Kotimainen yleisurheilu on ottanut viime aikoina suuria harppauksia oikeaan suuntaan. Perusasioista, kuten aikatauluista ja osallistujalistoista ei kannata kuitenkaan tinkiä.
Ihmisten vapaa-ajasta käydään nykyään erittäin kovaa kilpailua. Perinteiset ajanvieton peruspilarit ovat saaneet rinnalleen uusia haastajia sosiaalisen median ja suoratoistopalvelujen muodossa.
Kilpailu on kiristynyt myös kotimaisen urheilun saralla, jossa lähes jokaisen ottelun ja tapahtuman voi seurata nykyään myös omalta kotisohvalta käsin. Jokainen maksava asiakas on tässä taloustilanteessa tärkeä urheiluseuroille- ja tapahtumajärjestäjille.
Siitä ei ole epäselvyyttä, että urheilu on parasta paikanpäällä. Katsomosta käsin yleisurheilukilpailut näyttäytyvät kokonaisuutena, jota on vaikea havainnoida TV:n välityksellä. Suomessa osataan järjestää laadukkaita yleisurheilukisoja, joissa kuluttujakokemus on usein positiivinen. Turun Paavo Nurmi Games ja Kalevan Kisat ovat tapahtumia, joissa viihtyvät niin lajiniilot kuin satunnaiset seuraajatkin.
Yleisurheilu on
Sponsor Insightin tekemän tutkimuksen perusteella edelleen yksi Suomen suosituimmista urheilulajeista. Lajin kehityksen kannalta olisi kuitenkin tärkeää, että katsomoihin saataisiin houkuteltua yhä enemmän nimenomaan uusia katsojia. Tässä kohtaa kotimainen yleisurheilu pettää kuitenkin potentiaaliset kuluttujansa.
Tätä juttua kirjoittaessa Lahdessa järjestettävään kesän ensimmäiseen Motonet GP -sarjan kilpailuun on aikaa enää yksi viikko. Kilpailujen virallisilla verkkosivuilla on maininta osallistujista ja illan aikataulusta, mutta tarkempia lisätietoja ei ole ainakaan vielä saatavilla. Kyseessä on TV-kilpailu, joka on aikataulutettu minuutti minuutilta. Tämä aikataulu olisi syytä jakaa myös kuluttajille - ja mielellään hyvissä ajoin.
Kansainvälisten GP-kisojen osallistumislistat elävät aina lopulliseen kisapäivään asti, mutta täyshiljaisuus osallistujien suhteen on erikoista markkinoinnin näkökulmasta. Kun osallistujalistat tulevat lopulta julki, itse tapahtuma on yleensä jo muutaman päivän päässä. Päivittyvä lista kilpailijoista antaisi kuluttujille edes jonkinlaisen käsityksen siitä, minkä tason karkeloista lopulta on kyse.
Vertailun vuoksi kotimainen jääkiekon Liiga julkaisi kauden 2025-26 otteluohjelmansa jo hyvissä ajoin ennen kesän alkua. Asiasta kiinnostuneet tietävät jo nyt kolme kuukautta aikaisemmin, että kausi käynnistyy 9. syyskuuta klo 18.30.
Kotimainen yleisurheilu on päivittynyt monelta kantilta jo 2020-luvulle, mutta kokonaisuuden kannalta perusasiat olisi hyvä laittaa kuntoon. Aktiivinen sosiaalisen median hyödyntäminen, lajiliiton toimiva viestintä ja elinvoimainen kilpailutoiminta luovat kaikki yhdessä pohjaa tulevaisuuden kasvulle. Tässä yhtälössä aikataulujen ja osallistujalistojen julkaisu on varmasti sieltä helpoimmasta päästä.