Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä kehittyi rohkeaksi mediapersoonaksi – ”Olen aivan eri ihminen kuin kaksi vuotta sitten”


Kristiina Mäkelä on persoona, jolla riittää painavaa sanottavaa myös urheilukentän ulkopuolella. TV-kommentaattorinakin vaikuttanut kolmiloikkaaja haluaa olla tulevaisuudessa kehittämässä rakasta lajiaan.
Joel Sippola: 20.08.2019 20:00Yleisurheilu
Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä kehittyi rohkeaksi mediapersoonaksi – ”Olen aivan eri ihminen kuin kaksi vuotta sitten”
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Kristiina Mäkelä
Aiemmin mielipiteissään pidättyväisempi ihminen voi elämänkokemuksen myötä löytää itsestään täysin uusia puolia. Löytyy rohkeutta ilmaista kantansa.

Näin on käynyt kolmiloikkatähti Kristiina Mäkelälle. Kaikki lähti liikkeelle naisen viime keväänä kirjoittamasta blogitekstistä. Siinä hän pohdiskeli kriittiseen sävyyn, kuinka suomalaisen yleisurheilun sekä ylipäänsä kotimaisen huippu-urheilun tilaa voisi parantaa. Hän esitti tuolloin, etteivät nuoret yleisurheilijat saaneet tarpeeksi tukea lajiliitolta.

Moninkertaisen arvokisafinalistin ajatuksista kohistiin pitkään eri foorumeilla.

Kristiina Mäkelä on urheilija, jolla riittää puhetta. Asioida pohditaan syvällisellä otteella.

- Tämä on jatkuvasti opettava reissu. Olen aivan eri ihminen kuin 2–5 vuotta sitten.

- On luonnollista, että ihminen kehittyy ajan myötä. Pitää muistaa, että nuorena luotu mediapersoona saattaa olla muutaman vuoden päästä aivan toisenlainen, Mäkelä tuumii.

Urheilijoiden äänitorvi


Kun on sanottavaa ja omaa hyvät puhelahjat, keskustelutilaisuuksiin tulee kutsuja.

Toissa talvena Mäkelä oli Ylen A-studion teemaillassa pohdiskelemassa suomalaisen huippu-urheilun tilaa yhdessä muiden urheiluvaikuttajien kanssa. Puolestaan viime kesänä hän oli silloisen urheiluministerin Sampo Terhon järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Agendana oli suomalaisen yleisurheilun tulevaisuus.

26-vuotiaasta Mäkelästä onkin tullut eräänlainen mielipidevaikuttaja. Hyppääjän mukaan hän löysi viime vuoden aikana pienimuotoisen johtajatyypin itsestään.

- Löysin itsestäni uudenlaisen puolen. En tiennyt aiemmin, että olen näin rohkea.

- Olen aina ihmetellyt, miten varmoja muut ovat. Nyt olen tarttunut niihin asioihin, jotka tuntuvat minusta luontevilta.

Mäkelän pyrkimys on tuoda urheilijoiden ääntä kuuluviin. Hän ei pelkää tarttua epäkohtiin, vaikkei se kaikkia miellyttäisikään.

- En puhuisi, jollei minulla olisi toivetta siitä, että huippu-urheilijoiden tilanne parantuisi. Meillä ei ole mitään edunvalvontaryhmää, joten meidän pitää puhua oman etumme puolesta.

Yleisurheilun Ruotsi-otteluissa Mäkelä on toiminut yhtenä Suomen joukkueen kapteeneista.

- Jos joku lähestyy minua avun tai myötätunnon tarpeessa, se on hienoa. Haluan ajatella, että urheilu on muutakin kuin vain minun suoritukseni. Haluankin toimia esimerkillisesti, hän sanoo.

Aktiiviurheilija tv-kommentaattorina


Mäkelä on luonut oman tapansa tehdä asioita. Viime vuonna hän oli hieman yllättäen Eurosportin kommentaattorina muutamissa yleisurheilukisoissa. Pesti on jatkunut tänä kesänä.

On poikkeuksellista, että aktiiviurheilija toimii kommentaattorina.

- Se oli minulle sellainen keikkaluontoinen homma. Voi miettiä pidemmälle, että onko siitä etua.

Tulevaisuudessa Mäkelä haluaa antaa panoksensa lajilleen.

Suomessa Yliastujat-ryhmä yrittää viedä kolmiloikkaa eteenpäin. Ryhmässä on mukana muun muassa ex-kolmiloikkaaja Johan Meriluoto.

- Siellä selkeästi pohditaan kolmiloikan ideologiaa. Toivottavasti siitä ryhmästä kasvaa jotain, sillä kolmiloikka on suhteellisen tuore laji.

- Mieluusti haluan ottaa omasta urastani kaiken irti kolmiloikalle. En vain itselleni.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta