosiin verrattuna kisapaikkoja on paljon vähemmän ja esimerkiksi legendaarinen Ruhpoldingin kansanjuhla jää tällä kertaa kokonaan kokematta. Kontiolahti, Hochfilzen, Oberhof ja Nove Mesto toimivat kukin kisaisäntänä kahtena peräkkäisenä viikonloppuna.

Kilpailumääriin koronapandemia ei kuitenkaan alustavasti vaikuta. Maailmancupin ohjelmassa on tulevalla kaudella kaikkiaan 26 henkilökohtaista ja 12 viestikisaa. Eniten kilpaillaan pikakilpailussa, joka on ohjelmassa kaikkiaan 10 kertaa.

Normaalimatka ja yhteislähtö ovat puolestaan harvinaisempaa herkkua, sillä normaalimatkoja on ohjelmassa kolme ja yhteislähtöjä viisi. Perinteisten viestien lisäksi kauden aikana kilpaillaan myös kolmesti sekä seka- että parisekaviestissä.

Naisten maailmancupissa odotettavissa Dorothea Wiererin ja pohjoismaisten urheilijoiden välinen taisto


Suurimpana ennakkosuosikkina naisten kokonaiscupiin lähtee Italian Dorothea Wierer, joka on voittanut kokonaiscupin kahtena edellisenä kautena. Viime vuoden MM-kisoissa Anterselvassa Wierer voitti henkilökohtaisissa kisoissa kaksi kultaa ja yhden hopean.

Näiden kisojen piti jäädä 30-vuotiaan italialaisen viimeisiksi. Kevään aikana hän kuitenkin pyörsi lopettamispäätöksensä ja päätti lähteä tavoittelemaan kolmatta perättäistä maailmancupin voittoa.

Wiererin suurin vahvuus on hänen salamannopea ampumatyöskentelynsä, joka on usein myös erittäin tarkkaa. Viime kaudella hänen ammuntaprosenttinsa kuitenkin laskivat jonkin verran aiemmista kausista ja etenkin pystyssä hän koki usein haasteita.

Mikäli Wierer ei pysty nostamaan ammuntaprosentteja tulevalla kaudella takaisin aiempien vuosien tasolle, voi kokonaiskilpailun voittotaistosta tulla hänen kannaltaan hyvinkin kivinen.

Röiseland heittää haasteen Wiererille.
Kuva: Julia Sadykova.
Röiseland heittää haasteen Wiererille.

Suurimman haasteen Wiererille kokonaiscupin voittotaistossa tarjonnee Norjan Marte Olsbu Röiseland, joka voitti viime talven MM-kisoissa ennätykselliset seitsemän mitalia, joista viisi oli kultaisia. Vahva hiihtäjä Röiseland oli jo viime kaudella ammuntavarmuudessa Wiereriä edellä, mutta menetti mahdollisuutensa taistella kokonaiscupin voitosta, kun hän jätti useampia kisaviikonloppuja väliin.

Röiselandin lisäksi myös Ruotsin Hanna Öberg lähtee varmasti tavoittelemaan kokonaiscupin voittoa. Normaalimatkan hallitseva olympiavoittaja ja viime kauden kokonaiscupin nelosen pitää kuitenkin parantaa ammuntatarkkuuttaan viime kaudesta.

Kahdella edellisellä kaudella Öbergin osumatarkkuus oli ollut yli 86 prosenttia, mutta viime kaudella tarkkuus laski 82 prosenttiin. Kokonaiscupin voittotaisto vaatinee Öbergiltä vähintään 85 prosentin tarkkuutta penkalla.

Pohjoismaisten haastajien lisäksi Wierer saa kovan haasteen myös lajin perinteisestä mahtimaasta Saksasta.

Muutama vuosi sitten maastohiihdosta ampumahiihtoon vaihtanut Denise Herrmann on kehittynyt ampumahiihtäjänä vuosi vuodelta ja viime kaudella hän oli jo kokonaiscupissa kolmas.

Entisenä maastohiihtäjänä Herrmannin vahvuudet ovat hiihtoladulla, jossa hän oli viime vuonna koko joukon nopein. Ammunta tuottaa kuitenkin edelleen haasteita saksalaiselle, jonka viime kauden ampumaprosentit olivat 77, eli koko kärkijoukon heikoimmat.

Ennakkosuosikkien joukkoon on nostettava myös viime kauden kokonaispisteiden kakkonen Norjan Tiril Eckhoff, joka oli etenkin alkukaudesta hurjassa vireessä ja juhli voittoa kaikkiaan seitsemän kertaa. Selvästi yli aiempien vuosien tasonsa ampunut norjalainen kuitenkin menetti ampumavireensä kauden loppupuolella, joten on mielenkiintoista, oliko viime kauden huippuvire vain ohimenevä ilmiö vai pysyvä tila.

Ammunnan sujuessa Tiril Eckhoff on vahvoilla.
Kuva: Julia Sadykova
Ammunnan sujuessa Tiril Eckhoff on vahvoilla.

Ketkä voivat yllättää?


Suurimpien ennakkosuosikkien takaa pitää nostaa myös kaksi potentiaalista yllättäjää: Norjan Ingrid Tandrevold sekä Tshekin Marketa Davidova. 24-vuotias Tandrevold aloitti viime vuonna vahvasti ja oli kolmesti podiumilla, kunnes menetti loppukaudesta täysin vireensä sijoittuen tammikuun alun jälkeen vain kerran kymmenen parhaan joukkoon. Erittäin varman Tandrevoldin haaste on tähän asti ollut pystyammunta, mutta mikäli sitä on saatu kesän aikana parannettua, voi nuoremman polven norjalainen haastaa kenet tahansa.

23-vuotias tshekki Davidova puolestaan juhli jo toissa kaudella uransa ensimmäistä osakilpailuvoittoa ja oli viime kaudellakin kolmesti kolmas. Davidova on jo ikäisekseen todella vahva hiihtäjä, mutta erityisesti ampumanopeudessa hän antaa kärjelle tasoitusta. Vielä nuorella ampumahiihtäjällä on kuitenkin kaikki edellytykset nousta maannaisensa Gabriela Koukalovan kaltaiseksi tähdeksi.

Ei kannata unohtaa myöskään Saksan varmasti ampuvaa Franzeska Preussia, Italian Lisa Vittozzia ja epävarmaa mutta vauhdikasta ranskalaiskaksikkoa Justine Braisaz-BouchetJulia Simon.

Mitä voidaan odottaa suomalaisilta?


Suomalaisodotukset ampumahiihdon maailmancupiin ovat tällä kertaa paljon laimeammat, kun lajilegenda ja kolminkertainen kokonaiscupin voittaja Kaisa Mäkäräinen päätti viime kauden jälkeen jättää kilpaladut. Mäkäräisen jättämät saappaat ovat massiiviset, eikä kukaan suomalaisnaisista niitä luultavasti ainakaan tulevana talvena pysty täyttämään.

Kovimmat suomalaisodotukset kohdistuvat Mari Ederiin, joka pystyi parin heikomman kauden jälkeen nousemaan hyvälle kansainväliselle tasolle sijoittuen lopulta kokonaispisteissä sijalle 30. Maailmancupin pisteillä Eder oli viime kaudella kaikkiaan yksitoista kertaa sijoittuen parhaimmillaan neljänneksi.

Hiihtovauhti Ederillä etenkin kovavauhtisissa maastoissa riittää aivan terävimpään kärkeen, mutta ammunnassa ja etenkin ampumanopeudessa kahdesti maailmancupissa voittamaankin pystyneellä naisella on edelleen paljon haasteita.

Suurimmat suomalaisodotukset kohdistuvat Mari Ederiin.
Kuva: Julia Sadykova
Suurimmat suomalaisodotukset kohdistuvat Mari Ederiin.

Toinen suomalaisurheilija, jota tulevalla kaudella kannattaa seurata, on Suvi Minkkinen. Minkkinen nosti viime kaudella selvästi tasoaan ja sijoittui peräti kuudesti maailmancupin pisteille ollen parhaimmillaan 29:s.

Normaalisti erittäin hyvänä ja nopeana ampujana tunnettu Minkkinen oli kuitenkin penkalla yllättävän suurissa vaikeuksissa, sillä hänen ampumaprosenttinsa tippuivat 88 prosentista 75 prosenttiin. Mikäli Minkkinen saa yhdistettyä parantuneen hiihtovauhdin vanhaan ammuntavireeseen, voi hän tehdä melko suurenkin kehitysloikan vakituiseksi pisteurheilijaksi.

Kolmas suomalaisnainen, joka kannattaa mainita on vastikään Suomen kansalaisuuden saanut Nastassia Kinnunen (os. Dubarezava). Entinen Valko-Venäjän maajoukkueurheilija saanee pian Suomen edustusoikeuden ja oletettavasti vahvistaa Suomen naisten joukkuetta. Edellisen kerran kaudella 2016/2017 maailmancupissa kilpaillut Kinnunen on ollut maailmancupissa neljästi top kympissä, parhaimmillaan kuudes Oberhofin pikakisassa kaudella 2011/2012.

Suvi Minkkisen alkukausi on ollut lupauksia herättävä
Kuva: Julia Sadykova
Suvi Minkkisen alkukausi on ollut lupauksia herättävä

Johannes Thingnes Bö suursuosikki voittamaan miesten kokonaiscupin – ranskalaiset haastavat


Miesten puolella ei kokonaiscupin voittotaistoon voi nostaa kuin yhden urheilijan, Norjan Johannes Thingnes Bön. Kahdella edellisellä kaudella kokonaiscupin voittanut norjalainen on ollut lähes häkellyttävän ylivoimainen lajissa, jossa muuten tuloksissa nähdään paljon vaihtelua.

Menneellä kaudella Bö juhli voittoa kaikkiaan kymmenen kertaa ja vain yhdessä kisassa hän ei päässyt viiden parhaan joukkoon. Parhaimmillaan ylivertainen hiihtäjä pudotti viime kaudella tauluja 89 prosentin varmuudella, mikä on haastajien menestystoiveiden kannalta murhaava yhdistelmä.

Johannes Thingnes Bö on tottunut juhlimaan ampumahiihdon maailmancupissa.
Kuva: Julia Sadykova
Johannes Thingnes Bö on tottunut juhlimaan ampumahiihdon maailmancupissa.

Kovimman vastuksen Bö saanee ranskalaisilta Quentin Fillon Maillet’lta ja Emilien Jacquelinilta, kun Bön viime vuosien kovin kilpakumppani Martin Fourcade päätti uransa viime maaliskuussa Kontiolahdella. Fillon Maillet sijoittui viime kaudella kymmenen kertaa kolmen parhaan joukkoon ja juhli kerran voittoa. Tauluja hän pudotti viime vuonna 86 prosentin varmuudella. Bötä haastaakseen tulisi Fillon Maillet’n saada nostettua prosentit yli yhdeksäänkymmeneen.

Jacquelin oli yksi viime talven komeettoja ja hän saattaakin hyvin nousta tulevana talvena jo ranskalaisten ykköspyssyksi. Viime kaudella Jacquelin juhli jo takaa-ajon maailmanmestaruutta voittaen tuolloin loppukirissä itsensä Johannes Bön. Tänä talvena 25-vuotias ranskalainen haluaa varmasti pystyä kukistamaan norjalaisen hallitsijan säännöllisesti.

Muita mahdollisia haastajia ovat viime talven pikakisan maailmanmestari Venäjän Aleksandr Loginov, Ranskan Simon Desthieux sekä Johannes Bön isoveli Tarjei Bö. Loginov tosin viime vuonna pystyi pärjäämään lähinnä erittäin varman ammuntansa vuoksi antaen hiihtovauhdissa liikaa tasoitusta. Desthieux’n ja Tarjei Bön suorituksissa on puolestaan sen verran paljon vaihtelua, ettei heitä ainakaan vielä voi nähdä Johannes Bön realistisina uhkaajina.

Ketkä voivat yllättää?


Terävimmän kärjen takaa mielenkiintoisia nimiä ovat Norjan Johannes Dale sekä Ranskan Fabien Claude, jotka nostivat viime vuonna selvästi tasoaan. 23-vuotias Dale oli jo viime vuonna maailmancupin kokonaispisteissä yhdeksäs sijoittuen lukuisia kertoja kymmenen parhaan joukkoon. Palkinnoilla nuorta norjalaista ei kuitenkaan vielä ole nähty.

Ranskan Claude puolestaan oli kokonaispisteissä 19:s ja normaalimatkojen cupissa hän sijoittui peräti viidenneksi. Aiempiin kausiin verrattuna tämä oli suuri tasonnousu, sillä ranskalaisen aiempi paras kokonaiscupin sijoitus oli ollut 47:s. Mennyt kausi toi Claudelle myös hänen uransa ensimmäisen podiumsijan, kun hän oli kolmas Pokljukan normaalimatkalla.

Kolmas mielenkiintoinen nuori urheilija on Itävallan Felix Leitner. Pari vuotta sitten vakava loukkaantuminen harjoituskaudella hidasti 23-vuotiaan itävaltalaislupauksen kehityskulkua, mutta viime vuonna hän oli jo cupin kokonaispisteissä 22:s sijoittuen parhaimmillaan kuudenneksi. Leitnerilla on kaikki mahdollisuudet nousta viime kauteen uransa päättäneen Dominik Landertingerin paikalle Itävallan joukkueen kärkiurheilijaksi.

Entäs saksalaiset? Vaisummin viime kaudella esiintynyttä lajin menestysmaata ei saa koskaan unohtaa. Arnd Pfeiffer, Johannes Kühn ja Benedikt Doll omaavat menestyspotentiaalia. Pfeiffer loistaa yleensä ammunnallaan, Kühn ja Doll ladulla. Mikäli kolmikolla palaset loksahtavat kohdilleen, ei menestyksestä kannata yllättyä.

Mitä suomalaisilta voi odottaa?


Suomalaisittain mielenkiintoisin nimi on ehdottomasti Tero Seppälä. Viime kaudella Seppälä teki suuren tasonnousun sijoittuen cupin kokonaispisteissä 37:nneksi ollen peräti kymmenen kertaa maailmancupin pisteillä. Seppälän kauteen mahtui myös yksi huippuonnistuminen, kun hän oli seitsemäs Nove Meston pikakisassa.

Tulevalla kaudella toiveissa on, että Seppälä pystyisi vakiinnuttamaan tasonsa top 20 –tason urheilijana, joka ajoittain pystyisi nousemaan kymmenen parhaan joukkoon. Seppälän hiihtovauhti on jo täysin vertailukelpoista, mutta ammunta on edelleen todella ailahtelevaa. 24-vuotiaan suomalaisen menestys tai menestymättömyys tulevana talvena ratkennee siis ampumapenkalla.

Tero Seppälä sijoittui viime kaudella parhaimmillaan maailmacupissa seitsemänneksi.
Kuva: Julia Sadykova
Tero Seppälä sijoittui viime kaudella parhaimmillaan maailmacupissa seitsemänneksi.

Seppälän takana Suomen kakkosampumahiihtäjä on viime vuodet ollut Olli Hiidensalo, joka on onnistunut viime kausien aikana erityisesti arvokisoissa. Kausi 2019/2020 oli kuitenkin melkoista tervanjuontia, eikä hän päässyt lähellekään parasta tasoaan. Toiveissa olisi, että tulevalla kaudella Hiidensalo pääsisi takaisin tasolle, joka hyvänä päivänä veisi maailmancupin pisteille.

22-vuotias Tuomas Harjula oli viime vuonna ensimmäistä kertaa mukana maailmancupin takaa-ajokilpailussa, kun hän oli 51:s Annecyn pikakilpailussa. Harjula on erityisen vahva makuuampuja, mutta pystyammunnassa ja erityisesti hiihtovauhdissa riittää haasteita. Toiveissa olisi tason vakiinnuttaminen maailmancupin 60 parhaan joukkoon.

Jaakko Ranta on yksi koko ampumahiihtokiertueen nopeimmista ampujista, mutta osumatarkkuudessa on ollut toivottavaa. Erityisesti makuuammunnan osumatarkkuutta (66 %) pitäisi pystyä nostamaan rajusti viime kaudesta. Myös hiihtovauhdissa Rannalta olisi toivottava merkittävää kehitystä, sillä tähän asti edes nolla-ammunta ei ole siivittänyt miestä 60 parhaan joukkoon.

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Veikkauksen kanssa.



Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta