Kisaennakko – Keski-Euroopan Mäkiviikko 2020-2021


Vuodenvaihteessa hypätään perinteisesti neljän osakilpailun mittainen Keski-Euroopan Mäkiviikko. Kauden 2020-2021 mäkiviikko on järjestyksessään jo 69:s, sillä miehestä on otettu mittaa Saksassa ja Itävallassa mäkiviikon merkeissä yhtäjaksoisesti jo kaudesta 1952-1953 alkaen.
Etusuora: 25.12.2020 14:33Mäkihyppy
Kisaennakko – Keski-Euroopan Mäkiviikko 2020-2021
Halvor Egner Granerud. Photo: Ailura, CC BY-SA 3.0 AT, CC BY-SA 3.0 AT, via Wikimedia Commons
Kauden 2020-2021 mäkiviikolle on vain yksi voittajasuosikki: Norjan Halvor Egner Granerud. Raketin lailla mäkitaivaalle tällä kaudella singahtanut norjalainen on voittanut viisi maailmancupin osakilpailua peräkkäin ja johtaa maailmancupin kokonaiskilpailua suvereeniin tyyliin. Lisäksi Granerud nappasi joulukuun puolivälissä lentomäen MM-kisoista henkilökohtaista hopeaa ja joukkuekultaa.

Selvänä kakkossuosikkina mäkiviikolle lähtee tasaisesti kärkipäässä alkukaudella viihtynyt saksalainen Markus Eisenbichler. Kauden 2018-2019 mäkiviikon kakkonen hamuaa varmasti hopeamitalinsa kirkastamista tämän kauden turneella.

Toinen saksalaisässä Karl Geiger olisi yksi Granerudin päähaastajista, mutta vastikään lentomäen MM-kullan voittanut Geiger on koronaviruksen kourissa ja joutunee jättämään mäkiviikon väliin.

Puolalaiset Kamil Stoch, Piotr Zyla ja Dawid Kubacki kyttäävät myös varmasti iskun paikkaa, mikäli Granerud osoittaa vähänkään epävarmuutta.

Granerudin nousu huipulle on ollut nopea, sillä hänelle ei ole mäkiviikon kokonaiskilpailusta mainittavaa menestystä neljällä yrityksellä kertynyt. Myös maailmancupin podiumsarake näyttää aiemmilta kausilta pyöreää nollaa.

Kenttä on avoin yllätyksille, mutta huippukuntoinen Granerud on silti selkeä suosikki jokaiseen osakisaan. On nimittäin hyvä huomioida, että kuumat hyppääjät ovat usein kyenneet mäkiviikolla menestymään, vaikkei aiempaa menestystä klassikkokisarupeamasta olisikaan. Kauden vire on ennenkin ratkaissut mäkiviikolla, sillä kun katsotaan viimeistä kymmentä vuotta, niin viisi kertaa mäkiviikon voittaja on voittanut myös kyseisen kauden maailmancupin.

Suomi lähtee mäkiviikolle kahden hyppääjän voimin. Niko Kytösaho hakee jatkoa Engelbergin mainiolle 18:nnelle sijalleen. Tasaisesti 20 sijan kieppeille maailmancupissa hypännyt Antti Aalto omaa hyvät mahdollisuudet uransa ylivoimaisesti parhaaseen mäkiviikkoon, sillä hänen paras noteerauksensa kokonaiskilpailusta on 30:s sija.

OSAKILPAILU 1 – Oberstdorf 29.12.2020


Japanin Ryoyu Kobayashi on hallinnut viimeiset kaksi kautta mäkihypyn maailmancupia ja myös mäkiviikon avauskisaa Oberstdorfissa. Tämän kauden japanilaisliitäjä on kuitenkin liidellyt varjojen mailla, sillä yhtään sijoitusta kärkikymmenikköön ei Kobayashin CV:stä kaudelta 2020-2021 löydy. Nähtäväksi jää, pystyykö nousevan auringon maan hirmu nousemaan mäkiviikolla edelliskausien tasolle.

Ennen Kobayashia mäkiviikon ja Oberin valtias oli Puolan Stoch. Myös Stochin kausi on alkanut hieman kangerrellen, mutta viimeisimmät maailmancupin kisat antoivat viitteitä paremmasta, kun Stoch oli Engelbergin kisoissa toinen ja seitsemäs. Menestymään tottunut kokenut puolalainen on hyvä kandidaatti Oberstdorfin palkintopallille saakka.

Puolalaisista myös edellisen mäkiviikon voittajan Kubacki ja kovakuntoinen Zyla ovat tottuneet menestymään Obestdorfissa. Kubackilla on kolme peräkkäistä top6-sijoitusta mäkiviikon avauskisasta, Zylalla kaksi.

Granerudin paras sijoitus mäkiviikon avauskisasta on 21:s vuodelta 2017. Eisenbichlerilta löytyy Oberista kakkossija vuodelta 2018.

MÄKIENNÄTYS: Daniel Andre Tande 238,5 m

OSAKILPAILU 2 – Garmisch-Partenkirchen 1.1.2021


Perinteikäs uuden vuoden päivän kilpailu hypätään totutusti Saksan Garmisch-Partenkirchenissä. Saksalaiset eivät ole varsinaisesti hyötyneet vuosien varrella kotimäestään, sillä saksalaisvoittoa on juhlittu Garmischissa viimeksi vuonna 2002, kun Sven Hannawald vei voiton.

Yhden hyppääjän dominointia ei ole Garmischissa todellakaan nähty viime vuosina, sillä kymmenen viimeistä kisaa on nähnyt kymmenen eri voittajaa! Tämän vuoden suosikeista Stochilta löytyy Garmischista yksi voitto ja yhteensä kolme top 6 –sijaa, Eisenbichleriltä yksi kakkos- ja yksi nelossija.

Viime vuoden Garmischin kisan valloitti norjalaisnousukas Marius Lindvik, joka voitti kauden mittaan kaksi osakilpailua ja saalisti yhteensä viisi maailmancup-podiumia saalistanut 22-vuotias norjalainen on ollut alkukaudella vaisu, mutta nousukunto näkyy jo tunnelin päässä: Engelbergissä hän saalisti sijat 10 ja 14. Kenties Garmischissa nähdään paluu parrasvaloihin?

Granerud saalisti Garmischissa parhaan sijoituksensa kaudella 2018-2019 oltuaan kisan yhdeksäs.

MÄKIENNÄTYS: Simon Ammann & Marius Lindvik 143,5 m

OSAKILPAILU 3 – Innsbruck 3.1.2021


Kahden Saksan osakilpailun jälkeen mäkiviikko jatkuu Itävallan puolella Innsbruckissa Bergiselin mäessä. Garmischin tapaan myös Innsbruckissa kymmenen viimeisintä voittoa on mennyt kymmenelle eri hyppääjälle. Innsbruckin kunniataulusta löytyy myös viimeisin mäkiviikon osakilpailun suomalaisvoittaja, sillä Anssi Koivuranta oli ykkönen Innsbruckin yhden kierroksen kisassa vuonna 2007.

Lindvik oli paras viime kaudella myös Innsbruckissa ennen Kubackia. Itävallan Stefan Kraft on menestynyt mainiosti Innsbruckissa: plakkarissa on kaksi kakkossijaa ja yksi nelossija viimeisen kuuden kauden ajalta. Viime kauden ykköshyppääjän kunto on kuitenkin kysymysmerkki, sillä hän on hypännyt vain kauden avauskisassa Wislassa ja on sen jälkeen ollut sivussa koronaviruksen kourissa.

Stoch on ollut iskussa Innsbruckissakin, josta häneltä löytyy viimeiseltä neljältä kaudelta yksi voitto ja kaksi muuta top 6 -sijaa.

Eisenbichlerille Innsbruckin mäki ei ole mäkiviikolla sopinut, sillä hän on yltänyt kisassa vain kerran kymmenen joukkoon ollen vuonna 2018 kahdeksas. Keväällä 2019 hänet kuitenkin kruunattiin maailmanmestariksi samassa mäessä, joten liekö heikko mäkiviikkosaldo Bergiselistä vain sattumaa.

Granerudin saldo Innsbruckista on todella heikko. Parhaimmillaan on ollut ollut kisassa 21:s vuonna 2018.

MÄKIENNÄTYS: Michael Hayböck 138 m

OSAKILPAILU 4 – Bischofshofen 6.1.2021


Mäkiviikko huipentuu perinteiseen Loppiaisen kisaan Bischofshofenissa. Itävaltalaiset ovat olleet perinteisesti kovia kotimäessään, mutta viimeisen viiden vuoden ajan voitto on kuitenkin matkannut Bischofshofenissa ulkomaille.

Kubackilla on Bisseniltä taskussaan kahdelta viime vuodelta voitto ja kakkossija. Tätä ennen Stoch hallitsi mäkiviikon päätöskisaa ottamalla kaksi voittoa putkeen.

Lentomäen MM-kisoissa loistanut Itävallan Michael Hayböck on myös niittänyt mainetta Bischofshofenissa. Vyöltä löytyy voitto vuodelta 2015, kakkossija vuodelta 2017 ja kolmossija vuodelta 2016.

Eisenbichler on ollut pulassa kiertueen päätöskisassa, sillä paras sijoitus viidestä yrittämästä on vuoden 2019 viides sija. Granerudin tilastokäyrä Bischofshofenilla on ollut vahvasti nouseva, sillä kolme yritystä ovat tuoneet sijat 37, 32 ja 7.

MÄKIENNÄTYS: Dawid Kubacki 145 m

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Veikkauksen kanssa.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta