Kommentti: Elmo Lakka on potentiaalinen MM-urheilija


Pika-aiturin lähtökohta ulkoratakauteen on mielenkiintoinen. Hallikausi antoi viitteitä uudesta kehitysharppauksesta.
Joel Sippola: 23.05.2019 20:59Yleisurheilu
Kommentti: Elmo Lakka on potentiaalinen MM-urheilija
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Elmo Lakka
Pika-aituri Elmo Lakan esitykset hallikaudella olivat lupauksia herättäviä. Jyväskyläläisen ennätys 60 metrin aidoissa koheni lähes kisa kisalta.

Glasgow`n EM-halleihin mies lähti finaalipaikka mielessä. Alkuerissä syntyi ennätys 7,65. Se tiesi peräti 11 sadasosan kohennusta kolmen vuoden takaiseen ennätykseen.

Mikä tärkeintä, hän saavutti tavoitteensa. Jotain Lakan tasonnostosta kertoi se, että hän ylsi finaaliin jääden 0,05 sekuntia ennätyksestään. Perussuorituskin riitti Pascal Martinot-Lagarden ja Orlando Ortegan kaltaisten aiturivalioiden seuraksi loppukilpailuun.

Jo viime ulkoratakausi oli sysäys paremmasta. Tuolloin Lakka teki kahdesti ennätyksensä 13,60, joista toinen irtosi Berliinin EM-kisojen semifinaalivaiheessa. Näiden lisäksi hän tykitti tasaisesti 13,60-alkuisia aikoja.

Olkoon tasaisuus sitten mitätöntä tai ei, IAAF:n uutta rankingsysteemiä silmäilemällä Lakka on mitat täyttävä kansainvälisen tason juoksija. Hän oli jo viime syksyllä viittä tulosta tarkastelevassa rankingissa viimeisillä sijoilla, joilla mentäisiin Dohan MM-kisoihin, kun huomioidaan maakiintiöt.

Hallikauden edesottamustensa osalta hän on edelleen näillä samaisilla sijoilla, vaikka vielä tänä vuonna arvokisoihin mennään pääasiassa tulosrajoilla. Niin tai näin, Lakan suoritustaso ainakin lähentelee MM- ja olympia-areenoita.

Syitä nykyiseen tilanteeseen voi hakea perusasioista. Urheilijan takaristiside repesi toissa kauden lopussa, minkä takia viime kesään valmistautuminen meni pitkälti ristisidettä kuntouttaessa. Sen sijaan viime syksynä hän pääsi rakentamaan uutta harjoituskautta terveeltä pohjalta.

Terveyden lisäksi yksi merkittävä tekijä on ollut Otto Kilven hyppäys apuvalmentajaksi. Lakan henkilökohtainen päävalmentaja Antti Haapakoski toimii Kuortaneella. Puolestaan Jyväskylän päässä Kilpi on valvonut esimerkiksi tekniikkatreenejä. Urheilija kertoi talvella, että muutos on tuonut tulosta.

Lakan kehityskohde liittyy lähtöön ja oikeanlaiseen rytmiin pääsemiseen ensimmäisen aitavälin kohdalla. Joka tapauksessa hallikauden 11 sadasosan parannus antaa lupauksia hyvästä kyydistä 110 aidoissa.

Dohan maailmanmestaruuskisoihin hän voi edetä joko tulosrajan 13,46 rikkomalla tai mahdollisesti myös rankingin kautta. Jo jonkin aikaa jatkunut positiivinen kehitystilanne kielii siitä, että Qatariin Lakka selviää ilman rankingiakin. Jäämme seuraamaan.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta