Keihäänheittäjä
Toni Sirviö latasi toukokuun alussa ennätyksekseen 81,62 metriä pitkän keihäskaaren ja siirtyi kertaheitolla suuremman yleisön tietoisuuteen. Sirviötä heitto ei kuitenkaan hätkäyttänyt, vaan hän näkee sen vasta alkusoittona mitä tuleman pitää. Etusuora tavoitti kauden keihäskomeetan ja selvitti mikä mies oikein on kyseessä.
Heti alkuun käy selväksi, että ajankuluksi Sirviö ei keihästä heitä, vaan 23-vuotiaalla Sulkavan Urheilijoiden miehellä on selvät ja suuret tavoitteet lajin suhteen. Kesällä Sirviö tähtää 85 metrin kaareen, mikä mahdollisesti tarkoittaa myös paikkaa Pekingin MM-kisakoneeseen.
- MM-kisapaikka Pekingiin on ollut koko talven mielessä. On myös huomioitava, että mikäli Suomesta pääsee keihäsjoukkueeseen, on MM-mitalikin realistinen.
Peking ja MM-mitali saattaavat kuulostaa joidenkin korvaan kovilta tavoitteilta, mutta kuullessaan mitä miehellä on mielessä koko uralle, saattaa mieli muuttua.
- Syy miksi ylipäätään teen tätä on olympiakulta ja 100-metrinen keihäskaari. Olympiakulta on tavoitteena ensi vuonna Riosta, 100-metrinen tulee sitten vähän myöhemmin, Sirviö lataa pelottavan päättäväisenä.
[caption id="attachment_3267" align="alignleft" width="304"]
Toni Sirviö[/caption]
Sirviötä valmensi vuoteen 2012 saakka
Antti Ruuskasen valmentaja
Jarmo Hirvonen, kunnes Sirviö koki ajan tulleen valmentajavaihdokselle.
- Meillä oli näkemyseroja harjoittelusta, ei siinä sen kummempaa.
Nykyinen harjoitusmenetelmä yhdessä valmentajansa
Viljo Toivasen (ennätys 82,02) kanssa perustuu pitkälti voiman hankintaan. Vaikkakin menetelmää on hieman kritisoitu, ei Sirviö näe asiassa ongelmaa.
- Olemme tällä menetelmällä tehneet nyt muutaman vuoden ja se tuottaa tulosta, joten ei ole syytä vaihtaa. Ymmärrän toki, että se ei sovi kaikille. Omalla kohdallani voimansaanti heijastuu kaikkien harjoitustasojen paranemiseen.
Luonnollisesti Sirviön elämä pyörii urheilun ympärillä ja kaikki tekeminen tapahtuu puhtaasti sen ehdoilla. Seuraavassa esimerkkiä miehen tyypillisestä päivästä:
Jalkasilleen noustaan 10 tuntien yöunien jälkeen yhdeksän kieppeillä. Seuraavana on vuorossa aamupala ja koiran ulkoiluttaminen, joka samalla avaa kroppaa iltapäivän treeniin. Aamun ja päivän harjoituksen (kello 14) välissä olevan tyhjän välin Toni täyttää katselemalla informatiivisia YouTube -videoita, syömällä ja keskittymällä treeniin. Iltapäivän treenin jälkeen (kello 17) on vuorossa palauttelua, kauppareissua ja mitä normaalin ihmisen arkeen yleensäkin kuuluu. Nukkumaan mennään 23 aikoihin.
Jokainen päivän toimenpide katsotaan urheilijan näkökulmasta. Tästä Toni jakaakin kiitosta tyttöystävälleen kärsivällisyydestä ja ymmärryksestä hänen urheilu-uraansa kohtaan.
- Olen ollut parisuhteessa jo viisi vuotta. Koen sen hyvin tärkeäksi, että elämässä on muutakin kuin urheilu. Urheilu on vain hyvin pieni pala elämää ja kestää vain rajallisen ajan, mutta parisuhde voi parhaimmillaan olla todella antoisaa vuosikymmeniä, joten siihen kannattaa panostaa.
https://www.youtube.com/watch?v=D6HEG4on0S8
Sirviö on opiskellut Saimaan ammattikorkeakoulussa tietotekniikkaa ja valmistuminen on enää kiinni harjoittelusta ja opinnäytetyöstä. Nykyinen savonlinnalainen näkeekin itsensä ohjelmoinnin ja tekniikan parissa urheilu-uran päätyttyä. Nykyäänkin aika kuluu pitkälti tietokoneella touhuamiseen.
Jotta puhtaasti urheilun ehdoilla eläminen on mahdollista tarvitaan siihen tukijoita. Sirviö jakaakin vuolaasti kiitosta sponsoreilleen.
- Nyt parisen vuotta ollaan managerien kanssa tehty hommia ja yhteistyökumppaneita on saatu hyvin. Ilman niitä tätä hommaa ei voisi tehdä päivääkään tällä tasolla. Olen erittäin kiitollinen nykyisille ja entisille sponsoreilleni.
Kesän kilpailukalenteri pyörii pitkälti Eliittikisojen ja muiden kotimaisten kilpailujen ympärillä. Hyvien kotimaisten kisojen takia Sirviö ei näe syytä lähteä ulkomaille kilpailemaan. Paitsi Pekingiin.
Tonin matkaa kohti terävintä huippua voi seurata miehen blogissa:
http://www.tonisirvio.fi/
22.5.2015