Niskanen-Vuorinen ja Pärmäkoski-Matintalo Suomen syömähampaat Salpausselän kisojen parisprinteissä - Katso kaikki kokoonpanot


Kolmipäiväiset Salpausselän kisat käynnistyvät maastohiihdon osalta perjantaina äärimmäisen mielenkiintoisilla perinteisen hiihtotavan parisprinteillä. Suomi marssittaa parikisaan vahvat kaksikot sekä miesten että naisten kisaan.
Etusuora: 29.02.2024 19:31Hiihto
Niskanen-Vuorinen ja Pärmäkoski-Matintalo Suomen syömähampaat Salpausselän kisojen parisprinteissä - Katso kaikki kokoonpanot
Kuva: Mirka Salo (Ruka Nordic)
Johanna Matintalo.


Perinteisen parisprinttikilpailut käynnistävät perinteikkään Salppurin kisaviikonlopun maastohiihdon osalta. Parisprintti on harvoin maailmancupin ohjelmassa ja silloinkin kun on, matkaa taitetaan useimmiten vapaalla hiihtotavalla. Edellisen kerran pertsan parisprinttiä on maailmancupissa hiihdetty viisi vuotta sitten juuri Lahdessa.

Laji on suomalaisittain ollut vuosien varrella varsin menestyksekäs ja useimmiten etukäteiskaavailuissa Suomelta odotetaan kovaa panosta sekä miehissä että naisissa, eikä Salpausselän kisat 2024 tee tähän poikkeusta.

Pekingin olympialaisissa 2022 parisprintit hiihdettiin perinteisellä ja tuolloin Iivo Niskanen ja Joni Mäki hiihtivät upeasti olympiahopealle Norjan vanavedessä. Lahden 2017 MM-kisojen miesten perinteisen parisprintin dramaattiset lopputapahtumat ovat jääneet monilla elävästi mieleen. Tuolloin Suomi oli etenemässä stadionalueella kohti MM-kultaa, mutta Niskanen tuli Norjan Emil Iversenin taklaamaksi. Lopulta Suomi oli maalissa pronssilla Norjan jäädessä neljänneksi.

Suomi lähtee Salpausselän kisojen miesten parisprinttiin joukkueilla Iivo Niskanen-Lauri Vuorinen ja Ristomatti Hakola-Ville Ahonen. Etenkin Niskasella ja Vuorisella on oiva sauma taistella kilpailun kärkisijoista, jopa voitosta. Kaksikosta Niskasen selkeä rooli on pitää vauhtia ja pudottaa vastustajia kelkasta. Yllättävänä voidaan pitää sitä, että Joni Mäki ei ole mukana parisprintissä.Miesten kilpailun suurin suosikki on luonnollisesti Norjan ykkösjoukkue, jossa hiihtävät Johannes Høsflot Klæbo ja Pål Golberg. Myös Norjan kakkonen on vahva ehdokas kärkisijoille, vaikka Erik Valnes ei yllättäen ole mahtunut perjantaina edes maan kakkosjengiin. Norjan kakkosjoukkueessa hiihtävät Håvard Solås Taugbøl ja Even Northug.

Naisten kilpailun ennakkoasetelmat ovat selkeät. Ruotsin sprintteripainotteiset kaksikot Jonna Sundling-Linn Svahn ja Frida Karlsson-Maja Dahlqvist kantavat selkeästi suosikin paineet, mutta muun muassa Suomi pyrkii tiukasti haastamaan distanssiosaamisellaan.

Suomen ykkösjoukkueessa hiihtävät Krista Pärmäkoski ja Johanna Matintalo. Kakkosjoukkueessa sinivalkoisia värejä kantavat Anne Kyllönen ja Jasmi Joensuu. Suomen odotusarvoja laskee hieman se, että Kerttu Niskanen ei ole mukana, mutta Pärmäkoski-Matintalo on vahva kaksikko, jolla on täydet mahdollisuudet taistella palkintosijoista.Naisten parisprintin kokoonpanotNaisten parisprintin kokoonpanot

Miesten parisprintin kokoonpanotMiesten parisprintin kokoonpanot

Katso myös: Salpausselän kisojen ohjelma, TV, joukkueet & livetulokset
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta